Titlurile zilei

Cutremur în administrația ieșeană! Primarul Mihai Chirica și fostul primar Gheorghe Nichita, trimiși în judecată! Dosarul „Skoda”, detonat în Primăria Iași! Ce urmează?

Publicat: 28 ian. 2021
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, fostul primar, Dumitru Tomorug, Doina Florescu și Eugen Chișcă, foști și actuali angajați ai Primăriei MunicipiuluI Iași, lângă sigla constructorului de automobile Skoda
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în judecată pe primarul Mihai Chirica, pentru abuz în serviciu, în dosarul "Skoda", alături de fostul primar Gheorghe Nichita, precum și alți foști și actuali funcționari din Primărie

Cinci șefi din cadrul municipalității ieșene au fost trimiși ieri în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie. Primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, șefa Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă sunt acuzați de abuz în serviciu în dosarul intitulat generic „Skoda”

Administrația locală ieșeană se cutremură! Primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita și alți trei șefi din Primăria municipiului Iași au fost trimiși ieri în judecată! Procurorii îi acuză pe edili de abuz în serviciu, în dosarul „Skoda”!
Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis ieri în fața instanței pe primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, fosta șefă a Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă. Acuzațiile aduse în cazul celor cinci actuali sau foști funcționari: abuz în serviciu.

Ce spun procurorii ieșeni despre dosarul „Skoda”

Anchetatorii au menționat ieri că, pe 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași un dosar penal care îi privește pe cei cinci funcționari. Dosarul a ajuns la Parchet ca urmare a disjungerii și declinării competenței, dispusă de către reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași. Procurorii au anunțat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Mihai Chirica, la data faptei viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului, Gheorghe Nichita, la data faptei primar, Dumitru Petru Tomorug, la data faptei director executiv al Direcției Tehnice și Investiții din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, Doina Florescu, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, și Costică Eugen Chișcă, la data faptei șef al Serviciului Administrativ din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, pentru abuz în serviciu.

„În cursul anului 2013, inculpații au demarat o procedură de achiziție nelegală, procedură în baza căreia, pe 16 mai 2013, Municipiul Iași a încheiat 4 contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect 3 autoturisme marca Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice, potrivit articolului 24, alineatul 1, din OUG nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de 4 ani. Prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași”, au afirmat procurorii.

Anchetatorii: „Au fost încălcate dispozițiile legale!”

Procurorii au adăugat că Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale și ordonator principal de credite), în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice și a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor bugetare, ar fi încălcat legislația.

„În perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Mihai Chirica a aprobat mai multe documente prin care se solicita «achiziționarea a 4 autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător», aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda. În perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Gheorghe Nichita a aprobat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi”, au subliniat anchetatorii ieșeni.

Aceștia au adăugat că, în perioada februarie – mai 2013, Dumitru Petru Tomorug a întocmit și semnat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat, în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum și caietul de sarcini privind furnizarea celor 4 autoturisme.

Procurorii spun că achiziția a fost nelegală

În continuare, procurorii au susținut că, în perioada februarie – mai 2013, Doina Florescu a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi. De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, Costică Eugen Chișcă a întocmit și semnat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 mașini, inclusiv caietul de sarcini privind furnizarea prin leasing operațional.

„Acțiunile ilicite, conjugate ale inculpaților au determinat achiziția nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operațional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iași (în perioada 20 mai 2013 – 30 mai 2017), cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public. Primăria Municipiului Iași a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a menționat ieri Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

De remarcat este, totuși, faptul că municipalitatea a renunțat încă din 2017 la achiziția mașinilor respective după finalizarea leasingului. Astfel, autoturismele au fost ridicate de firma care le-a livrat, iar Primăria s-a orientat spre alte autoturisme ulterior.

Declarația primarului Mihai Chirica: „DNA nu a constatat fapte de corupție în dosar!”

