La psiholog

De ce unii dintre noi sunt stresati cand revin la munca, dupa perioada de izolare

Publicat: 30 mai 2020

Statele europene si-au redeschis treptat activitatile comerciale si spatiile publice, in vreme ce tot mai multe persoane incep sa se reintoarca la locurile de munca. Doar ca unii dintre noi se simt extrem de inconfortabil in noua situatie si devin stresati cand vine vorba de reluarea rutinei obisnuite de la serviciu.

De la prima decizie a autoritatilor care ne-a impus un soi de arest la domiciliu, am visat cu totii la ziua liberarii si la reintoarcerea la o „viata normala” in care sa putem bea in tihna o bere la o terasa, sa urmarim un spectacol la teatru sau sa pierdem pur si simplu timpul la cumparaturi in mall. Am visat la o calatorie cu trenul, la probatul hainelor intr-un magazin si chiar la ideea de a da mana cu cineva.

insa, odata cu revenirea la locurile de munca din cadrul asa-numitelor „servicii neesentiale”, unii dintre noi resimt o oarecare anxietate ori nu se simt deloc in largul lor in aceasta perioada.

Drumul pana la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminarii

Acum, spre deosebire de zilele cand lucram de acasa, drumul pana la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminarii cu noul coronavirus. Nu mai detinem controlul asa cum credeam ca o facem cand petreceam mai mult timp in casa.

O prima explicatie este ca in toate aceste luni ne-am aflat intr-o stare de perpetua nesiguranta care a avut ca efect acumularea unor „cantitati enorme de stres”, este de parere dr. Karen Cassiday, psiholog clinician si director la Anxiety Treatment Center of Greater Chicago.

Iar toate aceste stari nu vor disparea dintr-o data, avertizeaza psihologul. Acesta e motivul pentru care, in cazul unora dintre noi, ideea de a reveni la vechile obiceiuri nu este privita cu prea mult optimism, se arata intr-o analiza BBC, citata de Digi24.

„Atunci cand ne confruntam cu o problema, daca ne putem implica intr-un fel in rezolvarea ei, acest lucru ne da senzatia ca ne aflam in control”, explica dr. Cassiday.

In schimb, in perioada pandemiei, cei mai multi dintre noi am fost rugati sa ajutam nefacand nimic. A trebuit sa stam, pur si simplu, in case. Revenitul brusc la munca si la activitate nu va inlatura, dintr-o data, senzatia de neputinta pe care am experimentat-o in timpul izolarii la serviciu, spun psihologii.

Carantina a venit si cu o serie de beneficii

In plus, carantina a venit si cu o serie de beneficii: faptul ca poti petrece mai mult timp impreuna cu familia si cu cei dragi, disparitia timpilor morti in trafic, in timpul deplasarilor la si dinspre serviciu sunt cateva dintre ele. Toate aceste dispar acum, odata cu „revenirea la normalitate”.

„Mai putin timp petrecut in trafic in drumul de la si dinspre serviciu a insemnat mai multe ore de somn, mai mult timp petrecut cu familia, mai putina presiune sociala”, arata dr. David Rosmarin, fondatorul Center for Anxiety din New York.

Reintoarcerea la vechile obiceiuri inseamna si parasirea spatiului relativ sigur al locuintei pentru a infrunta aglomeratia de oameni de pe strazi sau din mijloacele de transport in comun.

„Sa stai ingramadit cu alte persoane intr-un tren care face naveta, reprezinta, in sine, un stres de care multi dintre noi incercau sa scape lucrand part-time sau de acasa, inca dinainte de pandemie”, spune Karin Cassiday.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca actualele masuri de distantare sociale vor fi valabile o perioada indelungata, pana cand un vaccin va putea fi produs cu succes pe scara larga sau pana la atingerea asa-numitei imunitati de turma.

Practic, atrage atentia dr. Rosmarin, aceasta stare de neliniste sau stres pe care o vom experimenta in perioada urmatoare va face parte din „noua normalitate”.

Adauga un comentariu