International

Decizie de ultim moment! Preşedintele Kârgâzstanului a demisionat din funcţie

Publicat: 15 oct. 2020
Preşedintele Kârgâzstanului a demisionat din funcţie. Care este motivul
Sooronbai Jeenbekov, președintele Kârgâzstanului

Sooronbai Jeenbekov, preşedintele Republicii Kârgâză a hotărât să demisionat din funcţie, potrivit anunţului făcut de biroul său de presă. În urmă cu o zi, preşedintele Jeenbekov a demarat o serie de consultări asupra demisiei sale cu noul premier Sadâr Japarov.

Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a demisionat

Miercuri, 15 octombrie 2020, parlamentul statului kârgâz l-a numit prim ministru pe Sadâr Japarov. Desemnarea a avut loc după un vot repetat, fiind un pas către finalizarea crizei politice ce are loc de o perioadă îndelungată în ţara central-asiatica, aliat important al Rusiei.

Forul decizional a fost nevoie să se supună la vot din nou după desemnarea lui Japarov. Decizia a venit după ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov şi-a declarat nemulţumirea vis a vis de hotărârea din data de10 octombrie 2020 a parlamentului, când unii aleşi au votat prin procura.

Simpatizanţii lui Sadâr Japarov l-au eliberat din închisoare în urmă cu o săptămână, pe fondul revoltelor începute după alegerile parlamentare câştigate, conform rezultatelor oficiale iniţiale, de aliaţii lui Jeenbekov.

Sadâr Japarov putea să devină în mod oficial prim-ministru, doar dacă votul parlamentului urma să fie ratificat de către preşedintele Jeenbekov. Acesta a ţinut să menţioneze faptul că este gata să demisioneze de îndată ce un nou guvern este numit conform tuturor prevederilor constituţionale.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cere demisia Executivului

În data de 4 septembrie 2020, noua sesiune a Parlamentului Bulgariei a fost deschisă cu un discurs al președintelui bulgar Rumen Radev, în care a solicitat parlamentarilor să „urmeze voința și cererile bulgarilor pentru demisia imediată și necondiționată a Guvernului”.

Deputații din partidul GERB au plecat din sala de plen chiar înainte de a începe discursul președintelui Rumen Radev.

În actuala criză instituțională de proporții, Adunarea Națională este instituția obligată să fie responsabilă de viitorul Bulgariei, a precizat președintele Rumen Radev la deschiderea noii sesiuni a parlamentului.

„După două luni de proteste în țară și discreditare severă în mass-media mondială, cred că diagnosticul unui astfel de guvern a fost pus în sfârșit. Mă aștept ca parlamentul bulgar să nu schimbe agenda, asta vrea societatea. Ca expresie a voinței poporului, vă îndemn să urmați cererile bulgarilor pentru demisia necondiționată a guvernului. Nu avem altă cale de ieșire din criză decât cea pașnică”, a declarat Rumen Radev.

De ce este acuzat Guvernul Boiko Borisov

Președintele bulgar Rumen Radev a acuzat Guvernul Boiko Boriso de înscenări și provocări la protestul care a avut loc pe 3 septembrie la Sofia, dar și de folosirea „disproporţionată” a forţei împotriva protestatarilor.

„Puterea a pus în scenă provocări care au dus la violenţe masive şi disproporţionate ale poliţiei contra manifestanţilor şi jurnaliştilor”, a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev.

GERB, partidul premierului Boiko Borisov, declarase faptul că violenţele au consolidat hotărârea Cabinetului de a rezista în faţa presiunii străzii.

„În urma excesului de ieri (joi – n.r.), nu vom demisiona, întrucât acest lucru ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze în faţa presiunii” celor care se dedau la distrugeri, a declarat în parlament un reprezentant al GERB, Toma Bikov.

Partidul GERB l-a acuzat pe Vasil Boikov, un important om de afaceri din sectorul jocurilor de noroc, că i-a plătit pe manifestanţi.

Conform poliţiei, 126 de persoane, dintre care 62 sunt cunoscute de autorități, au fost rănite de petarde şi bombe artizanale, iar forţele de ordine au recurs la aerosoli cu gaz de piper în scopul dispersării demonstranţilor.

De asemenea, multe demisii au avut loc și în România, mai precis în Bihor, din cauza că egea partidelor politice ce se referă la înscrierea într-un alt partid politic decât cel care i-a pus în funcţie. Demisia din partid atrage după aceasta şi pierderea funcţiei pentru care a candidat, se arată în comunicat:

Comentarii
Adauga un comentariu