Primarul Mihai Chirica s-a arătat surprins de faptul că procurorii ieșeni au decis să trimită dosarul în instanță. Edilul a menționat că inclusiv DNA nu a găsit nereguli, lucru cu atât mai surprinzător.

„Am aflat din mass-media despre faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publică trebuie să știe că, în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa 6 ani, constatând că nu există fapte de corupție în competența sa”, a precizat ieri primarul Mihai Chirica.

Edilul municipiului Iași a menționat că bugetul local nu a fost prejudiciat și, cu atât mai mult, situația este extrem de ciudată.

„În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată, au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care sunt surprins de această decizie! Așa cum am spus întotdeauna: am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii, astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede. Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate!”, a adăugat edilul.

Ce au declarat șefii din Primărie – Dumitru Tomorug: „Nu comentez!”

Cei vizați au ales să nu comenteze în vreun fel decizia luată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Dumitru Tomorug, șef al Direcției Tehnice din Primărie, a menționat că speră ca Justiția să dea dreptate.

„Nu comentez. Nu consider că am greșit și am încredere în Justiție!”, a precizat ieri Dumitru Tomorug. Pe de altă parte, Dorina Florescu, fostă șefă a Serviciului Juridic, s-a arătat surprinsă de decizia procurorilor. „Nu am știință despre acest lucru… Nu comentez în niciun fel!”, a menționat ieri Dorina Florescu.

Comentarii
 • FOSTA ȘI ACTUALA SECURITATE EXECUTĂ DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN UN ATAC FRONTAL ASUPRA PNL IAȘI ! HRIȚAC VÂRF DE LANCE ÎMPREUNĂ CU ARAGAZ ȘI CURVA DE GAVRILĂ !

 • Ce urmeaza, nimica. Alexe isi vede de sefia CJ, fosta nevasta Raluca e tot pe la psiholog si la tratament cu capul, Chirica ramine primar si nevasta-sa gestioneaza cele 5 case, averea si copchii ei si cei din alte casatorii

 • Neata buna tuturor.
  Nu va mai agitati degeaba, Chirica scapa. Sa fim sinceri, daca erau sa-i redeschida dosarul, de ce nu au facut-o fix inainte de alegeri si exact dupa ? Asa si la Alexe, intai il lesi sa castige functia si dupa aia ii deschizi dosarele ? La primarie nici macar nu avem alesi vice-primarii, deci daca Chirica dispare ca si Nichita, legal vorbind la ora actuala nu are cine sa fie primar interimar.
  Si mai ganditi-va si la altceva, Adomnitei de la CJ de cand are deschis dosar (Laser & Co) anchetat/judecat ? De multi ani, nu ?
  Daca si dosarul lui Chirica (pe langa ca are vreo 5 6 ani) dureaza ca si al lui Adomnitei mai bine sa se stearga Parchetul la fund cu el si sa-l arunce la gunoi.
  Si inca o chestie si va las: Chirica are spate puternic, pile, relatii, credeti ca se lasa el asa ?

 • Care este diferenta daca le cumparau corect?Nu inteleg expresia edilului- instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate!”-.Oare o instanta poate face si altfel domnule edil,si onorata instanta?Avem stat de drept sau ne mai indoim cate un pic,sau mai mult?

 • Chisca, mare escroc și alunecos om! Vedeți cum de are atâta avere din salariu de șofer și cum promitea angajări la primărie și pe ce bani.

 • Ce treaba au aragaz si Gavrila in aceasta ecuatie??? Este un dosar tinut nejustificat de mult de Parchet! 7 ani ca sa probezi ce????? Ce era atat de complex, ca sa tii dosarul atata timp??? Trebuie cercetat si traseul acestuia la Parchet.

 • Foarte tare la Iasi, au fost votați doi penali în fruntea orașului, respectiv al județului, iar un al treilea, fost presedinte al CJ, pentru buna gestionare a proiectului „Spitalul de la Letcani” (aceasta măgărie fiind cea mai recenta), a fost pedepsit de ieșeni cu un loc în Parlament, dând dovada clara ca alegatorul e rupt complet de realitate, votează orbește.

