Actualitate

O nouă lege îi vizează pe șoferi. Iată regulile rutiere care îi pot pune în dificultate

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă lege îi vizează pe șoferi. Iată regulile rutiere care îi pot pune în dificultate
O actualizare importantă a Codului Rutier din 2024 aduce clarificări referitoare la manevra de depășire.

O nouă lege îi vizează pe șoferi. O actualizare importantă a Codului Rutier din 2024 aduce clarificări referitoare la manevra de depășire, inclusiv depășirea prin dreapta în anumite circumstanțe. Totuși, această manevră trebuie efectuată cu precauție și în conformitate cu regulile de circulație pentru a evita accidentele și amenzile. Iată regulile rutiere care îi pot pune în dificultate.

O nouă lege îi vizează pe șoferi

Este important ca șoferii să respecte cu strictețe regulile de depășire pentru a evita accidentele și pentru a nu rămâne fără permis de conducere.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt totodată obligați să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii; să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire; să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit; săreintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Mai exact, depășirea se realizează în trei moduri: pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens; pe banda doi, trei, patru, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin două benzi pe sens; pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.

Când au voie conducătorii auto să depășească prin dreapta

Depășirea prin dreapta este permisă în două situații specifice. Prima situație este atunci când un vehicul este oprit aproape de mijlocul drumului și intenționează să efectueze un viraj la stânga, iar drumul este suficient de lat, iar marcajele și indicatoarele rutiere permit această manevră.

De asemenea, depășirea tramvaielor se face, de obicei, prin dreapta, cu excepția cazului în care acest lucru nu este posibil din motive de siguranță sau restricții rutiere. Depășirea tramvaielor prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta.

O altă lege recentă vizează situațiile în care șoferii pot trece „pe roșu” la semafor: atunci când semaforul nu le este adresat (în intersecții cu două sau mai multe semafoare, câte unul pentru fiecare direcție); ai verde intermitent la dreapta; semaforul nu se află pe un drum public; circulația este dirijată de un agent de poliție care permite accesul în intersecție.

În schimb, șoferii care se află într-o situație de urgență medicală, care transportă la spital o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale, nu poate trece pe culoarea roșie a semaforului. În caz contrar, șoferii riscă să li se suspende permisul de conducere și să fie sancționați cu amenzi uriașe.

Au fost anunțate în anul 2024 reguli mai stricte pentru toți șoferii din România. Cea mai importanță lege se referă la faptul că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Adauga un comentariu