Prima pagină » Informații utile » Informații privind siguranța în caz de cutremur. Măsuri de precauție și adăpostire

Informații privind siguranța în caz de cutremur. Măsuri de precauție și adăpostire

05 mart. 2025, 11:55,
în Informații utile

Este important să știm informațiile privind siguranța în caz de cutremur pentru a ști să reacționăm înainte, în timpul, dar și după producerea evenimentului.

Cutremurele sunt fenomene naturale imprevizibile care pot avea efecte devastatoare asupra clădirilor, infrastructurii și vieților omenești. Informarea corectă și adoptarea unor măsuri de siguranță pot face diferența dintre viață și moarte în cazul unui seism puternic.

Informații privind siguranța în caz de cutremur

Siguranța în caz de cutremur depinde în mare măsură de pregătirea și reacțiile noaste. Informarea corectă, respectarea măsurilor de prevenție și adoptarea unor acțiuni rapide și eficiente pot reduce riscurile și pot salva vieți. Fiecare dintre noi trebuie să fie pregătit și să își educe familie și comunitatea despre ce trebuie făcut în caz de cutremur.

Pregătirea corespunzătoare poate reduce semnificativ riscul de accidente în timpul unui cutremur. Iată câteva măsuri importante:

Este importantă asigurarea mobilierului și a obiectelor grele. Fixează rafturile, dulapurile și electrocasnicele mari de pereți pentru a preveni răsturnarea acestora. Un alt pas este stabilirea unui plan de evacuare. Fiecare familie ar trebui să stabilească un loc sigur unde să se adăpostească în caz de cutremur și să cunoască rutele de evacuare.

Nu uita să pregătești un kit de urgență. Acesta ar trebui să includă apă, alimente neperisabile, lanternă, baterii, trusă de prim ajutor, medicamente esențiale, documente importante și un fluier pentru semnalizare.

De asemenea, e important să te informezi cu privire la siguranța locuinței. Dacă locuiești într-o zonă cu risc seismic ridicat, este important să verifici structura clădirii și să te asiguri că respectă normele de rezistență la cutremur.

Ce trebuie să faci în timpul cutremurului, dar și după

În momentul în care începe un cutremur, acțiunile rapide și corecte pot salva vieți. Dacă ești în interior, nu încerca să fugi afară. Cele mai multe accidente au loc din cauza căderii obiectelor sau a pereților.

Adăpostește-te sub o masă solidă sau un birou și ține-te bine de el. Dacă nu există un astfel de obiect, stai lângă un perete interior, departe de ferestre, oglinzi sau dulapuri grele. Încearcă să îți protejezi capul și gâtul cu brațele.

Dacă ești în pat, rămâi acolo și protejează-ți capul cu o pernă. Nu folosit liftul și evită scările.

Dacă ești afară, îndepărtează-te de clădiri, copaci, stâlpi de electricitate și orice alt obiect care ar putea cădea. Găsește un loc deschis și stai acolo până la încetarea cutremurului.

Dacă ești într-o mașină, oprește-te într-un loc sigur, departe de poduri, tuneluri sau linii electrice. Rămâi în mașină până la încetarea mișcărilor seismice.

După ce cutremurul s-a oprit, este important să eviți pericolele secundare și să verifici starea celor din jur. Verifică dacă ai răni și acordă primul ajutor, dacă este necesar.  Ieși din clădire doar dacă este sigur. Clădirile afectate pot avea o structură compromisă și pot urma replici periculoase.

Evită folosirea chibriturilor sau a electricității dacă simți miros de gaz. Ascultă informațiile oficiale și urmează instrucțiunile autorităților. Fii pregătit pentru replici. Acestea pot fi la fel de periculoase ca și cutremurul inițial.

Dobândirea informațiilor privind siguranța în caz de cutremur este foarte importantă și poate face diferența dintre viață și moarte.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Mascaţii s-au întors la Alin Borcan, după ce influencerul a ieşit cu puşca la jurnalişti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O escrocherie care a lăsat mulți români fără bani. Se folosește numele unei instituții
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum să albești rapid o cadă veche. Trucul folosit în hoteluri ca să arate impecabil ani la rând
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 martie 2025
20 martie 2025