Local

De ce s-a botezat Iisus Hristos? Explicația părintelui Calistrat Chifan – VIDEO

Publicat: 25 ian. 2023
De ce s-a botezat Iisus Hristos Explicația părintelui Calistrat Chifan - VIDEO
Sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută și sub denumirea de Epifania sau Teofania, este prăznuită pe data de 6 ianuarie.

Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, de ce s-a botezat Iisus Hristos. Iată de ce Botezul Mântuitorului este un eveniment important în viața creștinilor.

Sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută și sub denumirea de Epifania sau Teofania, este prăznuită pe data de 6 ianuarie. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos primește botezul în râul Iordan, de la Sfântul Ioan Botezătorul. Sărbătoarea poartă numele de Epifanie, deoarece coincide cu momentul în care Fiul lui Dumnezeu s-a arătat poporului și Teofanie, fiindcă la botez au apărut și celelalte două Persoane ale Sfintei Treimi, și anume: Tatăl, care mărturisește că Hristos este Fiul Său veșnic și Duhul Sfânt, care a luat înfățișarea unui porumbel, îndeplinind spusele Tatălui.

De ce s-a botezat Iisus Hristos? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan

Duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a oferit o explicație detaliată a momentului în care Iisus Hristos a fost botezat de către Ioan Botezătorul. Totul a început cu tăierea împrejur a Mântuitorului, la opt zile de la nașterea Lui. Acest eveniment coincide cu noaptea de Anul Nou, când Fiul lui Dumnezeu a primit numele de Iisus. La 30 de ani, însă, taina se schimbă, fiind vorba de o adevărată revelație.

„Trebuie să facem o distincție foarte clară. Unu: în legea veche, jurământul dintre Dumnezeu și om a fost tăierea împrejur, că așa era regula. Și acest lucru a fost păstrat și l-a însușit inclusiv Iosif și Maria, când, la opt zile, după ce l-a născut pe prunc, s-a dus în templul legii și l-a tăiat împrejur pe Iisus. Noi sărbătorim asta fix în noaptea de Anul Nou și i-a pus numele de Iisus. În momentul când El a ajuns la Iordan și avea fix 30 de ani, acolo taina se schimbă, acolo e vorba de o revelație. Noi aveam nevoie de natura primordială să participe la creația și restaurarea lumii. Și acela era pământul și apa, cerul era deja străbătut de puterea Duhului Sfânt, că se deschisese. Pogorâse Duhul Sfânt peste prooroci, peste drepții Vechiului Testament, prin tainele și minunile Vechiului Testament.

Și ce găsim acolo? Găsim un loc minunat, pe unde, în acel loc, s-au petrecut două mari minuni. Întâi, Iosua Navi a lovit cu toiagul lui Moise, s-a despicat Iordanul și ei au trecut în Palestina, în Pământul Făgăduinței, înainte de a cuceri cetatea Erihonului. Și doi, tot pe acolo, Elisei a lovit cu cojocul și a trecut Iordanul în cealaltă parte, în partea arabică, când Ilie a fost ridicat cu carul de foc la cer și a spus: „Părinte, călărețul cu caii de foc, dă-mi darul tău îndoit, dă-mi cojocul. Și Ilie aruncă cojocul și el lovește Iordanul cu cojocul și trece Iordanul.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Iisus nu se botează, Ioan Botezătorul spune cu gura lui”

Părintele Calistrat Chifan este de părere că principala semnificație a Botezului Mântuitorului i se atribuie Sfântului Ioan Botezătorul, care a rostit: „Eu am nevoie de botezul Tău.” Deci nu Iisus Hristos este cel ce se botează, ci Ioan Botezătorul împlinește legea și îl ajută pe Fiul lui Dumenzeu să treacă prin toate etapele.

„Evreii veneau în fiecare an și sărbătoreau acea sărbătoare acolo. Iisus este printre ei, pentru că trebuie să se descopere lumii și Ioan este trimis din pustie, doar el spune: „Acela care m-a trimis, Acela mi-a zis: peste care voi vedea în chip ca de porumbel Duhul Sfânt, acela este.” Îl vede pe Iisus, se apropie de El și spune oamenilor: „Acesta este mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii. Eu vă botez cu apă spre iertarea păcatelor, El vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc. Deci iată o nouă formă. Botezul nou sau botezul propriu-zis, pe care îl avem astăzi. Și, de fapt, Iisus ce face? Că asta e esența întrebării. De ce se botează Iisus? Iisus nu se botează, Ioan Botezătorul spune cu gura lui: „Eu am nevoie de botezul Tău.” Și Iisus spune: „Da, eu știu asta, dar nu-i nimic. Tu împlinește legea, adică udă-mă cu apă, că eu trebuie să trec prin toate etapele. Mai departe trecem în botezul cu foc.”, a explicat părintele Calistrat Chifan.
Adauga un comentariu