Actualitate

Dan Tudorache cere anularea alegerilor din Capitală și repetarea acestora: „Votul a fost viciat!“ Protest în fața Biroului Electoral de la Sectorul 1 – UPDATE

Publicat: 01 oct. 2020

Primarul în funcție de la Sectorul 1, Dan Tudorache, cere anularea alegerilor pe București și repetarea votului. Decizia edilului vine după ce Antena 3 a difuzat imagini video în care membrii USR scot un sac cu voturi din sala de numărare de la Sectorul 1.

UPDATE: PSD a cerut din nou anularea alegerilor locale din Sectorul 1

PSD Sector 1 a trimis joi, Biroului Electoral Central, o cerere de revenire prin care solicită „reanalizarea cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Primar al Sectorului 1 București”, cu examinarea tuturor elementelor probatorii, inclusiv a noilor imagini video apărute miercuri seara.
PSD acuză „fraude constând în înscrieri fictive în listele suplimentare și înscrierea unui număr anormal de mare de persoane, numărarea voturilor și înregistrarea rezultatelor intenţionat incorectă, falsificarea proceselor verbale”

UPDATE: Biroul Electoral Municipal a decis renumărarea voturilor la Sectorul 5

Biroul Electoral Municipal a decis, în urmă cu puțin timp, reluarea alegerilor la Sectorul 5. Decizia BEM vine după ce ieri biroul electoral al Sectorului  a decis același lucru. Cererea de renumărare a fost depusă de USR- PNL. BEM a recomandat și folosirea unei practici unitare, la toate sectoarele cu probleme.

UPDATE: Procurorii deschid al doilea dosar penal

A fost deschis al doilea dosar penal, joi,în cazul scandalului electoral de la Sectorul 1.Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 fac cercetări pentru tentativă de falsificare a documentelor și evidențelor electorale după apariția imaginilor din camera unde ar fi buletine de vot.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au fost înregistrate două cauze penale care au legătură cu desfășurarea alegerilor locale în Sectorul 1 al Capitalei.

Primul dosar a fost deschis luni, după apelul la 112 și are ca obiect săvârșirea infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

Al doilea dosar a fost înregistrat joi, când procurorii s-au autosesizat după apariția imaginilor video. În acest dosar se fac cercetări pentru tentativă la falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

Ambele cauze sunt cercetate in rem.

UPDATE: Protest în fața Biroului Electoral de la Sectorul 1

În fața Biroului Electoral al Sectorului 1, Oana Lovin și alți protestatari susțin că USR a fraudat alegerile locale de la primărie.

„Am asistat la o fraudă. Am ieșit de la restaurant și am dat nas în nas cu niște membri au USR care aveau ghiozdanele ticsite. Jandarmeria și Poliția au venit, dar nu i-au legitimat. A mai venit o doamnă care a spus că e de la USR și a venit să ajute. Ca și cum era normal să vină în toiul nopții. Am verificat, erau aceleași mașini ale membrilor USR. Mai multe intrări nu erau păzite la intrarea în biroul electoral al Sectorului 1. Noi cerem repetarea votului. Am găsit saci negri la ei în mașini și le-am cerut să ne arate cu ce  sunt. Au refuzat și au fugit de acolo, fiind în pericol să ne lovească cu mașinile”, a declarat Oana Lovin.

Știrea inițială

„Ce renumarare? Hai, e bataie de joc. Da, reluarea alegerilor (e singura solutie). Ce sa ma renumar? Ce au facut ei afara? Reprezentantul meu nu stia, mi-a spus ca a vazut acele imagini aseara la TV. Pentru fiecare renumarare trebuie sa fie o decizie e biroului, nu exista o solicitare, deci reprezentatanti partidelor nu stiau“, a declarat Dan Tudorache.

Dan Tudorache cere anularea alegerilor din Capitală și repetarea acestora

Primarul în funcție la Sectorul 1 al Capitalei susține că doar Biroul Electoral Central poate decide repetarea alegerilor.

