Eveniment-Social

De astăzi, elevii și profesorii din Iași revin la școală! Toată măsurile de urgență luate de Inspectoratul Școlar Județean

Publicat: 02 iun. 2020
Măsurile decise de Inspectoratul Școlar Județean Iași, pentru elevi și profesori, după reluarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar
Ce măsuri a decis Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru elevii și profesorii care vin la școală după reluarea cursurilor

Pentru elevii și profesorii care revin la ore astăzi, 2 iunie, Inspectoratul Școlar Județean – ISJ Iași a luat măsuri importante și de urgență! Pe 1 iunie 2020 s-a încheiat seria verificărilor, iar rezultatul acestora reflectă faptul că unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului Iași sunt pregătite să primească elevii din clasele terminale pentru activitățile de pregătire și pentru susținerea examenelor naționale. În județul Iași, pentru pregătirea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului sunt înscriși 7.743 de elevi.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a luat măsuri importante și de urgență pentru elevii și profesorii care revin la ore în anul școlar 2019-2020, astăzi, 2 iunie! Obiectivele sunt: siguranța stării de sănătate a tuturor celor implicați, elevi, cadre didactice, personalul din școli și familiile; Interesul educațional al copiilor, inclusiv din perspectiva continuității parcursului școlar al elevilor.

Lista măsurilor urgente pentru elevii și profesorii care revin la ore astăzi, 2 iunie

O primă măsură, pentru elevi și profesori, este încheierea situației școlare pentru toți elevii conform ordinului Ministerului Educației și Cercetării (MEC) nr. 4.249 pentru modificarea Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământul Preuniversitar (ROFUIP), inclusiv prin valorificarea activităților de învățare on-line. O altă măsură este amenajarea și organizarea unităților de învățământ pentru desfășurarea procesului de pregătire a examenelor naționale din perioada 2-12 iunie 2020.

Inspecțiile tematice de control ale Inspectoratului Școlar Județean Iași pentru verificarea stadiului de pregătire a unităților de învățământ

Inspectoratul Școlar Județean Iași a finalizat și achiziționarea dispozitivelor de măsurare a temperaturii. Materialele de protecție (covorașe, măști, substanțe dezinfectante pentru mâini, substanțe biocide pentru dezinfectarea suprafețelor) se află deja în școli. Foarte importantă este stabilirea unui traseu bine delimitat și semnalizat pentru acces. De asemenea, s-a realizat afișarea mesajelor informative, amenajarea sălilor astfel încât să se asigure respectarea normelor de distanțare fizică. În fiecare unitate de învățământ există spații special amenajate pentru colectarea măștilor folosite.

„Luni, 1 iunie 2020, s-a încheiat seria verificărilor, iar rezultatul acestora reflectă faptul că unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului Iași sunt pregătite să primească elevii din clasele terminale pentru activitățile de pregătire și pentru susținerea examenelor naționale”, a declarat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general.

Cum a stabilit Inspectoratul Școlar Județean Iași derularea activităților de pregătire a elevilor și liceenilor

Reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ se realizează exclusiv cu elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal. Elevii pot reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, prin respectarea tuturor normelor de igienă și a procedurilor specifice elaborate, în acest sens, de fiecare unitate de învățământ. Sala de clasă va fi igienizată corespunzător, vor fi realizate culoare semnalizate special, iar în sala de clasă se vor respecta măsurile de distanțare. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. În această situație, însă, pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem on-line.

Activitățile se desfășoară conform unui grafic de pregatire, de maximum două ore pentru clasa a VIII-a și de maximum 3 ore pentru elevii de liceu

Activitățile se desfășoară conform unui grafic de pregătire, de maximum două ore pentru elevii de clasa a VIII-a și de maximum 3 ore pentru elevii de liceu. Prin asigurarea pauzelor intermediare programate decalat, astfel încât elevii din grupe diferite să nu interacționeze fizic. În județul Iași, pentru pregătirea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, sunt înscriși 7.743. Susținerea examenelor naționale (Evaluare Națională, Bacalaureat, examene de certificare a competențelor profesionale) cu respectarea normelor igienico-sanitare și de siguranță impuse de contextul epidemiologic pe care îl traversăm.

„Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă elaborată de Ministerul Educației și Cercetării din care au fost excluse toate conținuturile aferente semestrului al doilea din anul școlar în curs, respectând calendarele comunicate deja. Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar pentru examenul de Bacalaureat noutatea va consta în susținerea doar a probelor scrise începând cu data de 22 iunie”, a completat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general.

Ministerul Educației a anunțat organizarea unei a doua sesiuni de Evaluare Națională

Pentru anul școlar 2019-2020: probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română; probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale; probele de evaluare a compețentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al Ministerului Educației și Cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență.

Pentru cei care susțin examenele de certificare pentru învățământul profesional și profesional dual, dar și postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată. Ministerul Educației și Cercetării a anunțat organizarea unei a doua sesiuni de Evaluare Națională, începând cu 29 iunie, pentru elevii care nu pot participa la examenele programate din 15 iunie. Este vorba despre elevi care sunt bolnavi, au temperatură la prezentarea la școală sau sunt în izolare sau carantină.

Comentarii
Adauga un comentariu