Sanatate

Decalotarea la bebeluși. Cum să previi dezvoltarea fimozei

Publicat: 29 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decalotarea la bebeluși. Cum să previi dezvoltarea fimozei
La majoritatea băieților nou-născuți, pielea în zona intimă, de regulă, este fuzionată cu glandul penisului prin sinechie

Mamele care au fost nevoite sa opereze copiii de fimoză, recomanda decalotarea la bebeluși ca metodă de prevenție. Se obișnuiește să se numească fimoză imposibilitatea expunerii libere a glandului penisului din cauza îngustării pielii care îl acoperă, adică prepuțul. Deja în însăși definiția se află una dintre „capcane”. Cert este că în practica chirurgilor și urologilor adulți, îngustarea prepuțului este întotdeauna interpretată ca o afecțiune patologică care necesită intervenția unui medic. Prin urmare, auzim adesea de la părinții pacienților noștri că urologul a diagnosticat fimoza la copil la o vârstă fragedă și, prin urmare, a recomandat imediat operația.

În practica pediatrică, trebuie să se distingă tipurile fiziologice și patologice de fimoză. La o vârstă fragedă, tocmai fimoza fiziologică este asociată cu caracteristicile structurale ale organelor genitale ale copilului. La doar 10% dintre copiii de sex masculin, penisul glandului este complet sau parțial deschis în primul an de viață. La majoritatea băieților nou-născuți, pielea în zona intimă, de regulă, este fuzionată cu glandul penisului prin sinechie, aderențe deosebite care împiedică sau exclud complet îndepărtarea liberă a glandului. Aceasta este o condiție normală în primii 5-6 ani de viață și nu necesită tratament special. Mai mult decât atât, fuziunea capului cu prepuțul poate fi considerată ca un mecanism de protecție care reduce probabilitatea infecției sub prepuț și dezvoltarea inflamației acolo.

bebelus care sta pe un pat
Uneori, smegma se acumulează sub sinechie sub forma unei formațiuni dense

Decalotarea la bebeluși.  Ce presupune fimoza și din ce cauză apare afecțiunea

Treptat, în procesul de creștere a penisului, capul împinge prepuțul în afară. Astfel, are loc o separare lentă independentă a sinechiilor și deschiderea capului. În această perioadă o mamă trebuie să aibă grijă de alimentația copilului. Acest proces poate continua până la începutul pubertății băiatului, când sunt activați hormonii sexuali, care fac țesutul prepuțului mai elastic și mai extensibil.

Acest lucru este afectat semnificativ de structura individuală a prepuțului la fiecare copil în parte. De exemplu, poate fi dezvoltat excesiv, așa-numitul prepuț proboscis, formând o variantă hipertrofică a fimozei.  În regiunea organului intim există glande speciale care produc o substanță protectoare,  smegma.

bebelus care sta in cada
Mai mult decât atât, fuziunea capului cu prepuțul poate fi considerată ca un mecanism de protecție care reduce probabilitatea infecției sub prepuț

Uneori, smegma se acumulează sub sinechie sub forma unei formațiuni dense, asemănătoare unei tumori albe. Astfel de acumulări sunt numite și smegmolite. În cazul unei acumulări mari de smegma, poate fi necesară asistență medicală minimă. Astfel, cu ajutorul unei sonde speciale, asemănătoare unui băț subțire, se separă sinechia care împiedică evacuarea secrețiilor. În unele cazuri, această problemă de sănătate poate provoca mucus în scaunul bebelușului.

Ce să faci dacă a apărut sinechia. Primele simptome care îți semnalează o inflamație

Rețineți că nu ar trebui să cedezi în fața convingerii unor experți care recomandă îndepărtarea sinechiei doar pentru că există. Pe lângă lacrimile copilului și dezvoltarea fricii de halatele albe a medicilor, nu vei rezolva nimic. Iar aderențe și sinechia se poate forma din nou și din nou, de asemenea, aceasta poate contribui la apariția unor vermișori.

mamica care schimba un bebelus de scutec
În practica pediatrică, trebuie să se distingă tipurile fiziologice și patologice de fimoză

Manipularea violentă a prepuțului duce în cele mai multe cazuri la ruperea frunzelor și la cicatrici. Ca urmare, se dezvoltă fimoza cicatricială, singura modalitate de tratare care este intervenția chirurgicală. În acest caz, fie se efectuează o disecție a preputțului, urmată de sutură, fie îndepărtarea completă a acestuia prin circumcizie circulară. Această operație este al doilea tip de intervenție care a primit cea mai mare răspândire, deoarece garantează eliminarea completă a fimozei fără riscul de recidivă.

Pentru părinți, pot fi formulate trei reguli de bază care le vor permite să înțeleagă fenomenul de decalotarea la bebeluși și problema fimozei la un copil în primii ani de viață. Deci, un tratament special pe prepuț nu sunt necesare dacă nu există episoade recurente de inflamație purulentă a capului și prepuțului  și dacă numărul de eozinofile e crescut. De asemenea, o intervenție nu este necesară dacă nu există o îngustare critică a deschiderii prepuțului, ceea ce face dificilă urinarea și dacă nu există acumulări abundente de smegmă sub prepuț.

bebelus care se joaca in cada cu mai multe jucarii
. La o vârstă fragedă, tocmai fimoza fiziologică este asociată cu caracteristicile structurale ale organelor genitale ale copilului
Adauga un comentariu