National

Cutremure în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine au înregistrat

Publicat: 12 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremure în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine au înregistrat
Magnitudinea unui cutremur ilustrată pe scara Richter

Două cutremure în zona seismică Vrancea, în noaptea de joi spre vineri. Vineri, 12 iunie 2020, la ora locală a României 00.30, respectiv 03.59, s-au produs doua seisme în România. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului a transmis producerea a doua cutremure în zona seismică Vrancea, mai precis în Buzău.

Cutremure în zona seismică Vrancea

Cutremure în zona seismică Vrancea. Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului transmite producerea a alte două seisme în noaptea de joi spre vineri, în România. Seismele înregistrate în Buzău, au înregistrat o magnitudine de 3.3 grade pe scara Richter.

Fenomenele seismice au fost localizate la o adâncime de 117 km, respectiv 122 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
76km E de Braşov,
82km NE de Ploieşti,
113km S de Bacău,
115km V de Brăila,
115km V de Galaţi,
132km N de Bucureşti,
156km NE de Piteşti,
190km E de Sibiu,
193km SV de Iaşi,
197km N de Ruse.

Cutremur de 4.4 grade pe scara Richter

Marţi, 02.06.2020, la ora 14:12:55, ora locală a României, INCDPF transmitea producerea în zona seismică Vrancea, Covasna, a unui cutremur de intensitate medie, cu magnitudinea de 4.8 grade pe scara Richter. Seismul cu cea mai mare magnitudine înregistrată în luna iunie a anului 2020 a fost localizat la adâncimea de 117 km.

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a oferit mai multe detalii despre seismul petrecut marți, 2 iunie 2020, la ora 14:12:58.

De ce s-a resimțit atât de puțin?

„Depinde acum de propagare, de unde are loc. N-am văzut toate datele din București deocamdată, am fost plecat și acum am revenit. Eram într-o parcare când s-a produs seismul și nu l-am simțit”, a explicat Ionescu.

„S-ar putea să se fi simțit pe la etajele superioare”

Întrebat dacă în mod normal s-ar simți și în mașină, Constantin Ionescu a explicat că așa ar fi normal, însă vibrațiile motorului pot diminua efectul.

„Trebuia să se simtă și în mașină, nu se simte diferit. S-ar putea să se fi simțit pe la etajele superioare, am văzut adâncimea la care s-a produs… 90 de kilometri. Depinde de propagare, în funcție de loc, de adâncime, de felul în care se propagă undele, efectele sunt diferite”, a mai spus directorul INFP.

Câte cutremure s-au înregistrat în luna mai, în România

În luna mai a acestui an, în România, au fost înregistrate în total 21 cutremure cu magnitudini între 2,1 şi 4,2 pe scara Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richer. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Sistemul RO-ALERT nu a fost folosit de către autoritățile din România, în noaptea de 31 ianuarie 2020, pentru a-i avertiza pe cetățeni în legătură cu seismul de 5.2 grade pe scara Richter şi multă lume se întreabă de ce nu a fost activat.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat faptul că în urma cutremurul au existat două apeluri la 112, pentru atacuri de panică. Apelurile au venit din Buzău și Ploiești.

Adauga un comentariu