National

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Publicat: 28 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP) anunță că în Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi, s-au produs trei cutremure de intensitate medie

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,4 s-a produs marţi, la ora locală 13:53, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 120 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 77 km est de Braşov, 80 km nord-est de Ploieşti, 113 km vest de Brăila, 114 km vest de Galaţi, 115 km sud de Bacău şi 130 km nord de Bucureşti.

De la începutul lunii decembrie, în România s-au produs 20 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,1 pe scara Richter.

Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Când vom avea un cutremur major în România

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, recent, că un seism important poate loc avea loc oricând în România, fiind imposibil pentru specialiști să prezinte o dată aproximativă.

“Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Ce s-ar întâmpla în țară, în cazul unui seism precum cel produs în 1977

Potrivit raportului de țară al Băncii Mondiale, peste 5.000 de români și-ar pierde viața, iar alte 10 milioane ar avea mult de suferit, în cazul în care ar avea loc un cutremur identic cu cel produs în 1977.

Patru mii dintre oameni ar urma să moară doar în Capitală. De-a lungul ultimilor ani, statul a reabilitat doar 26 de clădiri din cele 607 cu risc seismic ridicat din România, lucru care tinde, clar, să îngrijoreze.

″În 1977 – când cel mai recent mare cutremur care a lovit Bucureștiul – la vremea aceea, peste 1500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător s-ar întâmpla astăzi, vor fi cu siguranță peste 4.000 de morți”, a precizat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale.

Adauga un comentariu