 • Toata incurcatura este facuta de DOINA FLORESCU cel mai slab pregatit jurist din primarie. Pai cine sa ii consilieze ce este corect sau nu procedural daca nu juristul primariei. 🤦
  Dl primar trezeste-te. In toate incurcatura te a bagat jurista Florescu.

 • DNA nu ancheteaza niciodata fraudele mari, adevarate. DNA se concentreza pe fleacuri.
  Despre ce-i vorba aici? Ca au facut un caiet de sarcini astfel incat sa cumpare Skoda si nu alta marca. Fleacuri…
  Despre vilele lui Chirica, facute din salariu de bugetar – nimic.
  Despre autorizatii de construire irationale, care au dus si vor duce la cheltuieli suplimentare din fonduri publice – tot nimic.

 • Incetisor nu va bucurati degeaba ca Chirica merge la puscarie cum va doriti multi dintre voi. Chirica a aprobat doar Caietul de sarcini si probabil a semnat contractul dar cel care a intocmit Caietul de sarcini avea obligatia sa cunoasca un minim de legislatie si anume ca sunt interzise acele specificatii ce caracterizeaza in mod expres o marca de produs ex marca Skoda. Apoi jurista chiar daca nu a fost consultata initial avea ulterior posibilitatea sa informeze si sa refuze motivat semnarea contractului de leasing operational , aratand si textul de lege care interzice

 • Corect! Dar… juristii mediocri ocupa fotolii calde iar juristii profesionisti lucreaza la…,,portar,,, de juristi cu buna pregatire profesionala societatea nu are nevoie.

 • Corect. Juristii buni le strica planurile hotilor. Prostii ajung , in final, la puscarie. Smecheri fac averi si le ascund. Am uitat radacinile lui chirica? Prietenii cu oprisan, in toate la fel.

 • Felicitări electoratului PNL și celor care i au votat pe cei 2 penali. Bubele lor nu sunt de astăzi sau ieri. Pușcărie și confiscarea bunurilor ilicite. Dar trăim în ro și nimic nu se va întâmpla.

 • Se pare ca centrul de putere se schimba!
  Nu știu ce legătura este între iohanis și USR + dar Iasul se va schimba in ceea ce privește polii de forța.
  Alexe anchetat, Chirica anchetat .:.. nu ne mai rămâne decât Moraru!

 • Toti prostovanii ăștia zic invariabil :” Am încredere în justiție!” .Băi boilor,în România nu se face justiție, e loterie. Înca nu ati inteles? Proștilor!

 • Întrebări și răspunsuri:
  1. De ce acum și nu înainte de alegeri?
  Simplu: dosarele de candidați, nu prezintau importanță, dosare de aleși sunt mai importante.
  2. Nu l-au dovedit cu alte chestii(case, șpăgi) astfel că se leagă de mărunțișuri. Și Al Capone a fost acuzat de mărunțișuri. Important că au scăpat de el.
  3. Nu s-a știut de dosar și s-a aflat abia acum că au fost trimiși în judecată? Ceva pute urât și nu este de la Bahlui. Trebuiau să dea declarații în dosar, sa fie audiați în calitate de învinuiți, inculpați, să li se aducă la cunoștința acuzațiile.
  4. Justitia îl va condamna sau îl va achita in funcție de interese politice sau securiste. In niciun caz pe probe administrate corect. Să nu ne facem iluzii! Așa se face de zeci de ani. Nu de 30 de ani, cinci mult înainte.
  5. Juriștii și alți angajați semnează ce vrea sefu’. Nu semnează ceva legal, în conformitate cu legea. Cu legea in spate zboară din serviciu și la atâta inflație de juriști, se găsesc mereu multi sa inchida ochii la ilegalități. Seful dictează juristului, nu ține cont de sfaturile acestuia, ci îi ordonă sa iasă cum vrea mușchiul lui de șef!
  6. Dosarele sunt făcute la comanda. Dosare ținute cu anii in lucru și scoase de la naftalină, când au interese unii sau alții. Uitati-va la probe. Probele sunt de mulți ani. Sunt chemați oamenii sacdea declarații ce s-a întâmplat acum 6-7 ani, când este clar că nimeni nu își mai amintește ce a făcut cu un an în urmă. Li se sugerează răspunsul sau mai rău, chiar li se redacteaza declarația și ei semnează ca să nu li se fabrice și lor dosar penal.

