OMS a constatat că în Europa sunt tot mai multe decese cauzate de turbeculoză. Într-o comunicare oficială, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății menţionează faptul că se poate observa o creștere cu 6,7% comparativ cu anul trecut.
Cazurile de tuberculoză nu par să scadă mai ales că Beatrice Mahler trăgea un semnal de alarmă referitor la migranții din Ucraina. Aceasta spune că odată cu sosirea migranților
Europa se confruntă cu decese cauzate de tuberculoză în creștere
OMS mentioneză într-o comunicare oficială că în ultimii ani Europa trece printr-o creștere a deceselor cauzate de tuberculoză. În acest context, oficialii vorbesc de o creștere cu 5% în rândul a 53 de țări (în statistică este inclusă şi Rusia dar și alte țări foste sovietice). La nivel de Uniune Europeană creșterea este și mai mare, de 6,7%. Statistica compară anul 2020 cu anul 2019.
După apariția pandemiei de COVID-19 s-a observat o descreștere a cazurilor de decese cauzate de tuberculoză. Descreșterea a fost accentuată, cel mai sigur, de apariția COVID-19:
“Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecţioase cu cea mai mare mortalitate din lume, a doua după COVID-19, iar tuberculoza rezistentă la medicamente constituie o mare preocupare”, a avertizat OMS, care consideră necesară “o investiţie urgentă”, mai ales în actualul context al pandemiei.
În încheierea intervenției, şeful OMS, Hans Kluge, informa că trebuie să avem în vedere alt tip de abordări în problema tuberculozei. Astăzi este ziua internațională de luptă împotriva tuberculozei.
Numai în 2020, 9.900.000 de oameni s-au îmbolnăvit de TB, iar alți 1.500.000 au murit din cauza acestei afecțiuni, la nivel global. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți, începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele din cauza tuberculozei au crescut în 2020.
Vor fi probleme cu refugiații din Ucraina? Ce spune Beatrice Mahler
Beatrice Mahler a avut o intervenție referitoare la riscul de tuberculoză odată cu prezența refugiaților din Ucraina. Specialistul a menţionat că Ucraina este o țară care incă se confruntă cu multe cazuri de infectare și că acest lucru ar trebui să ne traseze un semnal de alarmă:
Totuşi, în legătură cu refugiații din Ucraina vreau să aduc în discuţie problema tuberculozei. Ucraina este o tară cu incidența tuberculozei crescută şi mai dificil, sau mai critic decât România este că au 1 din 3 cazuri de tuberculoză din Ucraina este cu multidrog rezistent.
Simptomele tuberculozei variază şi cele mai importante sunt tuşele uscate, cronice, care pot fi însoţite şi de spută sângeroasă, o stare de oboseală, o senzație de slăbiciune dar şi o scădere în greutate. Acestea pot fi însoţite de dureri în piet și o febră scăzută care este persistentă. Așadar, vom vedea dacă vom avea mai multe decese cauzate de tuberculoză în Europa.