National

Decizie radicală în ceea ce privește Curtea de Conturi: Tăiere masivă din buget

Publicat: 14 aug. 2020
Decizie radicală în ceea ce privește Curtea de Conturi: Tăiere masivă din buget
Decizie radicală în ceea ce privește Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a fost întâmpinată de o decizie radicală dupa ce a efectuat un control la Guvernul Orban. Nu mare le-a fost mirarea reprezentanților CC când au constatat extrem de multe nereguli în cheltuirea banului public, în perioada stării de urgență. Însă, „răzbunare” nu a întârziat să apară.

Decizie radicală privind Curtea de Conturi. Câți bani s-au tăiat din bugetul instituției

În urma neregulilor găsite de cei de la Curtea de Conturi, s-a primit „nota de plată”. La rectificarea bugetară Guvernul a luat decizia de a le tăia nu mai puțin de 22,3 milioane de lei din buget.

În ceea ce priveşte instituţiile unde bugetele vor fi diminuate, acestea sunt:

– Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: -1,942 miliarde lei;

– Ministerul Culturii; -51,5 milioane lei;

– Curtea de Conturi: -22,3 milioane lei;

– Consiliul Concurenţei: – 28,3 milioane lei;

– Institutul Cultural Român: -11,5 milioane lei;

– Camera Deputaţilor: – 8 milioane lei;

– Agenţia Naţională de Integritate: – 4 milioane lei.

Membri ai Guvernului Orban, convocaţi în şedinţă. S-a discutat despre rectificarea bugetară

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat luni că în această săptămână va fi adoptată rectificarea bugetară.

„Rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară. Chiar astăzi, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, o să mai purtăm discuţii cu miniştri, ordonatorii principali de credite privitor la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor, în infrastructura de transport – sunt solicitări la Ministerul Transporturilor, investiţiilor judeţene şi locale – aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. De asemenea, vom aloca sume suplimentare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei şi în domeniul agriculturii pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă şi mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creşterea bugetului”, a spus Orban, la sediul PNL.

Prim-ministrul a subliniat că situaţia este una în care constrângerile bugetare sunt enorme şi că o să se analizeze cu foarte mare seriozitate fiecare obiectiv de investiţii şi fiecare solicitare de creştere a bugetului. Ludovic Orban a mai arătat că încă nu s-a luat o decizie legată de ce ministere vor pierde la rectificarea bugetară.

Rectificare bugetară, adoptată săptămâna aceasta

Este a doua rectificare bugetară din acest an, după cea din aprilie, din timpul situației de urgență. „Situația economică nu e dintre cele mai bune și va trebui să drămuim fiecare ban”, a spus Orban.

Premierul a cerut miniștrilor să reevalueze până sâmbătă toate datele legate de rectificare. Împreună cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va avea loc o discuție cu fiecare ordonantor de credite în parte, acolo unde există puncte de vedere diferite, a mai afirmat pe data de 7 iulie Ludovic Orban.

“Mai vreau să abordez o chestiune care ţine de pregătirea rectificării bugetare. Noi finalizăm săptămâna asta evaluările şi săptămâna viitoare vom adopta Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea. Aş vrea ca până sâmbătă să vă reevaluaţi extrem de serios solicitările pentru că vreau să existe fundamentări foarte solide pentru orice solicitare de bani. Ştim foarte bine că situaţia economică nu este dintre cele mai bune, că economia României, ca toate economiile ţărilor lumii, a fost afectată de epidemia de COVID şi va trebui să drămuim fiecare ban şi mai ales să alocăm resursele către proiectele importante, către investiţii, către proiecte care într-adevăr au ca şi efect îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale concetăţenilor noştri şi, de asemenea, proiecte suport pentru dezvoltarea economică ulterioară”, a declarat Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Adauga un comentariu