Local

Curtea de Apel Iași menține controlul judiciar în cazul fostului arhimandrit Sebastian Jitaru

Publicat: 04 dec. 2020
Arhimandritul Sebastian Jitaru

Decizie de ultimă oră a Curții de Apel Iași. Vineri, 4 decembrie 2020, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași a decis să mențină controlul judiciar în cazul fostului arhimandrit Sebastian Jitaru.

Acesta a fost arestat preventiv în urmă cu câteva luni pentru abuzuri sexuale.

Abuzuri sexuale în cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși

Fostul arhimandrit Sebastian Jitaru a fost arestat preventiv, alături de fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, în urmă cu câteva luni. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a modificat măsura preventivă în cazul celor doi. Sebastian Jitaru și Corneliu Bârlădeanu sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși.
Conform procurorilor, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru ar fi constrâns psihic un elev să întrețină relații sexuale cu fostul episcop, Corneliu Bârlădeanu.

„În februarie 2017, inculpatul Sebastian Jitaru ar fi comis, prin constrângere psihică, acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Sebastian Jitaru ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă (Corneliu Bârlădeanu), cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmă”, au afirmat magistrații.

Acuzații grave la adresa lui Jitaru și a lui Bârlădeanu

Anchetatorii au mai menționat că Sebastian Jitaru ar fi constrâns un alt elev să îi facă sex oral.

„În perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit, prin constrângere, acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari”, au adăugat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că, deși ancheta a fost declanșată în urmă cu mai bine de un an, deocamdată cei doi nu au fost trimiși în fața magistraților. Surse judiciare susțin că ancheta a fost una anevoioasă deoarece partea vătămată din dosar ar fi refuzat pentru mult timp să depună mărturie.

Adauga un comentariu