Boli si tratamente

De ce fac cistită după fiecare act sexual?

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce fac cistită după fiecare act sexual
Cel mai important lucru este să urinezi imediat după sex.

Dacă sunteți predispus la o infecție a tractului urinar după sex, nu vă panicați! Există o modalitate foarte simplă de a o evita. Gândiți-vă întotdeauna să mergeți la baie după finalizarea partidei intime.

O infecție a tractului urinar care apare după actul sexual se numește cistită postcoitală. Infecția tractului urinar care apare în mod regulat după sex este legată de microbii prezenți în mod natural în pielea dintre uretra și anus. Și aceste bacterii călătoresc uneori în uretra până la vezică, poate pentru că se îndreaptă spre căldură umedă. Odată ajunse în vezică, deci într-un loc fierbinte și umed, tind să se înmulțească.

Și, de la 100.000 de bacterii pe mililitru, provoacă o infecție a tractului urinar, cistită, cu arsură, un impuls constant de a urina, uneori chiar puțin sânge în urină dacă vezica urinară este foarte iritată de infecție. Rețineți că o femeie poate avea foarte multe bacterii care revin după sex, fără a provoca cistită dacă aceste bacterii sunt în cantități foarte mici, deoarece vor fi eliminate rapid când va urina. Deci, această cistită nu este o boală cu transmitere sexuală, ci o infecție datorată microbilor prezenți pe propria piele, spune Catherine Solano, terapeut de sex, potrivit Top Sante.

Dacă actul sexual poate facilita cistita, aceasta se datorează fricțiunii atunci când au loc mișcările înainte și înapoi. Fricțiunea nu apare numai în interiorul zonei vaginale, ci și în pielea dintre zonele sexuale ale ambilor parteneri. Deci, germenii prezenți în special în jurul anusului se pot regăsi brusc în fața deschiderii uretrei. Apoi, penetrarea sexuală, apăsând din interior pe uretra, poate împinge bacteriile până în vezică. Stresul legat de actul sexual ar putea juca, de asemenea, un rol, deoarece, la unele femei, ar tinde să reducă apărarea imună locală în zona genitală.

Ce putem face pentru a evita infectiile urinare?

Cel mai important lucru este să urinezi imediat după sex. Urina are un efect de spălare, ceea ce înseamnă că bacteriile încep să fie eliminate din corp. Apoi, aveți grijă să nu aduceți bacterii din anus în uretra. Pentru a face acest lucru, la toaletă, ștergeți-vă întotdeauna din față în spate, rulați apa din față în spate când vă spălați și uscați-vă cu un prosop din față în spate. În cele din urmă, beți multe lichide după actul sexual, astfel încât să puteți urina din nou destul de repede după aceea. Rețineți că prezervativul este inutil în această zonă, deoarece bacteriile care cauzează infecții ale tractului urinar se găsesc în mod natural pe pielea dumneavoastră. În cazurile în care aceste precauții nu sunt suficiente, poate fi interesant să faceți ședințe de hipnoză, deoarece pot avea un efect benefic acționând asupra stresului.

Fii atent la relația sexuală cu un partener nou!

Atunci când o femeie are o relație pentru prima dată cu un nou partener, cistita poate fi legată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi infecția cu clamidie sau gonococ. În acest caz, este necesar să se efectueze un screening pentru aceste ITS.

Adauga un comentariu