 • DNA sa verifice adresa primăriei 10522 din 1 03 2012 prin care florin dobre si chirica au mutat mai multor terenuri pentru a-și face dobre teren de tenis pe banii oamenilor. Sa vina DNA

 • DNA sa verifice adresa primăriei 10522 din 1 03 2012 prin care florin dobre ,chirica si Finaru au mutat un teren pentru a-și face dobrea florin teren de tenis

 • Ai dreptate de multe ori sefu dicteaza juristului, nu tine cont de sfaturile acestuia, apoi il zboara din serviciu daca sefului nu-i ies afacerile din cauza juristului dar… cand o incurca la parnaie e de vina juristul ca a semnat, jurista de la primarie ca sef -serviciu era subordonata direct primarului Nichita Ori ii asculti ordinele si semnezi nelegalitati, ori te zboara afara ori pleci singur. Nu e singurul caz in Iasi, ne amintim ce s-a intamplat si la Aeroport cu hotul Bodea cand jurista a cazut victima mafiei de puscariasi Adomnitei, Fenechiu, Bodea pana femeia a fost fortata sa-si dea demisia ca hotii nu puteau sa jefuiasca Aeroportul, ei cu jaful femeia cu legalitatea.

 • io am sa fiu mai din topor…la chirica nu stiu prea multe…. da la Alexe Costel, ohohhooooo. Costel o trage acu tare rau… nevasta-sa e terminata cu boala si psihicul. Da’ cand lua tabla nu era? Da’ cand Costel a solicitat…. si a primit in data de ……. nu stia situatia? Costele, iti reamintesc io frate. Nu e mult tare in urma. Iti cam bati joc de prieteni!!!!

 • N/o sa reusesti niumic Cenzore,caci o sa raspunzi pentru tot ceea ce faci cu mine.Daca nu,sa/ti fie de binecaci oricum vei fi judecat de posteritatesau cand vei pleca dincolo sate ODIHNESTI,cai ai muncit f.mult pe acest pamant.Rusie sa/ti fie.deci repet,< Voi dragi ieseni ati grsit votandu/i pe CHIRICA,ALEXE tablagiul,BODEA si chir CHICHIRAU!CHIRICA si ALEXE au dus la rapa intreaga INTELECTUALITATE a IASULUI si chiar clanul STANCIU nu trebuie uitat si saraspunda pantru hotiile lor/.Treziti/va iubiti ieseni si mergeti la usile lui CHIRICA si ALEXE si cereti/le sa respecte indicatia lui IOHANNIS,adicamacarsase autosuspende.Hotilor.nu vae rusine,plecati,caci ati furat prea mult.Duceti/va alaturi de NICHITA si ADOMNITEI. Balaban Gh. Barlad

 • Chirica ar trebui sa dispara din peisajul politic iesean, si-a umplut sacii, sunt bagati in cele 5 case(poate mai multe, nu avem de unde sti), a furat destul, sa lase si pe altul la rand.
  Sau vrea neaparat sa fi ca Nechita, sa mai fure cativa saci, ca apoi sa ajunge la bulau?!

 • Felicitări votanților „dreptei golanesti”! Dacă se dovedesc acuzațiile, veți fi campionii prostiei în alegeri!! Avem ce meritam, agitatilor!!

Adauga un comentariu