Prima pagină » International » Curtea Supremă a SUA, deşi cu majoritate conservatoare, menţine accesul la pilula pentru avort
Curtea Supremă a SUA, deşi cu majoritate conservatoare, menţine accesul la pilula pentru avort

Curtea Supremă a SUA, deşi cu majoritate conservatoare, menţine accesul la pilula pentru avort

13 iun. 2024, 21:20,
în International

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins o încercare a grupurilor anti-avort şi a unor medici de a restricţiona accesul la pilula pentru avort, oferind joi o victorie administraţiei preşedintelui Joe Biden în eforturile sale de a păstra un acces larg la acest medicament, relatează Reuters.

Judecătorii, la doi ani după ce au pus capăt recunoaşterii dreptului constituţional la avort, au decis, într-o decizie unanimă, cu 9-0, sub semnătura judecătorului conservator Brett Kavanaugh, să anuleze decizia unei instanţe inferioare de a anula măsurile luate de Food and Drug Administration (FDA) în 2016 şi 2021 care au facilitat modul în care medicamentul, numit mifepristonă, este prescris şi distribuit.

Pilula este utilizată în peste 60% din avorturile din SUA

Pilula, care a primit aprobarea de reglementare a FDA în 2000, este utilizată în peste 60% din avorturile din SUA.
Instanţa a hotărât că reclamanţii din spatele dosarului care contesta mifepristona nu aveau calitatea juridică necesară pentru a continua cazul, ceea ce presupunea ca aceştia să demonstreze că au fost prejudiciaţi într-un mod care poate fi atribuit FDA.

Judecătorul Kavanaugh a scris că, deşi reclamanţii nu prescriu şi nu folosesc mifepristona, ei doresc ca FDA să îngreuneze prescrierea acesteia de către alţi medici şi accesul femeilor la ea.

„În conformitate cu articolul III din Constituţie, dorinţa unui reclamant de a face un medicament mai puţin disponibil pentru alţii nu stabileşte calitatea procesuală”, a scris Kavanaugh.

Această prevedere a Constituţiei stabileşte autoritatea ramurii judiciare a guvernului american.

O hotărâre în favoarea reclamanţilor ar fi putut ameninţa autoritatea FDA de reglementare în ceea ce priveşte siguranţa medicamentelor.

Reclamanţii au vizat acţiunile de reglementare ale FDA din 2016 şi 2021, inclusiv permiterea avorturilor medicamentoase până la 10 săptămâni de sarcină, în loc de şapte, şi livrarea prin curier a medicamentului fără ca femeia să se întâlnească mai întâi cu un medic în persoană. Iniţial, procesul a urmărit să anuleze aprobarea FDA pentru mifepristonă, dar acest aspect a fost respins de o instanţă inferioară.

Cazul a reprezentat un alt front în bătălia din ce în ce mai intensă privind dreptul la avort în Statele Unite

Cazul a reprezentat un alt front în bătălia din ce în ce mai intensă privind dreptul la avort în Statele Unite. Curtea Supremă, care are o majoritate conservatoare de 6-3, a anulat în 2022 precedentul Roe vs. Wade din 1973, care legalizase avortul la nivel naţional, ceea ce a determinat numeroase state să promulge măsuri susţinute de republicani care interzic sau restricţionează puternic această procedură.

Biden, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile americane din 5 noiembrie, este un susţinător declarat al dreptului la avort. El şi colegii săi democraţi au încercat să facă din dreptul la avort o temă centrală împotriva republicanilor înainte de alegeri.

Susţinătorii dreptului la avort şi congresmenii democraţi şi-au exprimat uşurarea faţă de decizia Curţii, dar şi îngrijorarea că instanţa supremă a ţării a luat în discuţie acest caz.

Biden a ţintit oficialii republicani care se află în spatele interzicerii avortului şi a declarat că decizia de joi „nu schimbă faptul că lupta pentru libertatea reproducerii continuă”.

„Nu schimbă faptul că, în urmă cu doi ani, Curtea Supremă a răsturnat cauza Roe vs. Wade, iar femeile au pierdut o libertate fundamentală. Nu schimbă faptul că dreptul unei femei de a obţine tratamentul de care are nevoie este periclitat, dacă nu făcut imposibil, în multe state”, a declarat preşedintele.

„Din nefericire, atacurile asupra pilulei de avort nu se vor opri aici”

La rândul său, liderul majorităţii din Senatul SUA, democratul Chuck Schumer, a declarat că „nimeni nu ar trebui să sărbătorească această decizie. Încă nu am ieşit din impas”, a avertizat el.

„Din nefericire, atacurile asupra pilulei de avort nu se vor opri aici. În cele din urmă, această hotărâre nu este o „victorie” pentru avort – ea nu face decât să menţină statu quo-ul, care este o criză gravă de sănătate publică, în care 14 state au incriminat avortul”, a declarat preşedintele Centrului pentru Drepturile Reproducerii, Nancy Northup.

Disputa privind mifepristona nu este singurul caz legat de avort pe care Curtea Supremă urmează să îl decidă în acest an electoral prezidenţial. De asemenea, se aşteaptă ca aceasta să se pronunţe până la sfârşitul lunii iunie asupra legalităţii interdicţiei stricte a avortului din Idaho, susţinută de republicani, care interzice întreruperea sarcinii chiar dacă este necesar pentru a proteja sănătatea unei femei însărcinate care se confruntă cu o urgenţă medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`