Actualitate

Cutremurul a lovit Grecia și Turcia provocând zeci de decese și inundații. Imagini apocaliptice cu clădiri prăbușite – GALERIE FOTO

Publicat: 31 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremurul a lovit Grecia și Turcia provocând zeci de decese și inundații. Imagini apocaliptice cu  clădiri prăbușite - GALERIE FOTO
Salvatorii lucrează de zor pentru a găsi salvatori sub dărămături

Un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei și la nord de insula greacă Samos, distrugând case și omorând cel puțin 22 de persoane. Cutremurul de magnitudine 7,0 a fost centrat în provincia Turciei Izmir, a declarat Studiul Geologic SUA (USGS).

Turcia a scăzut magnitudinea, la 6,6, spunând că 20 de persoane au murit și 786 au fost rănite în provincia Izmir. Pe Samos, doi adolescenți au fost uciși. Cutremurul a declanșat un mini-tsunami care a inundat Izmir și Samos.

Exista temeri că mai multe clădiri se vor prăbuși

Autoritățile din Izmir, capitala provinciei, amenajează acum o zonă de cort pentru a găzdui peste 2.000 de oameni peste noapte, pe fondul temerilor că mai multe clădiri ar putea prăbuși. Autoritățile au spus că 70 de persoane au fost salvate de sub dărâmături. Salvatorii au continuat să sape prin blocuri de beton după căderea întunericului, în speranța că vor găsi mai mulți supraviețuitori.

USGS a declarat că cutremurul – care a fost resimțit până la Atena și Istanbul – a avut loc la o adâncime de 10 km (șase mile), deși oficialii turci au spus că se află la 16 km sub pământ. Turcia și Grecia stau ambele pe linii tectonice, iar cutremurele sunt frecvente.

În Izmir, cel de-al treilea oraș ca mărime din Turcia, cu o populație de aproape trei milioane de locuitori, mulți oameni au fost văzuți fugind pe stradă în panică și frică după cutremur. Cel puțin 20 de clădiri s-au prăbușit.

Au fost postate videoclipuri pe rețelele de socializare care arătau momentul în care a căzut o clădire cu mai multe etaje, relatează BBC din Orla Guerin din Istanbul. Alte filmări arată localnicii care se luptă peste moloz în căutarea supraviețuitorilor.

Au fost raportate inundații în oraș după creșterea nivelului mării și se pare că unii pescari lipsesc.

„A fost un agitator foarte puternic, aproape suficient ca să te dea jos din picioare. Să fugi din casă cu copiii mei a fost ca un oscilație beat”, a declarat pentru BBC Chris Bedford, un profesor britanic pensionar care locuiește în Urla, la vest de Izmir. .

O victimă s-a înecat din cauza inundațiilor

Una dintre cele 20 de victime confirmate s-a înecat, a declarat agenția turcă de urgență. Yasar Keles, un oficial din Sigacik, lângă Izmir, a declarat pentru BBC Turkish că o persoană a murit după ce scaunul cu rotile a fost lovit și răsturnat de creșterea apei. Oficialii au spus mai târziu că 70 de persoane au fost salvate de sub dărâmături.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că guvernul îi va ajuta pe cei afectați de cutremur „cu toate mijloacele disponibile statului nostru”. În Grecia, doi adolescenți au fost uciși când un zid s-a prăbușit pe Samos. Opt persoane au fost rănite pe toată insula.

Un mini-tsunami a inundat portul Samos și o serie de clădiri au fost avariate. Oficialii greci au stabilit magnitudinea tremurului la 6,7.

„Am simțit-o foarte puternic”, a declarat jurnalistul local Manos Stefanakis pentru BBC, adăugând că replicile mai mici continuă.

El a spus că a fost cel mai mare tremur care a lovit insulă din 1904. Fareid Atta, un alt jurnalist din Samos, a declarat pentru BBC că pagubele au fost „destul de mari de-a lungul falezei” din orașul principal al insulei.

„Multe întreprinderi vor intra în acest domeniu”, a spus el. Locuitorii au fost îndemnați să rămână în aer liber și să se țină departe de zonele de coastă. Aproximativ 45.000 de oameni trăiesc în Samos.

Mărturii cumplite a supraviețuitorilor: Ne-am speriat că va exista un tsunami

Jude Wiggins, coordonator la centrul pentru femei pentru refugiați din Samos

Clădirea a început să tremure în centrul nostru, așa că am fugit. Curând drumurile au început să se inunde. Ne-am speriat că va exista un tsunami, așa că am fugit pe deal. Eram la bucătărie. Mașina de spălat mergea și am crezut că face acel lucru atunci când se agită și se mișcă la început. Dar frigiderul se mișca. Am fugit. Femeile alergau peste tot. Pentru multe dintre femei este destul de traumatic, deoarece au venit din locuri precum Siria și s-ar fi putut simți ca fiind bombardate sau ceva de genul acesta.

La un moment dat toată lumea a început să alerge. Oamenii intrau în panică. Casa noastră nu este în siguranță pentru a rămâne, deoarece există o mulțime de fisuri. Pentru oamenii din lagăre, au pierdut totul în țările lor, au pierdut totul din nou într-un incendiu și acum mulți dintre ei au pierdut corturile în care dormeau.

Cutremurul s-a resimțit şi pe insula Creta

Potrivit rapoartelor, cutremurul de vineri a fost resimțit și pe insulă grecească Creta.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că „ Indiferent de diferențele noastre, acestea sunt momente în care oamenii noștri trebuie să stea împreună ”, a scris domnul Mitsotakis într-un tweet.

Ulterior, dl Erdogan a răspuns, de asemenea, postând un tweet.

„ Îmi ofer condoleanțe întregii Grecii în numele meu și al poporului turc ”, a scris el.

„Și Turcia este întotdeauna pregătită să ajute Grecia să-și vindece rănile. Faptul că doi vecini se solidarizează în vremuri dificile este mai valoros decât multe lucruri din viață”, a adăugat el.

Relațiile dintre Grecia și Turcia au fost deosebit de tensionate în ultimele luni de o dispută legată de controlul apelor teritoriale din Mediterană și de resursele de sub acestea.

În ianuarie, peste 30 de persoane au fost ucise și peste 1.600 de răniți în urma unui cutremur care a lovit Sivrice, în provincia Elazig din estul Turciei.

În iulie 2019, capitala Greciei, Atena, a fost lovită de un tremur care a distrus puterea în părți mari ale orașului .

Un cutremur puternic care a lovit orașul turc Izmit, lângă Istanbul, în 1999 a ucis aproximativ 17.000 de oameni.

Adauga un comentariu