„Doar BEC poate decide repetarea alegerilor. Având astfel de imagini, trebuia sa depui dovezi intr-un anumit termen, dar daca noi am descoperit acum ce s-a întâmplat? O sa fac in cursul zilei de azi solicitare la BEC, să ceară anularea alegerilor în București. Dacă la un sector s-a întâmplat așa ceva, trebuie să se repete alegerile pentru că e clar că alegerile de la Primăria Capitalei au fost fraudate. Poliția a început ancheta. Mi-au ridicat hardul. Vreau să văd cine a dat ordin să se acopere acele camere cu hârtie, cine a dat ordin, intenționau să fraudeze? Votul a fost viciat. Ați văzut cum au intrat în acea cameră și au scos sacul de acolo. Nu aveau voie să facă asta, chiar dacă era procurorul”, a menționat Daniel Tudorache.

Marcel Ciolacu: „Niciodată în România nu s-a întâmplat așa ceva!“

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reacționat la scandalul de la Sectorul 1,cu privire la imaginile prezentate, miercuri seară, la Antena 3, care ar fi de la Biroul Electoral Sectorul 1.

„Este incredibil, la 30 de ani de democrație, ca Jandarmeria și Poliția să facă așa ceva, să înlesnească așa ceva. Fiindcă, fără accesul dat de către Jandarmerie, nu se putea face așa ceva. Ele sunt păzite, aceste secții, cu jandarmi“, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, intervenție aproape de miezul nopții: „Niciodată în România nu s-a întâmplat așa ceva!“

Liderul social democrat a precizat că este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în România.

„Niciodată în România nu s-a întâmplat așa ceva. Nici măcar la ultima comună din România nu s-a întâmplat așa ceva. Ministerul public să se autosesizeze, din noaptea aceasta să înceapă strângerea de probe”, a menționat Marcel Ciolacu.

„Strângem avocații și vom face toate analizele“

Liderul PSD a opinat că va apela la mai mulți avocați pentru a vedea ce se poate face în asemenea situație și face apel la organele de anchetă să-și facă treaba.

„În primul rând, organele de anchetă trebuie să-și facă datoria. Trebuie să acționeze. Strângem avocații și vom face toate analizele. Este exclus să nu sesizăm și noi. Normal, ar trebui deja să acționeze”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Ce spune BES1

Imagini revoltătoare surprinse în depozitul cu buletinele de vot! Mai mulți membri USR au sustras buletine de vot și au schimbat procese verbale. Aceasta fraudare a alegerilor a fost organizată din timp și coordonată cu atenție de către Clotilde Armand. Deși situația este de-a dreptul strigătoare la cer, instituțiile statului nu au transmis niciun mesaj oficial prin care să demonstreze măsurile luate în această problemă și soluțiile care vor fi aplicate. Toată lumea parcă este într-o profundă adormire, iar Constituția, legea fundamentală statului, nu ar mai funcționa.

Biroul Electoral Sector 1 a reacţionat, după imaginile cu sacii plini de buletine de vot, scoşi din încăperea în care se aflau.

Având în vedere informaţiile şi imaginile din spaţiul public prin care se induce ideea că membrii BES1 ar fi facilitat sustragerea unor saci cu voturi din spaţiul securizat, întreaga prezentare în spaţiul public fiind deturnată în scopul inducerii în eroare a publicului, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

– cu titlu preliminar, facem precizarea că toţi membri BES1 şi-au desfăşurat activitatea continuu, din 27.09.2020 până la data de 29.09.2020, în jurul orei 3:00 dimineaţa. Activitatea s-a reluat pe 29.09, în jurul orei 9:30.

În perioada în care BES1 a fost închis, acesta a fost păzit de o persoană din cadrul jandarmeriei. Pentru a evita orice suspiciune, cu jandarmul a stat atât membrul BES1 din partea PSD, dar şi doi candidaţi din cadrul USR. Accesul se face doar la cererea preşedintelui sau a locţiitorului BES1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces verbal de predare-primire a încăperii.”, arată BES1 într-un comunicat.

