Actualitate

Demers al Klaus Iohannis, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei: „Propunere pentru un Belarus Democratic“

Publicat: 21 sept. 2020
Klaus Iohannis semnează
Demers al Klaus Iohannis, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei

Preşedintele Klaus Iohannis semnează, alături de omologii din Lituania şi Polonia, un demers de sprijin pentru poporul din Belarus.

Reacția celor trei președinți vine în contextul frământărilor sociale şi protestelor de stradă împotriva celui considerat „ultimul dictator al Europei”.

Cei trei şefi de stat solicită Uniunii Europene să propună un pachet de asistenţă pentru Belarus.

„Noi, Președinții Lituaniei, Poloniei și României, ca state membre ale Uniunii Europene:

susținând ferm libertatea și promovarea principiilor democratice,

evidențiind că alegerile libere, corecte și transparente sunt un drept democratic fundamental al oricărei națiuni,

recunoscând drept legitime rezultatele alegerilor doar dacă acestea sunt organizate în conformitate cu Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și sunt monitorizate internațional,

admițând explicit că nimeni altcineva decât Poporul Belarusului are dreptul de a decide destinul pentru țara sa,

reasigurând asupra respectului nostru pentru o astfel de decizie realizată pe baze legitime,

înțelegând că un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru o Europă mai stabilă și mai sigură,

Ne declarăm voința să susținem Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept“, se arată în declarația semnată de cei trei președinți.

Demers al Klaus Iohannis, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei: „Propunere pentru un Belarus Democratic“

Cei trei președinți își manifestă disponibilitatea pentru acordarea de sprijin pentru Belarus pentru parcursul de reforme politice și economice.

„Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății“, susțin cei trei președinți.

Ce facilități pot fi acordate Belarusului

În declarația semnată de președintele României, Poliniei și Lituaniei se precizează în ce ar putea consta spirjinul acordat.

„Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană – ca putere economică globală majoră – să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic. Pachetul ar trebui să includă, inter alia:

facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului;

un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare;

asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului;

acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal;

prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor.

Adresăm un apel către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării”, se mai arată în apelul preşedinţilor din România, Polonia şi Lituania.

Parlamentul European nu-l recunoaște pe Aleksandr Lukașenko ca președinte

Parlamentul European susține introducerea sancțiunilor împotriva liderilor Belarus, Aleksandr Lukașenko, nu îl recunoaște în calitate de președinte legitim al țării, se afirmă într-o rezoluție adoptată în cadrul unei ședințe plenare a PE.

„Subliniem că Parlamentul European, în conformitate cu poziția Consiliului European, respinge rezultatele așa-numitor alegeri prezidențiale din Belarus din 9 august, luând în considerație că acestea s-au desfășurat cu încălcările flagrante ale normelor internaționale, nu recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în calitate de președinte al Belarusului”, se arată în document.

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European a sesiunii din 14-17 septembrie, eurodeputații au discutat despre situația din Belarus, cazul lui Aleksei Navalnîi și relațiile cu Rusia, precum și situația din Estul Mediteranei, Turcia, lansarea mecanismului european de restabilirea economiei UE și alte probleme.

Altfel, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat că la următorul Consiliu European va prezenta un „Plan Marshall pentru Belarus“ în numele ţărilor Visegrad 4. Polonia este una dintre ţările care se împotrivesc cel mai puternic expansiunii influenţei Moscovei spre vest.

Adauga un comentariu