Culinar

De ce este atât de apreciată carnea de mistreț. Iată o rețetă care îți va lăsa gura apă!

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce este atât de apreciată carnea de mistreț. Iată o rețetă care îți va lăsa gura apă
Carnea de mistreț este considerabil mai valoroasă și mai sănătoasă decât cea de porc domestic

Mistrețul este o specie sălbatică comună pe teritoriul României. Deși are câteva trăsături în comun cu porcul domestic și sunetele pe care le emite sunt asemănătoare, există diferențe semnificative între cele două specii. Carnea de mistreț este apreciată nu doar pentru gustul său distins, ci și pentru beneficiile pentru sănătate.

Ce beneficii nutriționale are carnea de mistreț

Cu o lungime a corpului care poate ajunge până la 2 metri în cazul masculilor și 1,5 metri în cazul femelelor, mistrețul se remarcă prin robustețea sa. La greabăn poate atinge un metru, iar greutatea lor variază între 120 și 200 de kilograme. Botul este puternic și alungit, terminându-se cu un disc cartilaginos care găzduiește nările. Printre caracteristicile notabile ale danturii lor, se remarcă caninii foarte dezvoltați, recurbați, cu o lungime de până la 28 de centimetri, din care aproximativ două treimi sunt inserați în maxilarul inferior.

Mistreții sunt creaturi omnivore, alimentându-se cu o varietate largă de alimente, inclusiv rădăcini și tulpini subterane pe care le scot la suprafață prin săpătură, fructe, iarbă, frunze, bulbi, reptile, șerpi, ouă de păsări și altele. Blana mistreților adulți este formată din peri lungi și aspri, cu vârfuri despicate și o nuanță închisă, în timp ce puii au o blană de culoare cafeniu-cenușie cu dungi galbene laterale, care îi ajută să se camufleze mai bine.

Carnea de mistreț este apreciată nu doar pentru gustul său distins, ci și pentru beneficiile sale pentru sănătate. Din punct de vedere nutrițional, carnea de mistreț este considerabil mai valoroasă și mai sănătoasă decât cea de porc domestic, având un conținut ridicat de proteine și un nivel scăzut de grăsimi. Unul dintre avantajele notabile ale acestui tip de carne este că nu conține hormoni de creștere, antibiotice, coloranți sau conservanți. În schimb, este o sursă naturală bogată în vitamine, minerale, fier, zinc, calciu, magneziu și vitamine precum B1, B2, B6, B12, D, și altele.

Iată rețeta pentru cea mai delicioasă tocană de mistreț

Carnea de mistreț este apreciată pentru gustul său distinct, similar cu cel al cărnii de porc, dar mult mai aromat și unic în lumea vânătorii. Este extrem de versatilă în bucătărie și poate fi preparată într-o varietate de feluri.

Pentru tocănița de mistreț vom începe cu preparearea unei marinade, și vom utiliza 100 ml oțet, 1 litru apă, sare și câteva foi de dafin. Pentru tocană, vom avea nevoie de 3 morcovi, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1 tijă de țelină, 1 ardei gras roșu și galben, sare și piper după gust, boia dulce, 2 foi de dafin, 50 g sos de roșii și ulei.

Se pune carnea de mistreț în marinada preparată din apă, oțet, sare și foi de dafin, apoi se lasă la frigider de la o zi la alta. A doua zi, se scoate carnea din marinadă, se taie cuburi și se călește în puțin ulei, până ce lasă toată spuma și apa. Separat, se pregătesc legumele. Ceapa, morcovul, tija de țelină și ardeii se taie fideluțe și se călesc în puțin ulei pentru câteva minute.

Se adaugă carnea călită, se condimentează cu sare, piper, boia, se adaugă foi de dafin și 250 ml apă. Se lasă la fiert la foc mic, acoperit cu un capac, amestecând din când în când, până când carnea este bine pătrunsă. Se adaugă sosul de roșii și usturoiul tocat mărunt, apoi se mai lasă câteva minute. La final, se presară pătrunjel tocat fin. Tocănița din carne de mistreț poate fi servită cu diverse garnituri, precum paste, piure de cartofi, mămăligă sau găluște.

Adauga un comentariu