Actualitate

Curățarea viţei-de-vie. Cum trebuie protejată iarna

Publicat: 13 nov. 2019

Curățarea viţei-de-vie. Înainte de venirea iernii și a gerului, vița-de-vie curățată și protejată de îngheț pentru a rodi și anul următor.

Astfel, când temperatura scade sub -18°C, peste 70% din ochiuri nu rezistă şi pier. De asemenea, anumite elemente ale viţei-de-vie sunt atât de sensibile încât pot suferi daune chiar şi la -5 °C.

Totodată, dacă îngheaţă doar partea de deasupra solului, este posibilă refacerea completă a viţei-de-vie. Însă dacă îngheţul atacă rădăcina, va pieri întreaga tufă. De aceea se recomandă să luaţi măsuri de izolare termică a viţei-de-vie pentru perioada rece a anului.

Curățarea viţei-de-vie

Unica soluţie capabilă să apere viţa-de-vie de îngheţ este protejarea acesteia. Primul pas care trebuie făcut este să scoateţi tufele de pe spaliere și să le curăţaţi. De asemenea, se înlătură rămăşiţele de vegetaţie şi să le prelucraţi cu soluţie de suflat de cupru.

Cum trebuie protejată viţa-de-vie

Viţa-de-vie trebuie înclinată şi apropiată pe cât de posibil de suprafaţa solului. În niciun caz nu o lăsaţi în poziţie verticală, chiar dacă o înfăşuraţi în hârtie.

O recomandare este ca butaşii să fie acoperiţi cu pământ umed, pe care să-l strângeţi dintre rânduri. Dacă veţi lua pământul nemijlocit din apropierea viţei, rădăcinile acesteia vor rămâne neprotejate şi ar putea îngheţa. Însă această metodă nu este bună pentru iernile mai blânde, căci pot duce la putrezirea unei bune părţi a ochiurilor.

Curățarea viţei-de-vie. Tufele se acoperă cu peliculă neagră sau cu saci din plastic, căci permit pătrunderea aerului şi a umezelii fără să provoace formarea condensului. Abia după această etapă urmează acoperirea cu pământ.

O altă soluţie, este să acoperiţi tufele cu un material organic uscat, cum ar fi frunzele sau paiele, apoi cu peliculă şi cu pământ. E foarte important ca măsurile de protejare să se facă înainte de primele îngheţuri.

Curățarea viţei-de-vie. Cum se procedează

Această acţiune este necesară, căci ea nu numai că va înmulţi roada, ci şi va prelungi viaţa tufelor. Este important ca această procedură să fie făcută corect, căci în caz contrar puteţi vătăma viţa.

Cel mai indicat este să faceţi curăţarea viţei-de-vie toamna. Acest proces are loc în două etape şi într-o ordine strictă. În prima etapă se înlătură lăstarii tineri aflaţi la o înălţime mai mare de 50 cm. Lăstarilor aflaţi mai sus de această limită li se taie vârfurile şi mlădiţele laterale.

A doua etapă se desfăşoară după căderea frunzelor şi înainte de venirea gerurilor mari, de sub -3°C. În această etapă se taie lăstarii mai mari. În acelaşi timp pe ramurile principale se lasă 10 ochiuri, iar pe lăstarii din partea de jos doar 4. După asta butaşii se scot de pe spaliere şi se înclină spre pământ în direcţia creşterii lor. După care se fixează şi se acoperă cu peliculă, urmând paşii descrişi anterior.loading...

Adauga un comentariu