Prima pagină » Sanatate » Degete amorțite: Ce boli ai putea avea și cum se tratează

Degete amorțite: Ce boli ai putea avea și cum se tratează

14 mai 2021, 14:47,
în Sanatate

Degetele amorțite poartă denumirea medicală de parestezie, și chiar dacă pare un simptom banal, căruia tindem să nu-I dăm improtanță, poate să ascundă afecțiuni grave.

Multă lume pune amorțeala degetelor pe seama lipsei de calciu sau pe orele multe petrecute la calculator. Senzația de degete amorțite poate fi însoțită și de senzația de „ace în mână” și o slăbiciune nejustificată a mușchilor și articulațiilor. În anumite cazuri, pe lângă degetele amorțite apare și o presiune mare la nivelul articulațiilor și al brațului, care se extinde până la umăr.

La prima vedere, degetele amorțite nu ar trebui să fie un simptom îngrijorător, însă acesta ar putea fi o manifestare a unor boli grave. Tocmai de aceea, în funcție de nivel de intensitate și frecvență, este recomandat un consult de specialitate.

Degete amorțite: Care sunt bolile care au acest simptom

De obcei, degetele amorțite apar ca o consecință a scăderii fluxului de sânge sau ca urmare a lezării unor nervi. Amorțeala mâinilor poate fi efectul unor infecții, inflamații, traumatisme și alte procese anormale.

Cea mai întâlnită afecțiune în cazul degetelor amorțite este deficiența de vitamine din grupul B (B1, B3, B6, B12) și de vitamina E, deoarece acestea stau la baza funcționării optime a nervilor.

Vitamina B12 are un rol important în formarea celulelor roșii din sânge, precum și la buna funcționare a nervilor. Lipsa vitaminei B12 duce la apariția amorțelii la nivelul mâinilor și picioarelor, dar și la anemii și leziuni ale nervilor.

Și o carență de magneziu poate duce la apariția simptomului de degete amorțite deoarece acesta are un rol important în menținerea integrității sistemului nervos.

Sindromul de tunel carpianare are unul dintre simptome senzația de amorțeală degetului mare și a primelor două degete. Amorțeală se poate extinde la nivelul antebrațului și pot apărea și dureri foarte puternice. Sindromul de tunel carpian este produs de o compresie a nervului median de la nivelul mâinii și apare în urma unei mișcări repetitive, care solicită mâna în exces.

Diabetul de tip 2 este boală care duce frecvent la apariția amorțelii mâinilor sau ale picioarelor frecvent.

Tromboza venoasă tranzitorie, care presupune existența pe vasele de sânge a unui cheag care blochează circulația sangvină, se manifestă prin apariția degetelor amorțite.

Tratament pentru degete amorțite

Cauzele apariției amorțelii degetelor sunt variate și tocmai de aceea pentru stabilirea unui tratament sunt necesare investigații medicale.

În cazul persoanelor care suferă de diabet, este foarte important ca nivelul glicemic să fie reglat cu ajutorul medicației și a dietei.

Dacă este vorba despre sindromul de tunel carpianare, tratamentul conservator constă în purtarea unor orteze care imobilizează încheietura în poziție funcţională, injectarea unor corticosteroizi și fiziokinetoterapie. Tratamentul nechirurgical doar ameliorează simptomele, având doar efect temporar. Singurul tratament eficient, care înlătură banda compresivă, este tratamentul chirurgical.

În cazul trombozei venoase tranzitorii, tratamentul medicamentos poate consta în anticoagulante, recomandate pentru subțierea sângelui, sau trombolitice, pentru a distruge cheagurile de sânge formate. Tratamentul intervențional constă în folosirea unor catetere subțiri care vor lărgi vasele de sânge afectate de boală sau, în cazul intervențiilor mai complexe, în folosirea unui stent care va menține vasul de sânge deschis, pentru a facilita circulația sangvină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`