Dacă nu ai notificat pe certificatul de vaccinări acest vaccin, nu vei putea călători în unele țări. Controalele au devenit severe, după ce mai mulți oameni au murit și alții au rămas paralizați. Organizația Mondială a Sănătății susține că vaccinul nu este o alegere, este o necesitate. Pasagerii pot fi dați jos din avion.
Organizația Mondială a Sănătății a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic. Ca urmare a acestei decizii, s-au emis o serie de măsuri în ceea ce privește vaccinarea persoanelor care călătoresc spre sau dinspre țările afectate de circulația virusurilor polio. Astfel, persoanele care călătoresc dispre și spre Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Malaysia, Myanmar și Filipine și care nu au fost vaccinate anti-polio în ultimele 12 luni, vaccinarea este recomandată. Vaccinarea se efectuează cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia și va fi notificată pe certificatul de vaccinări internaționale – format OMS conform IHR 2005 și va însoți celelalte documente de călătorie.
Nu pleca în aceste țări fără vaccin!
Organizația Mondială a Sănătății susține că există posibilitatea ca la punctul de frontieră, aerian, rutier sau naval din aceste țări, să vă fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea polio. Cele mai frecvente cazuri sunt cele în care persoana are șederea mai lungă de patru săptămâni. Totodată, pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Cameroon, Republica Populară Chineză, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrată Congo, Etiopia, Ghana, Mozambique, Niger, Somalia, Togo și Zambia și nu au dovada vaccinării în ultimul an în certificatul de vaccinări internaționale, vaccinarea antipolio este recomandată. Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările respective.
Ce este poliomielita?
Poliomielita este o boala infecțioasă produsă de virusul poliomielitic, virus din clasa enterovirusurilor. Există trei tipuri de virus polio, tipul unu, doi și trei. Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar și prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viață. În România, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în anul 1992, virusul fiind importat din Bulgaria. Singura măsură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea. Perioada de incubație a bolii este de 6-20 de zile. Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală. Totodată, cel afectat va prezenta o paralizie flască, moale, la unul dintre membre, paralizie care cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor. În cazurile cele mai gave, afectarea este simetrică și poate cuprinde mușchii respiratori ducând la deces. Paralizia este invalidantă și permanentă.