Actualitate

Dan Tudorache cere renumărarea voturilor din Sectorul 1

Publicat: 29 sept. 2020
Dan Tudorache
Dan Tudorache consideră că nu a pierdut alegerile locale, ci că „a fost furat”

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 și candidatul PSD pentru un nou mandat, a anunțat astăzi că a solicitat renumărarea voturilor din acest sector, după acuzațiile de fraudă. De asemenea, polițiștii au deschis un dosar penal in rem.

„Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor. Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările”, a scris Dan Tudorache într-un mesaj publicat astăzi pe pagina de Facebook.

Dan Tudorache cere renumărarea voturilor din Sectorul 1

Scandalul a pornit după ce membrii USR-PLUS au acuzat că frauda ar fi fost organizată pe mai multe paliere: prin decuparea codurilor QR de pe procesele verbale originale și lipite pe procesele ce ar fi fost falsificate; raportarea către autorități a mai puține voturi sau chiar zero voturi, deși pe procesele verbale erau mult mai multe voturi, iar în unele cazuri voturile primite de candidații lor erau trecute în dreptul altora.

Clotilde Armand a declarat că a descoperit fraude în procesul de raportare a rezultatelor votului către BEC. Aceasta spune că voturile lor din procesele-verbale de la secțiile de votare au fost trecute în dreptul altor partide.

Potrivit datelor parţiale centralizate de BEC, până marţi la ora 9:00, Clotilde Armand se menţine pe primul loc în preferințele electoratului, cu 41,06% din voturi, urmată de Daniel Tudorache (PSD) – 39,72% și Ioana Constantin (PMP) – 7,75%. Au fost numărate 94,93% dintre voturi.

Dan Tudorache: „Eu zic că suntem la egalitate amândoi“

Actualul edil, social-democratul Dan Tudorache, a scris, la rândul său, pe Facebook, că numărătoarea paralelă făcută de PSD arată că el ar conduce la alegerile locale pentru primarul sectorului 1, având în jur de 200 de voturi peste Clotilde Armand.

„Pun presiune, stau de mai bine de 12 ore pe capul celor din Biroul Electoral de Sector, să numere încontinuu. O parte din personalul auxiliar sunt plecați acasă, îi forțează să îi aducă înapoi. Adică el face legea, Dan Barna…”, spune Dan Tudorache.

Dan Tudorache susține că, în acest moment, este egalitate de voturi.

”Mai sunt de numărat 17 procese verbale, și așteptăm să le numere în ordine, în liniște. Nu vrem să punem presiune pe ei. Sunt procese verbale cu probleme și așteaptă să vină președinții și să le ia la numărat.

Eu zic că suntem la egalitate amândoi, e vorba de câteva voturi! Poate să căștige unul sau celălalt”, a adăugat Dan Tudorache.

Se mai pot face contestații?

Avocatul primarului Dan Tudorache, Mihai Drăgan, a precizat că primarul Dan Tudorache nu mai poate face, în principiu, nicio contestație, dat fiind faptul că procesele verbale au fost reținute, iar procuroarea refuză restituirea lor.

Totuși, în ultimele minute, s-a dat dispoziția de copiere a 473 de procese. Chiar și așa, Tudorache n-ar ști ce să contesteze cu exactitate până la 00:00, pentru că nu le-a citit.

Termenul limită era ora 00:00. Totuși, Mihai Drăgan a spus că se va cere BEC o posibilitate de prelungire, dată fiind situația.

„Doamna Clotilde Armand se victimizează peste tot că a interceptat dumneai niște procese verbale. În fapt, acel domn cu procesele verbale era curierul care ducea procesele la sediu pentru formularea unei contestații, la ora 15. Contestație pe care înțelegeam s-o facem împotriva rezultatului alegerilor și modului în care au fost efectuate și numărate”, a declarat Mihai Drăgan.

„În urma acelui scandal și a chemării poliției, procesele verbale au fost ridicate. Termenul limită pentru contestație este 23:59, în seara aceasta. Doamna procuror de la Sectorul 1 refuză să ne restituie procesele verbale. Acum trei minute a dat dispoziție să se copieze 473 de procese verbale și să ni se dea aceste copii. Uitându-mă la ceas, îmi dau seama că mai sunt 20 de minute. Nu știm ce contestăm… Vom face o cerere la BEC ca să prelungească acest termen, având în vedere situația”, a mai menționat avocatul lui Dan Tudorache.

Adauga un comentariu