Lifestyle

De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă

Publicat: 07 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce mahmureala se agravează odată cu înaintarea în vârstă
Această tehnică se poate dovedi utilă în tratamentul otrăvirii acute cu etanol acut

La optsprezece ani, puteai să stai toată noaptea și la 8 dimineața erai deja treaz si gata sa-ti incepi ziua. În cel mai rău caz, ai avut o durere ușoară de cap și somnoros. De-a lungul anilor, toată această magie dispare undeva și deja două cocktailuri seara duc la o mahmureală severă dimineața. Și, din păcate, nu ți se pare – doar se înrăutățește. Iar metabolismul tău care incetineste este de vină.

Este clar că la optsprezece ani te-ai simțit proaspăt – la urma urmei, la această vârstă corpul este tânăr, plin de forță și energie. Dar pe măsură ce îmbătrânim, corpul pur și simplu nu mai face față. Și, în special, este redus metabolismul. La douăzeci de ani, ficatul dvs. descompune alcoolul într-o oră sau două, dar în fiecare an este nevoie de tot mai mult timp, exact cât depinde de organismul specific și de dieta pe care o urmați.

De ce mahmureala se accentueaza odata cu varsta

Durerea de cap și mahmureala accentuate se datoreaza slăbiri mitocondriilor – părțile asemănătoare granulelor din celulele noastre responsabile de sinteza energiei. Acetaldehida și acetatul sunt produse secundare pe care alcoolul le aduce în sânge. Mitocondriile, pe de altă parte, le îndepărtează din organism folosind enzime oxidative speciale.

Există un alt motiv pentru mahmureala în creștere – odată cu înaintarea în vârstă, riscul creșterii în greutate crește semnificativ (din nou, datorită unei încetiniri a metabolismului). Și asta înseamnă că efectul unei băuturi pe care o bei va fi aproape invizibil, deoarece alcoolul este distribuit pe tot corpul. Bei încă câteva pahare – devine puțin mai distractiv și mai plăcut pentru tine, dar nu pentru ficat. Mai mult alcool, metabolism mai slab – iată o mahmureală puternică.

Imaginea este destul de sumbră, iar deshidratarea cauzată de alcool înrăutățește lucrurile. Prin urmare, vă sfătuim să respectați o regulă simplă: beți câte un pahar de apă după fiecare pahar. Și da, încercați să nu beți mai mult de o băutură alcoolică pe oră.

Dar dacă mai ai o mahmureală puternică, bea o ceașcă de cafea dimineața. Cofeina blochează efectul adenozinei, un compus care provoacă dureri de cap. Apoi, fă-ți ceva simplu și revitalizant de mancare, cum ar fi ouă amestecate și spanac.

Adauga un comentariu