Boli si tratamente

De ce măștile de față ne pot usca ochii?

Publicat: 20 aug. 2020
De ce măștile de față ne pot usca ochii
De ce măștile de față ne pot usca ochii

De ce măștile de față ne pot usca ochii? Măștile de față ajută la reducerea transmiterii coronavirusului, mai ales acolo unde distanțarea socială este dificilă. Pe măsură ce lumea isi reia activitatile, purtarea măștilor de față pentru perioade îndelungate de timp va crește.

În timp ce aceste măsuri de protecție sunt esențiale pentru combaterea răspândirii COVID-19, apare un fenomen nou: creșterea cazurilor de ochi uscați.

Termenul de ochi uscat asociat cu masca a fost descris pentru prima dată de un oftalmolog în iunie, pe baza unor cazuri din ce in ce mai dese cu care s-a confruntat.

Măștile de față reduc semnificativ răspândirea aerului în exterior din gură și nas. Cu toate acestea, aerul expirat încă trebuie să se disperseze; atunci când o mască stă vag pe față, ruta probabilă este în sus. Acest lucru forțează un flux de aer pe suprafața ochiului, creând condiții care accelerează evaporarea peliculei lacrimogene, precum o adiere constantă care suflă pe pielea umedă.

Oamenii care poartă ochelari sunt bine conștienți de acest lucru, indicat de aburirea enervantă a lentilelor care apare adesea la respirația sub mască.

De ce măștile de față ne pot usca ochii?

Atunci când măștile sunt purtate pentru perioade îndelungate, această evaporare repetată poate duce la zone uscate pe suprafața oculară.

Uscarea ochilor poate aparea, de asemenea, atunci când măștile feței sunt realizate pentru a sigila marginea superioară, dacă acest lucru interferează cu mișcarea naturală a pleoapelor, prevenind clipirea completă. Clipirea incompletă poate face ca filmul lacrimal să devină mai puțin stabil.

În plus față de cei cu sindromul de ochi uscat preexistent, populația generală care poartă măști poate să se întrebe de ce ochii sunt inexplicabil iritați, noteaza medicalxpress.com. Aceasta include persoanele în vârstă, care au în mod natural lacrimi mai puțin eficiente.

Purtarea lentilelor de contact nu crește riscul de a contracta COVID-19, atât timp cât oamenii respectă măsuri bune de igienă și curățare. Cu toate acestea, o lentilă de contact poate perturba pelicula lacrimogenă, ceea ce face ca purtătorii să fie mai sensibili la uscarea ochilor dacă aerul expirat afectează în continuare stabilitatea filmului lacrimogen.

Utilizarea prelungită a măștilor de față în locații cu aer condiționat poate, de asemenea, să declanșeze sindromul de ochi uscati. Acesta prezintă un alt risc: poate încuraja oamenii să-și frece fața și ochii ceea ce este foarte periculos. Transmiterea coronavirusului este posibilă prin gură și nas și, într-o măsură mai mică, prin ochi.





Adauga un comentariu