Actualitate

Declarația ministrului Energiei, despre ședința de miercuri, 19 ianuarie, în care se va discuta refacerea legală și obligatorie a facturilor eronate eliberate de furnizorii de energie

Publicat: 18 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Declarația ministrului Energiei despre ședința de miercuri 19 ianuarie în care se va discuta refacerea legală și obligatorie a facturilor eronate eliberate de furnizorii de energie
Ministrul Energiei a afirmat că există un proiect de Ordonanţă al Ministerului Muncii, prin care se fac modificări la procedura de decontare a facturilor compensate

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat marți, 18 ianuarie 2022, că în ședința de mâine a Guvernului va exista, pe ordinea de zi, o Ordonanță de Urgență a Ministerului Muncii, prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite eronat, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării.

Acesta a mai precizat că, din datele Autorității pentru Protecția Consumatorului (ANPC), rezultă un milion și jumătate de facturi la energie, care au fost emise fără compensarea prevăzută în mod legal.

Ministrul Energiei a afirmat că există un proiect de Ordonanţă al Ministerului Muncii, prin care se fac modificări la procedura de decontare a facturilor compensate.

„Acolo vrem să introducem, mâine, în şedinţa de Guvern, obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării.

Deci este pe ordinea de zi acea Ordonanţă a Ministerului Muncii”, a spus Virgil Popescu. Ministrul a mai precizat că prevederile se vor aplica pentru toate facturile care au fost emise în mod eronat, indiferent dacă acestea sunt din luna noiembrie sau decembrie.

Controalele ANPC asupra furnizorilor de gaze naturale și energie electrică se desfășoară încă de la 6 ianuarie 2022

Controalele vin în contextul crizei energiei cu care se confruntă România în contextul actual, context în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe data de 11 ianuarie 2022 că a depus o sesizare către ANPC pentru a verifica dacă facturile emise sunt în concordanță cu legea.

Despre cei care au plătit deja facturile greşit întocmite, ministrul Energiei a arătat că, în momentul în care se stornează factura, s-a dat o sumă în avans şi depinde cât de mare este suma, faţă de factura recalculată.

”Ar trebui ca în termen de cinci zile să primească banii înapoi, dacă suma este mai mare de 100 de lei, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a afirmat Virgil Popescu.

Despre măsurile luate de coaliţie, Popescu a spus: ”Lucrurile sunt foarte simple, în urma deciziei de aseară. Practic, niciun român nu va plăti, dacă va consuma mai mult de 500 de kw (..) , mai mult de 80 de bani pe kw, şi cei care consumă până în 500 de kw vor plăti fix 68 de bani pe kw. Deci, lucrurile sunt simple”, a afirmat Virgil Popescu.

”Vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă”, a spus el.

Ministrul a mai spus că a plătit factura la gaze naturale, 340 de lei, şi la energie electrică în jur de 100 de lei.

”Nu mi s-a părut că a fost o creştere, a venit factura pe noiembrie şi să fi fost în interiorul unui contract, nu am văzut mărire de preţ”, a spus ministrul Energiei.

Guvernul Ciucă a ajuns la un acord cu furnizorii de gaze și energie electrică

Conform unui comunicat transmis de Guvernul Ciucă, Executivul a ajuns la un acord cu principalii furnizori de gaze și energie electrică. Întâlnirea a fost una în care soluțiile prezentate de Guvernul Ciucă au fost acceptate de furnizorii de pe piață. Aceste măsuri vor fi incluse într-un pachet legislativ care urmează să fie adoptat.

„Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.”

 

Adauga un comentariu