Actualitate

Decizie surprinzătoare! Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru

Publicat: 07 dec. 2020
Ludovic Orban, liderul PNL, într-o conferință de presă
Ludovic Orban, președintele AUR, despre partidul AUR

Luni seara, 7 decembrie, Ludovic Orban și-a depus mandatul. Astfel, Orban a declarat că decizia pe care a luat-o, arată faptul că nu se cramponează în funcția de premier. Mai mult, el a subliniat că își încheie mandatul după un an și o lună, perioadă de grea încercare pentru România.

Inițial se credea că funcția va fi ocupată de Raluca Turcan, însă premierul interimar va fi Nicolae Ciucă.

„Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. România are nevoie de un guvern responsabil. Decizia mea de astăzi vreau să arate că nu mă cramponez de funcție. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent.”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul prim-ministru a precizat că părăsește această funcție, având conștiința împăcată, deoarece a făcut tot posibilul pentru bunăstarea românilor.

„Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările. Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului parlament.”, a spus Orban.

În plus, el transmite că are un obiectiv major: de a construi o majoritate parlamentară, care să îi excludă pe social-democrați.

„Obiectivul pe care îl am e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Voi fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să utilizeze toate resursele și oportunitățile.”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Demisia mea vreau să arate limpede: nu mă cramponez de nicio funcție”

După depunerea mandatului, Orban spune că la conducerea Guvernului va veni un membru desemnat de Klaus Iohannis, președintele României.

Acesta are și un mesaj pentru toți românii: „Orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu scopul de a apăra sănătatea și viața românilor, locurile de muncă”.

„După demisia mea, Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României. Demisia mea vreau să arate limpede: nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții. Le transmit românilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu scopul de a apăra sănătatea și viața românilor, locurile de muncă.

Am convingerea că în viitoarele negocieri PNL va avea capacitatea de a da premierul și de a forma coloana verticală a viitorului Guvern.”, a transmis Ludovic Orban.

Ce semnifică demisia premierului

Demisia premierului semnifică demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative: ordonanțe de urgență, hotărâri.

Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament, în data de 20 decembrie.

Comentarii
  • De data asta Orban spune bine despre numirea premierului.Dar presedintele cu 6 case la Sibiu are parerea lui despre democratia „originala”.Daca nici nu s-au terminat alegerile si au inceput incaierarile,ce va fi in scurt timp? Posibila si caderea imediata a guvernului, completat cu suspendarea si inlaturarea presedintelui PNL,Iohanis.

  • vrabia malai vizeaza si tiganul praznic asa si tu,pana la suspendarea presedintelui e cale lunga si chiar daca s-ar intampla asta locul il va lua viitorul presedinte al senatului care nu mai e mosh beshina rasuflat thariceanu.PS despre clasele lui Iohanis mucles tu ai 2 mai multe ca trenul

  • Din acel moment PNL este santajabil. Si de UDMR si de USR. Aproape sigur, PNL va accepta pretentia UDMR ca fondurile europene sa fie distribuite pe criterii etnice. Inca un pas spre autonomia teritoriala.

  • Este clar ca Iohanis il pune sub presiune pe Orban.USR nu-l vrea pe Orban premier.Va reveni fostul premier Ciolos cunoscut ca premierul din guvernul 0?Daca va fi asa Romania va stagna 4 ani.O simbioza cu 2 paraziti;presdintele PNL Iohanis si premierul USR.

  • Co -S tel trebuie sa ii multumeasca lui Tataru ca i-a dat letala la Iasi. A facut ce a facut de a scos Iasul fix ca si Vasluiul. Niciodata Iasul n-a fost codas la alegeri. A facut Tataru cu ai lui ce a vrut in judetul nostru. ALX ne tot trombonea ca Iasul e al iesenilor. Vrajeala. Lumea n-a pus botul. Oamenii au dat raspunsul. Cetatenii au intampinat realitatea cotidiana. Cetatenii s-au saturat de capusarea instituțiilor cu oamenii lui Tataru si Gologan. Si se vede ce a iesit. De-abia e inceputul. Degeaba plange Cottello la fereastra dupa perdea in birou ca n-a vrut si recunoaste ca a gresit. Raul e facut. Lasati liderii corecti si responsabili sa iasa in fata. Lasati judetul iesenilor adevarati. Luati laba de pe institutii. Lasati-le sa functioneze cu functionari integri si profesioniști. Depolitizati institutiile statului.

Adauga un comentariu