Prima pagină » Actualitate » Dan Negru, surprins de prețul „Budincii lui Noe” în Istanbul: „Are gust de colivă și costă cât o masă întreagă!”

Dan Negru, surprins de prețul „Budincii lui Noe” în Istanbul: „Are gust de colivă și costă cât o masă întreagă!”

27 aug. 2025, 11:32,
Redacția BZI în Bzi.ro

În vacanță alături de familie în Istanbul, Dan Negru a încercat un desert cu totul aparte – Budinca lui Noe, cunoscută în cultura turcească sub numele de Așure, considerată de mulți cel mai vechi desert din lume.

Dan Negru a mâncat „Budinca lui Noe”, în Istanbul. Cât costă o porție

Încântat de povestea preparatului, dar surprins de preț, prezentatorul TV a împărtășit experiența sa, cu umor și sinceritate, pe rețelele sociale.

„Sunt în Istanbul, teribilă mâncarea turcilor… Mănânc acum cel mai vechi desert din lume, Așure se numește sau Budinca lui Noe. Legenda spune că atunci când apele s-au retras, cei de pe Arca lui Noe au vrut să sărbătorească sfârșitul Potopului cu un desert. Dar tot ce au găsit pe arcă au fost boabe de fasole, grâu și ceva fructe uscate. Le-au înmuiat pe toate, peste noapte, în apa curată rămasă de după Potop și a doua zi le-au fiert”, a povestit Dan Negru.

Totuși, vedeta a fost puțin surprinsă de prețul piperat al porției:

„Porția costă 15 euro, scump. Noi suntem 4, și mai scump. La gust seamănă cu coliva”, a spus Negru într-o declarație pentru Click!

Desertul-legendar care se poate prepara și acasă

Budinca lui Noe poate fi făcută și acasă, cu puțină răbdare și ingrediente simple, dar hrănitoare. Chef Adi Hădean a prezentat rețeta detaliată pe blogul său gastronomic, subliniind că preparatul, deși vechi de secole, este și astăzi parte din tradiția turcească de a împărți mâncarea cu familia și comunitatea.

„E un desert tradițional turcesc, ce conține grâne, fasole, năut, fructe uscate și oleaginoase”, spune chef Hădean. Iar legenda din spatele preparatului rămâne parte din farmecul său: Asure este desertul de sărbătoare gătit din resturile proviziilor de pe arcă, un simbol al recunoștinței și al speranței.

Rețeta pas cu pas, după Adi Hădean:

– Se lasă la înmuiat peste noapte năutul și fasolea.

– A doua zi, se fierb împreună în 8 căni de apă, cu zahăr, scorțișoară și cuișoare, timp de 45 de minute.

– Se adaugă orez și arpacaș (sau orz), apoi se fierbe la foc mic timp de 20 de minute.

– După ce amestecul se înmoaie bine, se adaugă fructe uscate (smochine, stafide, merișoare, caise, coajă de portocală), miere și dulceață de trandafir.

– Se finalizează cu fistic și nuci tocate grosier, pentru textură.

„În Turcia, acest desert se face în cantități mari, dar se servește în porții mici, fiind împărțit cu cât mai mulți vecini sau membri ai familiei”, adaugă Adi Hădean.

Deși Dan Negru a comparat gustul cu cel al colivei și a remarcat costul ridicat, Budinca lui Noe rămâne un desert emblematic, cu o încărcătură simbolică rar întâlnită. Un amestec simplu de grâne și fructe, dar cu o poveste care face ca fiecare linguriță să aibă o savoare aparte — chiar și la 15 euro porția.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2025
12 decembrie 2025