Începând de vineri, 10 septemebrie 2021, autoritățile au anunțat că Danemarca va fi eliberată aproape complet de restricțiile împotriva Covid-19.
Astfel că, cetățeniii danezi nu vor mai fi obligați să poarte mască de protecție, să aibă la ei pașaport sanitar și pot merge la concerte indiferent de număr.
Danemarca eliberată de restricții împotriva noului coronavirus
De la sfârșitul acestei săptămâni, populația din Danemarca va putea circula fără restricții. În timp ce angajații firmelor revin la birouri, ceilalți se pot bucura de concertele organizate fără a mai fi limită de prezență, zeci de mii de fani întâlnindu-se din nou pentru a se putea bucura de artiștii favoriți.
De asemenea, nu doar că masca nu va mai fi obligatorie dar nici pașaportul sanitar. Aceștia afirmă că întreaga situație se datorează din cauza campaniilor de vaccinare implementate cu succes.
“Cu siguranţă suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricţie, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei graţie implementării campaniei de vaccinare”, a declarat Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation.
Concert în Danemarca cu 50.000 de bilete vândute
Populația a întâmpinat cu bucurie noua situație, astfel că 50.000 de oameni vor participat sâmbătă la un concert. Din cauza numărului imens având în vedere pandemia, acest concert este considerat o premieră.
La începutul acestei luni a mai avut loc un concert, unde s-au putut întâlni aproximativ 15.000 mii de oameni.
“Să mă aflu în mulţime, să cânt la fel ca înainte, toate aceste lucruri aproape m-au făcut să uit de COVID-19 şi de tot ce am trăit în ultimele luni”, a declarat Emilie Bendix, o tânără de 26 de ani care a fost prezentă la acel concert.
“Obiectiv nostru este libera circulaţie (…), iar ceea ce se va întâmpla este faptul că şi virusul va circula şi îi va găsi pe cei care nu sunt vaccinaţi”, a prevenit medicul epidemiolog Lone Simonsen, profesoară la Universitatea Roskilde.
În Danemarca există o relație puternică între autorități și populație
În ceea ce privește campania de vaccinare, autoritățile din Danemarca nu a întâmpinat nicio dificulate pentru a convinge cetățenii de beneficiile pe care vaccinul le aduce. Rapoartele arată că din cei 5.8 milioane de danezi vaccinați, 73 % sunt vaccinați cu schemă completă. Dintre aceștia, 96% sunt din rândul cetățenilor de peste 65 de ani.
“Dacă virusul nu mai este o ameninţare pentru societate, acest lucru se întâmplă exclusiv datorită vaccinurilor”, a explicat Lone Simonsen.
Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) afirmă că în Danemarca există o puternică relație de încredere între populație și autorități. Acest lucru a facilitat parcursul campaniilor de vaccinare ceea ce a răsplătit populația prin micșorarea restricțiilor până la nivel minim.
“La fel ca multe ţări, Danemarca a implementat, pe întreaga durată a pandemiei, măsuri sociale şi de sănătate publică pentru a reduce transmiterea virusului, dar, în acelaşi timp, s-a bazat pe scară largă pe indivizi şi pe comunităţi pentru ca rezidenţii să respecte de bună voie recomandările Guvernului”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea biroului de urgenţe din cadrul OMS Europa.
Autoritățile păstrează vigilența
Magnus Heunicke, Ministrul danez al Sănătăţii a declarat că în cazul în care numărul infectărilor crește, guvernul nu va ezita să reimpună restricțiile. Pentru a nu se ajunge în situație, autoritățile atrag atenția necesității de ca măsurile de igienă să fie păstrate în continuare iar bolnavii de Covid-19 să fie izolați.
OMS trage semnale de alarmă în continuare pentru situația de pandemie din întreaga lume. Situația din Danemarca nu arată spre sfârșitul pandemiei în lume ci este dovada că vaccinul este de folos pentru lupta împotriva pandemiei.
“Fiecare ţară trebuie să rămână vigilentă dacă şi atunci când situaţia epidemiologică se schimbă”, a prevenit Catherine Smallwood.
Chiar și în acest context în care se află țara, a treia doză de vaccin anti-COVID-19 este în continuare impusă pentru cetățenii din grupele vulnerabile. Aceasta va fi impusă începând de joi.
“Până în prezent, variantele au respectat imunitatea oferită de vaccin, dar dacă apar alte variante cu evadare imunitară (care prezintă rezistenţă la vaccin, n.r.), va trebui să ne regândim strategia”, a adăugat Lone Simonsen.
Întreaga țară sărbătorește dar nu uită prin ce au trecut
Proprietarul unui restaurant din capitala daneză, pe nume Christian Nedergaard, a spus că ziua de vineri este o zi de bucurie pentru localnici care sărbătoresc noile vremuri anunțate, însă sunt conștienți că “situaţia rămâne complexă”.
“Amintirea coronavirusului va dispărea foarte repede din minţile unora, dar va rămâne în ale altora, iar pentru domeniul restauraţiei sunt sigur că această perioadă a schimbat datele problemei. Sectorul nostru trebuie să se gândească la o modalitate care să-l ajute să devină mai rezistent”, a declarat el.
În ceea ce privește felul în care va începe noul an școlar, se păstrează necesitatea prezentării unui paşaport sanitar şi sau a unui test COVID-19 cu rezultat negativ. De asemenea, purtarea măştilor sanitare va fi în continure obligatorie în aeroporturi.
Bulgaria a intrat în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de joi, 09 septembrie 2021, Hotărârea numărul 68 prin care a fost actualizată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Astfel că în zona roșie a fost mai nou inclusă Bulgaria, Norvegia, Lituania, Slovenia, Bermuda, Sri Lanka și Guernsey.
În România, Raed Arafat a anunțat miercuri 8 septembrie 2021, faptul că starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile.