National

Curs valutar 28 august. Leul încheie săptămâna în forţă

Publicat: 28 aug. 2020
Curs valutar 28 august
Curs valutar 28 august

Curs valutar 28 august. Banca Naţională a publicat ultimele cotaţii valutare aferente acestei săptămâni, iar leul românesc are o zi excelentă în faţa principalelor valute.

Leul s-a apreciat în faţa monedei unice europene, arată datele publicate vineri de BNR. Un euro valorează 4,8387 lei, în scădere cu 0,37 bani faţa de şedinţa precedentă, când moneda europeană valora 4,8424 lei.

Moneda autohtonă s-a întărit şi în faţa dolarului american, cotat la 4,0672 lei, în scădere cu 2,87 bani faţă de şedinţa precedentă, când dolarul valora 4,0959 lei.

Curs valutar 28 august. Leul s-a întărit în faţa francului elveţian

Leul s-a întărit în faţa francului elveţian, cotat de Banca Naţională la 4,5001 lei, faţă de 4,5069 lei în ultima şedinţă. Leul s-a apreciat şi faţă de lira sterlină, cotată de BNR la 5,3997 lei, faţă de 5,4096 lei în şedinţa precedentă.

Leul a pierdut teren în raport cu forintul maghiar, BNR publicând o cotaţie de 1,3607 lei pentru 100 de forinţi, faţă de 1,3598 lei în şedinţa precedentă. Leul s-a întărit faţă de leva bulgărească, care a fost cotată la 2,4740 lei, faţă de valoarea de 2,4759 lei din şedinţa precedentă. Moneda noastră s-a apreciat nesemnificativ faţă de leul moldovenesc, care a fost cotat de BNR la 0,2462 lei, faţă de 0,2463 lei în şedinţa precedentă.

Gramul de aur s-a scumpit uşor până la valoarea de 255,8289 lei, de la 255,7069 lei cât valora în şedinţa precedentă.

Ce spune, Banca Naţională a României, despre suspendarea ratelor romanilor

Vești de ultimă oră pentru românii care doresc să își suspende ratele la bănci sau care au cerut deja acest lucru din partea băncilor. Banca Națională a României subliniază faptul că obligațiile de plată ale debitorilor către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare suspendate în conformitate cu prevederile OUG nr.37/2020 nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, conform Mediafax.

Respectivele sume sunt înregistrate cu totul diferit față de situațiile de neplată înregistrate de CRC. În consecință, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS –CoV -2 nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea și funcționarea la Banca Națională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr.37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere. Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr.37/2020 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

Într-o declarație publică, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greșit faptul că, prin regulamentele BNR, obligațiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor, precizează banca națională.

BNR asigură faptul că persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politică proprie de creditare.

Adauga un comentariu