WoW!

De ce nu mai fac găinile ouă?

Publicat: 15 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce nu mai fac găinile ouă

Există multe cauze pentru care găinile se opresc din ouat. De exemplu, năpârlirea este una dintre cele mai cunoscute. Dacă această problemă apare în mod natural, orice crescător trebuie să fie atent la posibilele boli din adăpost, precum și la condițiile de care dispun prietenele înaripate în coteț.

Cauze comune pentru care găinile nu mai depun ouă

Calitatea aerului

De ce este nevoie într-un adăpost? Printre altele, cotețul ar trebui construit în așa fel încât să existe o circulație de aer adecvată. Atât timp cât în adăpost există în permanență aer curat, găinile sunt sănătoase. Un nivel ridicat de amoniac, cauzat de un așternut ud și vechi sau de o ventilație slabă, poate cauza stoparea depunerii de ouă, precum și alte probleme de sănătate. Dacă știți că aveți această problemă, încercați să o rezolvați prin montarea unor ferestre sau amplasarea unor ventilatoare.

Competiție acerbă

Spuneam și în alte articole că în mulțimea de găini există așa zisa „ordine a ciugulitului„. În cazul în care apare o schimbare bruscă în ierarhia înaripatelor, spațiul mic per pasăre din coteț și lipsa apei pentru anumite păsări pot duce la oprirea ouatului.

Pentru a evită această competiție între păsări, asigurați-vă că în coteț și în curte există suficient spațiu pentru fiecare găină. Valabil și în cazul cuibarelor, hrănitorilor și adăpătorilor. De asemenea, pregătiți cu atenție momentul în care veți aduce păsări noi în adăpost. De exemplu, puteți face acest lucru în timpul nopții, când celelalte găini dorm cocoțate.

Boli

Bolile sau infecțiile cu paraziți pot afecta producția de ouă a întregii mulțimi de păsări într-un timp foarte scurt. În cazul în care suspectați că găinile sunt bolnave, cereți urgent sfatul unui medic veterinar, pentru a evita un focar în coteț.

Perioada clocitului

Găinile voastre au început să se așeze pe ouă? Multe rase de găini sunt predispuse la clocit, iar respectivele păsări sunt chiar mame excelente. Astfel, este un lucru minunat dacă vă doriți puișori noi în curte. În caz contrar, descurajați-le să facă acest lucru. Semnele cele mai cunoscute ale găinilor care devin cloști sunt pieptul gol, dorința de a rămâne în cuibar, zgomote puternice și agresiune în momentul în care cineva se apropie prea mult. De asemenea, dacă găsiți excremente destul de mari, în stare solidă, și urât mirositoare, este un semn că aveți în coteț o cloșcă.

Năpârlirea

Năpârlirea este cauza clasică pentru o pauză a producției de ouă. După 12 luni în care producția de ouă ne aduce o mulțime de satisfacții, corpurile găinilor sunt obosite și se schimbă în mod natural. Năpârlirea este caracterizată prin stoparea ouatului și căderea (precum și înlocuirea) penelor vechi. Dacă toate găinile din curte încep să năpârlească, veți aștepta aproximativ o lună de zile până să găsiți din nou ouă în coteț.

Adauga un comentariu