Prima pagină » Informații utile » De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu? Metode prin care țineți insectele la distanță

De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu? Metode prin care țineți insectele la distanță

30 iul. 2024, 13:54,
în Informații utile

Ați observat vreodată că unii oameni par să fie mult mai atrăgători pentru țânțari decât alții? Dacă v-ați întrebat vreodată de ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu, răspunsul stă într-o combinație complexă de factori biologici și comportamentali.

Muşcăturile de ţânţar sunt la ordinea zilei, pentru aproape toţi dintre noi. Cu toate acestea, doar unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu, aceștia scăpând de senzaţia neplăcută din simplul motiv că nu-i atrag pe aceștia.

De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu

Poate vi s-a întâmplat să fiți ținta directă a țânțarilor și să observați că persoana de lângă dvs. nu are nicio problemă. Iată de ce unii oameni sunt preferați de aceste insecte, în timp ce alții scapă nevătămați de înțepătura lor.

Țânțarii își urmăresc prada după miros, iar un factor care îi atrage este dioxidul de carbon (CO2), un gaz pe care oamenii îl respiră. În ceea ce privește atracția acestor insecte pentru unele persoane, se pare că diferența o face cantitatea de oxigen emanată, dar și alți factori de luat în considerare.

Țânțarii sunt atrași de persoanele solide. Oamenii cu o greutate corporală mai mare, cât și cei mai înalți expiră, în mod natural, o cantitate mai mare de dioxid de carbon, prin urmare insectele sunt mai atrase de ei. Acest lucru se poate traduce prin faptul că bărbații sunt mușcați mai des de aceste insecte decât femeile.

În mod similar, femeile însărcinate cad pradă mai ușor țânțarilor, spre deosebire de cele care nu sunt însărcinate, iar adulții sunt mai afectați decât copiii.
Aceeași logică se aplică și în cazul persoanelor cu o rată mai mare de respirație, așa cum sunt cele care aleargă sau cele care fac exerciții fizice. Așadar, dacă sunteți conștienți de beneficiile alergatului faceți sport în aer liber, vă puteți aștepta să fiți ținta acestor insecte.

Se crede, de asemenea, că mirosul corporal și natural al oamenilor ar putea juca un rol în ceea ce privește selectarea „victimelor‟, iar cercetătorii încearcă să descopere exact de ce compuși sunt atrași țânțarii.

Metode de prevenție împotriva țânțarilor

Și culoarea pe care o purtați contează. Experimentele au arătat că insectele preferă unele culori, precum: roșu, portocaliu și negru, însă le resping pe altele, cum ar fi: violet, albastru și violet.

Consumul de usturoi are efect neutralizant asupra mirosului corporal și acționează ca un „camuflaj‟ împotriva țânțarilor. În schimb alimentele sărate și cele dulci produc compuși care ne fac mai atrăgători pentru țânțari. Nici berea nu este o opțiune sigură.

O alternativă bio pe care o puteți prepara este să folosiți 60 ml de oțet de mere, 60 ml apă de hamamelis, dar și 20 de picături de ulei esențial precum rozmarin, citronella, arbore de ceai, cedru, lemongrass sau eucalipt.
Puneți soluția într-un recipient cu pulverizator, amestecați totul foarte bine, iar apoi aplicați-o pe piele. O să țineți la depărtare țânțarii, așa că o sa folosiți soluția de fiecare dată când o să petreceți mai mult timp pe afară.

Menta piperată este „dușmanul” țânțarilor. O puteți încerca și dumneavoastă, tot ceea ce trebuie să faceți este să puneți câteva picături de ulei esențial de mentă piperată în 250 ml de apa. Amestecați foarte bine, iar apoi pulverizați soluția pe piele. Pe lânga faptul că este răcoritoare, soluția va ține la depărtare micii dușmani care înțeapă.
Astfel, acum știți de ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu, având și metode la îndemână prin care puteți ține la distanță țânțarii.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în România până pe 26 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Situație gravă la granița României. Serviciile au oameni cu inteligență redusă și fără cultură
SportpeSurse
Dezvăluiri incendiare la dezbaterea electorală. Trei milionari ai României au pus mâna pe o COMOARĂ URIAȘĂ a ȚĂRII
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`