Local

Dacă o vedeți, sunați la 112. Bătrâna suferă de Alzheimer, nu are pe nimeni și umblă desculță și dezorientată pe străzi – FOTO

Publicat: 01 nov. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Dacă o vedeți sunați la 112. Bătrâna suferă de Alzheimer nu are pe nimeni și umblă desculță și dezorientată pe străzi - FOTO
Un tânăr ieșean trage un semnal de alarmă pentru locuitorii din cartierul Alexandru Cel Bun, mai exact Piața Voievozilor

Un tânăr ieșean trage un semnal de alarmă pentru locuitorii din cartierul Alexandru cel Bun, mai exact Piața Voievozilor. Acesta a observat de mai multe ori cum o bătrână în vârstă de aproximativ 90 de ani, care suferă de o afecțiune gravă, este lăsată singură, desculță și dezorientată. Suferința femeii i se citește pe chip, starea sa este una deplorabilă, iar aceasta are disperată nevoie de ajutor.

Suferința i se citește pe chip

Acesta roagă ieșenii care o văd și o recunosc să anunțe un echipaj de poliție care să o conducă acasă. Bătrâna suferă de Alzheimer, iar pericolele la care se supune sunt extrem de mari. Femeia nu are pe nimeni care să aibă grijă de ea. Deși are pensie, aceasta nu o ajută pentru că are nevoie de cineva cu care să stea în permanență.

„Mă adresez ieșenilor din cartierul Alexandru Cel Bun. Persoana din fotografie este doamna Anica, are aproximativ 90 de ani, din relatările poliției locale, care o cunosc. Doamna suferă și de Alzheimer, nu este coerentă, cade adesea pe jos, iese desculță și neîmbrăcată. Familia sa nu-i poate asigura atenția necesară bolii și anilor pe care-i poartă. Cei care nu-i cunosc povestea, și câtă nevoie are de noi, sunt rugați fie să anunțe un echipaj de poliție locală, fie să o conducă în spatele Pieței Voievozilor, la blocul vis a vis de o centrală de termoficare, pe Aleea Mușatini, la etajul trei. Riscurile care o pândesc sunt greu de imaginat, dacă se depărtează de zona respectivă” a transmis, pe rețelele de socializare, ieșeanul.

Femeia are nevoie de ajutor

Poză Piața Voievozilor
Aceasta roagă ieșenii care o văd și o recunosc să anunțe un echipaj de poliție care să o conducă acasă

În comentarii se arată faptul că femeia ar avea un fiu care este dependent de alcool. Se presupune că el ar fi cel care o dă afară din casă.

„Eu am stat cu doamna respectivă în bloc. Ea stă în aceeași casă cu fiul ei, sau stătea, acum nu mai știu care este situația. Din păcate, acesta bea, și din câte îmi aduc aminte îi lua și pensia. Nu cred că are alți membrii ai familie care să o ajute. Fiul cu care stă este mereu plecat de acasă, și din câte știu o mai și bătea. Acum 1 sau 2 ani nu era în această situație gravă, arată destul de bine și nu părea să aibă așa mari probleme”, se arată într-un comentariu postat de Iuliana Mariana Costin.

Situația acestei femei este extremă, nu are unde să meargă și nu poate decât să suporte calvarul la care este supusă din cauza bolii. În postarea respectivă, tânărul mai spune faptul că a încercat de mai multe ori să anunțe Poliția Locală, însă agenții nu au ce să facă în situația dată. Din acest motiv, locuitorii din Piața Voievozilor sunt rugați să nu treacă nepăsători pe lângă ea și să o îndrume să ajungă acasă, pentru că femeia are nevoie de ajutor, în special în prezent, pentru că frigul este tot mai aproape, iar ea umblă desculță și este îmbrăcată subțire.

Comentarii
  • Mai e una care umblă slobodă prin țară, urlă, face scandal, ia mâncarea de la gura altor pacienți de Spitalul de psihiatrie. Are 150kile și se crede Napoleon. Dacă nu știți unde e, va zic eu. Da interviuri la gazeta noaptea minții.

  • Biserica ortodoxă ce zice? Preotul paroh lună de lună s-a bucurat de banii bătrânei
    ( pomeniri,cotizația, de paște ,bobotează și crăciun, sfințire masină de spălat,prescure,etc)…acum e rândul popei din cartier să aibe grijă de această femeie cu mintea ratăcită care a cotizat toată viața la biserică !

    Popa cànd vine cu sfințitul spune că banii strânși nu-i rămân lui și nevestei ci merg la bătrânii nevoiași din cartier, că are grijă să nu le lipsească nimic,bla-blaaaaaaaaa-blaaaaaaaaaa…acum e timpul să arate că nu vrăjeală!

  • Politia locala nu are ce face? Ba da, de aia e instituție în slujba comunitatii, sa sesizeze directia de asistența sociala și să conlucreze pe competențele fiecăreia. Bai, ce le mai place să se spele pe mâini și să nu se deranjeze. Dacă poliția locală a fost sesizată și nu face nimic, iar bătrâna pătește ceva, sunt buni de anchetă penală.

  • Care biserica ? toate sunt niste trusturi comerciale care sunt puse pe facut bani de pe prosti si fraeri cu orice pret si fara limite , popa da si el la spate din bani cit poate , mai schimba o masina , mai o excursie , mai o extravaganta la coana preoteasa ori la boracii lui…… povestea este din Parcul Voevozilor din Alexandru iar toate pozele sunt din parcul Esplanada din Nicolina …….. voi stiti care e diferenta ?

  • Asta e viata: muncesti o viata intreaga, platesti impozite si tot felul de taxe, faci copii si ajungi la varsta neputincioasa cand nu mai esti de folos, nimeni nu te mai poate scurge de bani si de vlaga, si ajungi asa. Familiei nu ii pasa, statului nici atat. Statul e bun numai la luat, cand e vorba de dat, se face ca ploua. De fapt, cam asa e si familia.

  • Femeia trebuie internata, diagnosticata (dacă nu are deja diagnostic) și expertizată. Pusă apoi sub curatelă, să nu-i mai ia alții pensia. Exista prevederi legale arhisuficiente pentru astfel de situatii, Pentru toate acestea e competenta in principal primaria, cu directiile ei de asistenta sociala și politie comunitara (atunci cand nu stau la cafele, barfe ori isi rezolva probleme personale la serviciu).Degeaba o conduci acasa, unde nu o ajuta nimeni. Imaginea dezumanizării institutiilor. Numai politia nationala nu poate interveni daca persoana nu e violenta și nu tulbura ordinea publică.

  • Dacă eu, ca individ, trec nepasator pe langa o persoana aflata in pericol ori in suferinta vadita, fara sa ajut imediat și sa sesizez autoritatile, raspund penal pentru infractiunea de lasare fara ajutor. Dar o autoritate deja sesizată, care ridică din umeri, nu patește nimic?

Adauga un comentariu