Actualitate

De ce se închid şcolile din România atunci când numărul paturilor ocupate în spitale depăşeşte 75%? Iată explicaţia ministrului Alexandru Rafila – VIDEO

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce se închid şcolile din România atunci când numărul paturilor ocupate în spitale depăşeşte 75 Iată explicaţia ministrului Alexandru Rafila - VIDEO
Dr. Alexandru Rafila a oferit explicații cu privire la noua decizie adoptată de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii şi prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, au făcut declaraţii de presă astăzi, 14 ianuarie 2022, cu privire la închiderea unităţilor de învăţământ din România, în valul cinci al pandemiei.

Astfel, deşi iniţial şcolile se închideau atunci când procentul de vaccinare anti-Covid-19 a personalului didactic din acea unitate nu era mai mare de 60 la sută, acum regulile s-au schimbat. Unităţile de învăţământ se închid în momentul în care numărul de paturi ocupate Covid-19 în spitale depăşeşte 75 la sută.

Şcolile din România se închid dacă procentul paturilor Covid-19 depăşeşte 75%

Ministrul Alexandru Rafila a oferit o explicaţie a noii decizii adoptate. Astfel, dacă numărul paturilor ocupate cu pacienţi infectaţi cu Covid-19 depăşeşte 75 la sută atunci elevii vor învăţa în regim online.

„Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată să ia o decizie echilibrată. Știm din tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț. Le vom ține deschise în funcție de epidemie, dar și ținând cont că Omicron are o transmibilitate mare. Franța, Anglia, înregistrează sute de mii de cazuri zilnice. Totuși, ceea ce observăm în paralel este că numărul de cazuri care se internează este de 2%. Sunt puține cazuri de spitalizare. Atunci am reflectat în găsirea soluției rezonabile, nu știu dacă e perfectă, ca să permită deschiderea școlilor dar și să împiedice blocarea sistemului de sănătate.

Infecția se transmite și la persoanele sănătate, domnul ministru făcea referire la acoperirea vaccinare în școli, dar boala se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestor copii este o prioritate. Recomandăm, atunci când numărul de paturi ocupate în spitale depășește 75% închiderea școlilor și trecerea în online. Normal că ne dorim să nu avem o asemenea situația. Situația este următoarea: București – 16%, Suceava peste 30%.

La nivel național, media este e 16%, aproximativ 25.000 de paturi, inclusiv cele ATI. De ce 75%? Pentru că cei din sănătate publică au transmis că trebuie să existe acţiuni după acest prag. Când pragul va scădea la 70%, școlile vor fi deschise. De ce 3 cauzuri în aceeași clasă? Pentru că aceasta este definiția epidemiologică. Așa este și la rujeolă și la alte boli cu transmisie. De ce 7 zile? pentru că 7 zile este perioada de incubație, în care ar mai putea apărea cazuri”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Educației, despre închiderea școlilor din România, în valul cinci al pandemiei

De asemenea, în conferința de presă a intervenit și prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației. Oficialul a oferit explicații cu privire la închiderea școlilor din România în momentul în care se depășește procentul de 75% a paturilor ocupate din spitale.

„Este hotărârea CNSU la nivel de principiu. Sunt mai multe schimbări în strategia de funcţionare a şcolilor şi grădinițelor, Acestea sunt detaliate în ordinul de ministru. Urmează să se publice în maxim 2 ore. Se vor lămuri toate aspectele. Schimbările rezumate, sunt următoarele:

Ne-am decuplat atât de rata de incidență din județ dar şi de rata de vaccinare a cadrelor didactice. Consider că acest aspect (cel al ratei de vaccinare a cadrelor didactice) a fost o motivație eficientă atunci când a fost introdus.

În aceste momente sunt peste 70% din cadrele didactice vaccinate. În prezent, datorită specificaţii Omicron, s-a propus, s-a analizat în profunzime, schimbarea modului de funcţionare către cadrul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%! Dacă se va ajunge la acest prag, școlile vor trece în online. In aceste momente acest prag nu a fost atins nicăieri. Toate școlile și grădinițele vor începe în format fizic de luni. (…)”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Adauga un comentariu