National

,,Cutia neagră”, obligatorie pentru toate mașinile. Iată ce reguli trebuie să respecte șoferii

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutia neagră obligatorie pentru toate mașinile. Iată ce reguli trebuie să respecte șoferii
Cutiile negre reprezintă mici dispozitive electronice conectate la sistemele de siguranță ale vehiculului.

,,Cutia neagră” va fi obligatorie pentru toate mașinile. Legea prevede ca mașinile înmatriculate în Uniunea Europeană, din 6 iulie 2024, să aibă instalate Event Data Recorder (EDR). Acesta este un dispozitiv similar cutiei negre din avioane. ,,Cutia neagră” va avea rolul de a înregistra datele de la componentele mașinii, astfel încât în cazul unui aciicdent să se afle exact ce s-a întâmpălat. Iată ce reguli trebuie să respecte șoferii.

,,Cutia neagră”, obligatorie pentru toate mașinile

Cutiile negre reprezintă mici dispozitive electronice conectate la sistemele de siguranță ale vehiculului. Odată instalate, acestea nu pot fi dezactivate sau oprite în niciun fel. În situația unui accident, acestea se activează automat în momentul declanșării airbag-urilor și a blocării centurilor de siguranță, începând imediat înregistrarea evenimentului.

Uniunea Europeană a introdus o nouă regulă care impune instalarea acestui dispozitiv de înregistrare în autovehicule. Această măsură va fi obligatorie și pentru anumite vehicule second-hand. Prețul pentru montarea unei cutii negre variază între 100 și 500 de euro, în funcție de caracteristicile și specificațiile ei.

Dispozitivul numit ,,cutia neagră” este capabil să stocheze o gamă variată de informații, inclusiv viteza vehiculului, rotațiile motorului și unghiul de virare. Înregistrarea datelor este inițiată de senzorii care detectează un accident sau informații relevante privind o potențială coliziune. Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie 2024.

Ce este sistemul de limitare a vitezei

O altă lege va intra în vigoare tot în luna iulie 2024. Este vorba despre tehnologia de limitare a vitezei, deja instalată în multe modele moderne de vehicule, va deveni obligatorie pentru toate mașinile noi. Sistemul ISA, cunoscut și sub denumirea de Intelligent Speed Assistance (asistenţă inteligentă a vitezei), emite un semnal care avertizează șoferul atunci când limita de viteză este depășită și, în practică, îl obligă pe șofer să își reducă viteza.

Începând din iulie 2024, pentru a preveni accidentele rutiere, UE a decis ca sistemul ISA să fie obligatoriu în toate mașinile noi. Aceasta înseamnă că toate mașinile fabricate începând cu luna iulie 2024 vor trebui să fie dotate cu Intelligent Speed Assistance. Există posibilitatea ca sistemul să trimită semnale sonore iritante din greșeală. Sistemul obligatoriu ISA întâmpină anumite probleme. Prin urmare, principiul fundamental ar trebui să fie că șoferul își asumă întotdeauna responsabilitatea respectării regulilor de circulație. ISA este doar un instrument de asistență menit să avertizeze șoferul când este posibil și relevant.

O altă lege europeană îi vizează pe șoferii din România și nu numai. Este vorba despre mașinile pe motorină. Se va interzice comercializarea vehiculelor cu motoare pe benzină sau motorină în toate statele membre începând din 2035. Scopul noilor legi ale Uniunii Europene este să încurajeze adoptarea mașinilor electrice și a vehiculelor care folosesc surse de energie mai puțin poluante.

În România a intrat în vigoare o nouă lege pentru șoferi. Mașinile la mâna a doua vor fi radiate automat din circulație, conform unui proiect de lege promovat de Ministerul de Interne (MAI). Pentru a evita asta, șoferii vor avea 9 luni la dispoziție să depună o serie de documente. Conform legii, în momentul în care o persoană cumpără o mașină, este obligat să o înmatriculeze. În momentul în care acest vehicul este revândut, noul proprietar trebuie să treacă vehiculul pe numele său în evidențele autorităților locale.

Adauga un comentariu