Prima pagină » National » Data la care primarii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele
Data la care primarii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele

Data la care primarii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele

11 iun. 2024, 23:40,
BZI.ro, în National

Primarii pe care oamenii i-au ales pe 9 iunie nu pot prelua mandatele curând. Acest lucru se va întâmpla abia pe 27 septembrie.

Conform Codului Administrativ, mandatul primarului, consilierului local, președintelui județean și al consiliului județean este de patru ani și se exercită în condițiile legii.

Astfel spus, primarii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele pe 27 septembrie, deoarece alegerile din 2020 au avut loc tot pe data de 27 septembrie. Până vor prelua mandatele vor trece trei luni și două săptămâni, un timp foarte lung, având în vedere proiectele în derulare.

Până la preluarea mandatelor, conducerea rămâne la foștii primari.

„Provocarea mai mare este a celor care încă sunt în funcție. Nu știu câtă motivație vor mai avea să ducă treburile începute până la capăt. Rămân chestiuni fundamentale care țin de susținerea primarului din partea consiliului local.Dacă are susținere, primarul actual își poate exercita funcția fără nicio problemă. Dacă alegerile din 9 iunie au schimbat cumva gândirea sau susținerea, atunci lucrurile vor fi afectate”, a declarat Dacian Paladi, analist economic.

Topul primarilor care au obținut cele mai multe voturi la alegerile de duminică

PSD a obținut peste 40% din mandatele de primari din țară și are cinci consilii județene în plus față de 2020, luate de la colegii de alianță, după alegerile din 9 iunie.

Potrivit datelor, la nivel de ţară PSD a obținut un procent de 40,3%, urmat de PNL cu 33,8%. AUR are 5,87%, UDMR 5,25% și mai avem Dreapta Unită cu 3,17% și independenții cu 2,16%.

Mai mult, potrivit rezultatelor provizorii UAT PSD a câștigat cele mai multe din voturile românilor şi anume:

În Târgoviște, candidatul din partea PSD a obținut un procent de 80,23%.
În Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, candidatul din partea PSD, a obținut 75,12 procente.
În Bucureşti cel mai de răsunet rezultat a fost cel al primarului în funcție, Ciprian Ciucu, de la Sectorul 6, cu 72,85% din voturi.
Tot în București este și pe primarul Daniel Băluță cu un procent de 60,63%.

De asemenea, actualul primar din Ploiești, Mihai Polițeanu, a câștigat lupta alegerilor cu aproape 26 de procente.

În Sibiu actualul edil, aflat deja la al treilea mandat, a câștigat detașat cursa alegerilor cu un procent de aproape 40%.

Un alt rezultat remarcabil vine din Argeș, mai exact din Câmpulung Muscel, acolo unde Elena Lasconi a câștigat detașat cu peste jumătate din totalul de voturi.

Tot cu mai bine din jumătate din voturile totale, mai exact, 68% a câștigat și Constantin Toma, edilul Buzăului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *