Eveniment-Social

„Dan Hatmanu – In Memoriam”, expoziție de pictură, grafică și structuri spațiale din colecția Muzeului de Artă Iași

Publicat: 04 dec. 2019

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează un moment in memoriam Dan Hatmanu. Asta în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Direcția Județeană pentru Cultură. Astfel, în perioada 5 decembrie 2019 – 31 ianuarie 2020, expoziția de pictură, grafică și structuri spațiale „Dan Hatmanu – In Memoriam” va putea fi vizitată la Palatul Culturii. Aceasta cuprinde lucrări din Colecția Muzeului de Artă Iași. Vernisajul va avea loc mâine, 5 decembrie 2019, începând cu ora 17:00, expoziția fiind prezentată de scriitorul Grigore Ilisei, critic și eseist de artă

Un spirit lucid și analitic

Spirit lucid și analitic, Dan Hatmanu (1926-2018) a fost un observator fin și, totodată, incisiv, al realității. Reprezentant strălucit al Școlii ieșene de artă, artistul a ajuns, de-a lungul activității, la o adevărată sinteză a mijloacelor plastice. Artistul se autocaracteriza astfel:

„Mă consider un artist modern, dar sunt în afara artei încărcate de reflexe exhibiționiste. Sunt dotat cu sensibilitate și subtilitate, cu ironie, autoironie și cu înclinații spre o înțelegere intelectuală a procesului artistic. Sunt împotriva oricărei forme de conformism. Sunt încărcat cu o mare tensiune și necesitate de reînnoire, aspirație către lirism și nostalgia copilului de altă dată.

Muzeul de Artă din Iași tezaurizează un număr impresionant de lucrări de pictură și grafică semnate de artistul Dan Hatmanu. Artistul a abordat în aceste lucrări peisajul, portretul, autoportretul, compoziția și natura statică.
În anul 2003, la sediul Muzeului de Artă Iași, a fost organizată o amplă expoziție a artistului Dan Hatmanu, intitulată „Nostalgia fotografiei”

Adauga un comentariu