Prima pagină » Culinar » De ce să nu mă mănânci brânză topită de acum înainte
De ce să nu mă mănânci brânză topită de acum înainte

De ce să nu mă mănânci brânză topită de acum înainte

19 feb. 2020, 13:07,
în Culinar

Brânza topită nu este o alegere tocmai bună pentru masă. Pe lângă faptul că este făcută din resturi de brânzeturi și îmbogățită cu tot felul de aditivi, este plină de fosfați care împiedică asimilarea calciului în oase.

Preţul mic şi reclamele de la tv fac însă ca acest aliment să aibă mare succes în rândul românilor. Brânza topită se obţine prin încălzirea uneia sau mai multor varietăţi de brânzeturi, în oale de topire, cărora li se adăugă saruri de topire – polifosfati şi citraţi.

Brânza topită din comerţ este plină de E-uri, apa și grăsime, aproximativ 40%. Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării E-urilor periculoase se numără: cancerul, alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

De ce să nu mă mănânci brânză topită de acum înainte

În anul 2011, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) a realizat un studiu care a scos la iveală faptul că 61 de sortimente de brânză topită verificate au un compoziţia lor aditivi, unele mai puţini, altele mai mulţi. Potrivit ANPCPPS, din cele 61 de sortimente de brânză verificate nu a existat niciuna care să nu conţină E-uri.

„Fie că este felii, triunghiuri, la sul sau la cuburi, brânza topită este întâlnită des în alimentaţia românilor. ANPCPPS România a studiat etichetele şi a aflat pentru consumatori câte E-uri conţin aceste produse. Rezultatele au dovedit că, din cele 61 de produse comparate, nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri. Astfel, găsim produse care conţin peste 10 E-uri, cât şi produse care conţin un număr minim de E-uri, respectiv doar două”, se preciza în comunicatul ANPCPPS.

Dacă îți place cașcavalul gata feliat, trebuie să știi că acesta este mai degrabă brânză topită, întărită cu ajutorul unor chimicale. Într-un astfel de produs, cașcavalul este mai puțin de jumătate.

Cum să faci brânză topită în casă cu doar 4 ingrediente

Aveţi nevoie de: 1 kilogram de brânză de vaci, 1-2 linguriţe cu bicarbonat de sodiu, 1/4 pachet de unt, puţină sare de mare.

Brânza de vaci se lasă la scurs într-o strecurătoare şi se apasă bine ca să iasă tot zerul. Apoi se amestecă cu sarea şi bicarbonatul. Se topeşte la aburi (un vas deasupra unui alt vas cu apă care fierbe) împreună cu untul, timp de 15-20 de minute, amestecând în continuu. Când devine o compoziţie cremoasă se ia de pe foc şi se toarnă în caserole pe care le laşi la rece. Se păstrează la frigider în caserole închise. Rezistă foarte bine câteva săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`