„În imaginile prezentate publicului, filmate în noaptea de 28.09.2020 apare preşedintele biroului, împreună cu preşedintele secţiei de votare. Au intrat pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor. Alături de ei se află reprezentanţi ai USR PLUS care, în conformitate cu dispoziţiile legii, au solicitat să participe la această procedură”, a mai transmis BES1, conform Antena3.

Cine scoate sacii din sală

„Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispoziţiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015.

Facem precizarea că la secţiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea, în conformitate cu prevederile hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colţ al încăperii şi aşază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar acel sac conţine procesele-verbale ale unei secţii de votare. Procesele-verbale de la toate secţiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reuşea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colţ, preşedinţii secţiilor de votare fiind sunaţi ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor şi validării rezultatelor secţiei.

Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezenţa preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. În unele cazuri, preşedintele a fost însoţit de membri ai secţiei de votare respective. În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea. Mai mult, urmare a prezentei unui număr ridicat de preşedinţi ai secţiilor de votare, candidaţi şi observatori în incinta Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea nr posturilor de paza amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele şi rechizitele.

Referitor la prezenta dlui Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, precizăm că acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spaţiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidenţa secţiilor de votare care au fost finalizate.”, se mai arată în comunicat.

Comentarii
  • ba fraiere du-te,cere-i scuze lu’ mata ca a crezut ca a facut un om de baza al societatii si a iesit un handicapat ca tine,jet la groapa de gunoi a umanitatii sclavule!

  • Bai kkt cu ochi, avorton imputit, iar ai evadat din cusca? Mars la kkt musca jegoasa si nu iti mai da cu parerea pe aici ca nu intereseaza pe nimeni!

  • Mai da 1886533188753 de mui si limbi in kur lui bovanis, ghiorban, cacatzu si celelalte penelepre imputite si marsh un cushca jegule

  • boilor bolsevici cu creierele muci.uitati-va deseara inainte de a va culca in oglinda,sa vedeti ce muie de prosti aveti,ce ati realizat si unde ati ajuns carnatilor si inca o data va rog eu sa mergeti la mamicile voastre sa va cereti scuze,ca nu ati ajuns ceea ce doreau ele prostilor analfabeti.MUIE PZD SI TUTUROR CARE_I VOTEAZA

  • usr a furat usr a furat, usr a furat, bravo ca ati furat hotilor , multumim in goana dupa putere va transmitem ca ne kakam in gura voastra si mai vedeti niciun vot vreodata, VREI SA CASTIGI FURAND VOTURI, PAI VOTURILE NOASTRE SUNT DE AUR HOTILOR LA CIOLAN, muieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee clotide, rrrrrrrrrrrr muie usr uniunea socialistilpr romani, uniunea scandalagiilor romani, HOTII DE VOTURI E AUR CURAT UN VOT DE LA NOI HAAAAAAAAAAAA FUT MAMA VOASTRA DE CUR-VE , HAI-MA-NALE USR SECURISTI, )))))))))))) voturi usr de la noi 0000000000000 in plus. nu mai mergem la vot in decembrie pe pandemie morti de foame, plange iohannis ca raman un timp parlamentarii far diune si mor de foame parlamentarii ca din 15 mii lunar nu pot manca un pranz. HAIIIIIIIIIIIIII SA LE DAM NOI UN SUT IN KUR LA PARLAMENTARI SI SA LE DAM DE MANCARE NOI DIN 1400 lei PE LUNA. bravooooooooooooo Bucuresti bravo,

  • Uai tuchac tu esti mai prost ca noaprea + ca ai gresit rubrica.Mars pe ZDI la sport iar acolo poti sa ti spui toate ineptiile,politica nu i de tine obositule

  • Au iesit pa net toti obositii pzd,analfabeti,asistati sociali,in general scursurile societatii.Fraierilor ati sopt o in 3 randuri de alegeri,mai urmeaza la parlamantare sa v o dam la muie gunoaielor

Adauga un comentariu