Boli si tratamente

De ce mi se face pielea de găină când mi-e frig sau când mi-e frică?

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce mi se face pielea de găină când mi-e frig sau când mi-e frică
Această reacție naturală și universală este un reflex moștenit de la strămoșii noștri.

De ce mi se face pielea de găină când mi-e frig sau când mi-e frică? Această reacție naturală și universală este un reflex moștenit de la strămoșii noștri. Care sunt mecanismele corpului implicate? De ce are loc acest fenomen? Il putem controla?

Fiorii pielii de găină

Pielea de găină (sau piloerecția) este o reacție a corpului în urma unei emoții puternice precum frica, furia sau chiar plăcerea. Sistemul nervos autonom este apoi stimulat. Sistemul nervos autonom acoperă funcții care nu sunt supuse controlului voluntar (cum ar fi digestia, bătăile inimii etc.).

Activat de frică, acest sistem trimite semnale către anumiți mușchi și organe folosind neurotransmițători precum adrenalina. Acesta din urmă activează contracția mușchilor care leagă firele de păr de piele (vorbim despre mușchii erectori sau horripilatori). Pielea devine apoi granulată, iar firele de păr se îndreaptă, conferind pielii aspectul de păsări de curte smulse, de unde și termenul de „găină”. Este în esență un fenomen nervos și muscular. Pielea de găină poate fi însoțită de alte manifestări fizice legate de adrenalina: ritm cardiac crescut, mâini transpirate, tremurături, pupile dilatate.

Pielea de găină și frigul

Pielea de găină se poate forma și când ne este frig. Corpul este echipat cu receptori senzoriali localizați pe epidermă, sensibili la variațiile de temperatură. Dacă temperatura din termometre scade, acești termoreceptori trimit un semnal către creier. Hipotalamusul va declanșa apoi secreția de adrenalină care transmite un semnal către mușchii corpului capabili să ne încălzească. Aceste contracții musculare rapide sunt ceea ce numim frecvent frisoane. De asemenea, va funcționa pe mușchii horripilatorului aflați sub piele.

Piele de găină, un reflex ancestral

Pielea de găină este un fenomen care datează de la primele mamifere. La fel ca animalele, strămoșii noștri (mult mai păroși decât noi) au reușit să se protejeze de frig sau să înspăimânte inamicul folosindu-și părul mare. Firele de păr creează un strat izolator de aer pe suprafața corpului pentru a menține temperatura. Cu toate acestea, densitatea părului nostru, care a devenit mai mica în timpul evoluției, nu ne mai permite să ne încălzim eficient. Pielea de găină este instinctivă, dar nu mai are sens, nu ii mai este de ajutor omului, o data cu evolutia sa.

Putem declanșa pielea de găină?

Un studiu recent american a arătat că unii oameni reușesc să provoace pielea de găină în mod intenționat datorită propriilor metode. Unii participanți la studiu au spus că trebuie doar să se gândească la sentimentul de frică sau frisoane pentru a declanșa aceasta stare. Vorbim de piloerecția generată voluntar. Este vorba despre condiționare, la fel ca plânsul la comandă. O concentrare bună poate permite astfel de performanțe.

Piele de găină ascultând muzică? Creierul tău este de vina!

Dacă ai pielea de găină cand asculti muzică, creierul tău ar putea fi special. Un studiu american realizat de Matthew Sachs a analizat 20 de studenți: 10 care au recunoscut că au avut piele de găină atunci când ascultau muzică și 10 care nu au avut niciodată aceasta senzatie când au făcut-o. Prin colectarea diferitelor date (comportamentale, psihofiziologice, imagini cerebrale), s-a descoperit că cei carora muzica le-a provocat pielea de găină aveau un volum mai dens de conexiuni între cortexul auditiv și zonele care procesează emoțiile. În mod clar, cele două zone au comunicat mai bine între ele.

Adauga un comentariu