WoW!

De ce e bine să mâncăm ardei copţi

Publicat: 11 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce e bine să mâncăm ardei copţi

Cui nu-i plac ardeii copți? Ardeiul gras, ardeiul capia, ardeiul iute şi gogoşarul, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem în luna septembrie. Aceștia conțin vitamine, antioxidanţi şi minerale, precum și nutrienţi extrem de benefici în buna funcţionare organismului. Iată de ce trebuie să consumăm ardei în luna septembrie, perioadă în care această legumă e mai viguroasă şi mai gustoasă ca oricînd:

Sursa excelenta de vitamina C

Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai multă fiind în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei conţin vitamina C în cantităţi uriaşe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decît citricele, iar ardeiul roşu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C decît o portocală.

În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este şi ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor.

Ardeiul roşu este mai sănătos decît cel verde, cu o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantităţi de ardei, şi mai ales ardei iuţi, au cu 27% mai puţine şanse de a face cancer pulmonar, şi asta în condiţiile în care sînt printre cei mai mari fumători din lume.

Suc, pastă, zacuscă

Gogoşarul este şi el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăţi medicinale aparte. Aplicată sub formă de frecţii sau ca unguent pe părţile dureroase, tinctura de gogoşar este neîntrecută în calmarea şi vindecarea suferinţelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii. Uleiul de măsline în care s-au macerat gogoşari timp de 10 zile este bun ca unguent împotriva durerilor de gît sau a răguşelii.

Acelaşi ulei calmează durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogoşarilor intervine şi în cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism. Muraţi, gogoşarii sînt un deliciu al sezonului rece. Ajută la arderea grăsimilor şi la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat adăugăm scorţişoară, gogoşarii vor fi eficienţi în litiază şi insuficienţă renală.

Sucul de gogoşari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea. Ardeii capia atît de delicioşi cruzi sau copţi, sînt la fel de buni şi conservaţi în oţet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat în betacaroten. Gogoşarii şi ardeii capia sînt delicioşi preparaţi sub formă de pastă, ca să nu mai spunem că sînt ingredientele de bază în zacuscă.

Copţi, muraţi sau congelaţi

Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi medicinale, ardeii trebuie să fie proaspeţi, adică să aibă o culoare intensă şi pielea întinsă, fără pete. Legumele proaspete sînt grele pentru dimensiunea lor şi tari. Pot fi păstratae la frigider o săptămînă, pot fi congelate, şi asta fără a-şi pierde proprietăţile.

Ardeii copţi

În frigider, se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, pînă la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. Ardeii copţi sînt un fel apreciat în bucătăria romînească, îndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copţi şi curăţaţi de coajă, sînt mai uşor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun într-o pungă etanş şi se lasă 15 minute să se aburească.

Se scot din pungă şi se dă jos coaja. Se scot cotorul şi seminţele, se scurg şi se aşează porţionat în pungi. După răcire, se aşează în congelator. Ardeiul gras are puţine contraindicaţii: în perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, şi în cazul alergiei la ardei. În unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibilă.

Adauga un comentariu