Eveniment-Social

Declaraţii de ultimă oră ale prof. univ. dr. Tudorel Toader cu privire la moţiunea de cenzură şi actuala criză politică

Publicat: 07 sept. 2021
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a făcut în urmă cu puţin timp declaraţii de ultimă oră, în contextul actualei crize politice. Universitarul a menţionat că moţiunea de cenzură ar putea fi discutată.

„Poate fi discutată moţiunea de cenzură în sine. Să se îndeplinească cerinţele acestea, cu număr de semnături. Ştim că se dezbate în 5 zile, dar dacă sunt suspiciuni nu poţi să îi dai drumul la procedură.

Acum nu putem o sesiune extraordinară decât dacă o convoacă preşedintele, biroul permanent sau o treime din senatori. Preşedintele nu are această competentă de citire a moţiunii.

Preşedintele nu poate fi obligat să renunţe la premier, el poate să-l susţină fie prin baza unei majoritari, guvern minoritar fie el şi din partea PSD”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi.

Rectorul UAIC Iași, Tudorel Toader: „Legea trebuie respectată”

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a avut o intervenţie publică la un post de televiziune în ceea ce priveşte scandalul momentului din Guvernul României. Universitarul susţine că indiferent despre ce este vorba, legea trebuie respectată.

De asemenea, acesta le recomandă politicienilor să respecte Constituţia României.

„Moțiunea de cenzură este reglementată în Constituție. Acolo trebuie să căutăm și să înțelegem soluțiile care trebuie promovate, inclusiv chichițele. Eu fac apel la două principii care trebuie respectate. Principiul loialității constituționale, adică îndeplinirea mandatului pe care un demnitar îl are în acord cu legea fundamentală. E mai greu, pentru că unii nici nu-l cunosc. Al doilea principiu, al legalității, care e chiar în articolul 1, vedeți că nu întâmplător Constituția începe cu legalitatea. Avem o lege – bună, rea – trebuie să o respectăm. Câtă vreme este în vigoare, trebuie să o respectăm. În baza acestui principiu, trebuie respectate toate procedurile”, a spus Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, luni, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Legea trebuie respectată”, a subliniat acesta.

„Nu dau eu recomandări politicienilor, am un alt statut. Nu am dat nici când eram ministru. Dar, dacă vreți o recomandare de principiu, greu de îndeplinit: să citească, să înțeleagă și să respecte spiritul Constituției. Poporul român, până la urmă, asta vrea!”, a conchis prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției.

Comentarii
Adauga un comentariu