Dan Vîlceanu, actualul ministrul de Finanțe, a menţionat astăzi, 24 august 2021, într-o conferinţă de presa faptul că a avut „noroc” să aibă părinți cu o stare materială bună.
Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, a anunțat, marți, că înrolarea obligatorie în Spaţiul Privat Virtual se aplică începând cu data de 1 martie 2022. După câteva anunțuri pe care le-a făcut, a fost interpelat de jurnaliști de unde a avut bani să cumpere „un teren și două case”, având în vedere că s-a angajat la 24 de ani.
Oficialul a menționat faptul că a avut bani „de la părinți”.
Interpelat ulterior, ce le transmite tinerilor care lucrează în privat și nu au asemenea posibilități, Dan Vîlceanu a spus: „Am beneficiat de acest noroc de a avea părinți cu o stare materială bună. Vreau să vă spun că acele case și terenurile de care vorbiți sunt într-o comună din județul Gorj. Prețul a fost unul foarte bun. Și să știți că nu vorbim de sume foarte mari.”
Reamintim că președintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat, pe data de 18 august, decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a lui Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc la Palatul Cotroceni.
Dan Vîlceanu a fost propunerea votată în ședința conducerii Partidului Național Liberal pentru funcția de ministru al Finanțelor. „Pentru” au votat 47 de liberali, iar ”împotrivă” a fost înregistrat un vot, cel al lui Ludovic Orban.
„E o încredere pentru care mă simt obligat”, a spus, atunci, Dan Vîlceanu.
Ministrul Dan Vîlceanu, despre rata inflației în România
Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor, a fost întrebat astăzi, de asemenea, dacă s-a lămurit care este rata inflaţiei.
„Simţiţi scumpiri la ceva, domnule ministru, având în vedere că poate v-aţi mai lămurit cât e rata medie anuală a inflaţiei pe luna iulie”, a fost întrebat, marţi, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor.
„Da, m-am lămurit. Am discutat-o de atunci de când aţi preluat acea ştire că nu ştiu cât e inflaţia. Ştiam şi nu era 5%, era 4,95%. Colega dumneavoastră, atunci când am spus că nu e 5% a spus: ‘e 4,9%’ şi am spus ‘exact!’. O puteţi vedea pe filmarea pe care o deţineţi cu toţii. Pe de altă parte vă pot explica elemente în legătură cu inflaţia, nu e niciun fel de problemă”, a spus Dan Vîlceanu.
„Sigur că simt scumpiri. Sunt scumpiri destul de mari la energie electrică, la combustibil, la gaze, la materialele de construcţii. E o tendinţă generală în toată Europa şi în lume de creştere a preţurilor, pentru că atunci – şi o să vedeţi că o altă afirmaţie pe care am spus-o în context nu a fost deloc o gafă – atunci când ai o creştere economică puternică iar cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă. Sunt creşteri de circa 24% la energia electrică, la gaze de peste 20%, la combustibil de 13-14%, deci ca toată lumea şi eu resimt aceste scumpiri dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu”, a mai spus ministrul Finanţelor.
Ministrul de Finanțe, despre creștere pensiilor
Ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, a susținut o conferință de presă marți, 24 august, la sediul instituției.
‘Încă aveți acea restanță. Există lege în vigoare, votată în Parlament, cred că ați votat-o și dumneavoastră. Majorarea cu 40% a punctului de pensie. Guvernul din care faceți acum parte a dat această majorare doar în proporție de 14%. Cum vedeți dumneavoastră asta? Mai dați acea diferență de 26% anul acesta? La anul?’ – a fost întrebarea pusă de o jurnalistă ministrului Finanțelor Publice.
Dan Vîlceanu a răspuns imediat că: ‘Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am avut-o și atunci. Nu s-a schimbat nimic. Acea lege cu majorarea pensiilor cu 40% era o lege care nu se putea aplica. Suntem atenți, suntem concentrați.’
Interpelat mai apoi dacă a votat Legea pensiilor, Dan Vîlceanu a răspuns negativ.
”Vă aduc aminte că, la momentul acela, eram printre cei care au făcut contestația la Curtea Constituțională și au câștigat-o. Suntem niște oameni responsabili. Nu angajăm bugetul statului la cheltuieli pe care nu le poate duce și, ulterior, românii să simtă acest lucru”, a conchis Dan Vîlceanu.