International

Aleksandr Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania

Publicat: 18 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aleksandr Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania
Aleksandr Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania

Președintele Aleksandr Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania. Liderul de la Minsk a anunţat și o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina, relatează Reuters şi DPA.

„Suntem forţaţi să retragem trupele de pe străzi”, a mai transmis Aleksandr Lukaşenko.

Preşedintele bielorus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine, Polonia, Lituania și Ucraina: „Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”.

Aleksandr Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania

Declaraţia de închidere a granițelor cu Polonia şi Lituania vine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Respins de opoziţie care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994. Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.

A cerut armament din Rusia

Aleksandr Lukaşenko a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-i aprovizioneze ţara cu mai multe tipuri de arme.

„I-am cerut preşedintelui Rusiei mai multe noi tipuri de arme. Putem menţine situaţia sub control nu numai în Belarus, ci şi de-a lungul frontierelor noastre”, a spus Aleksandr Lukaşenko, potrivit Belta.

Rusia şi Belarus derulează în prezent exerciţii militare comune care se vor prelungi până spre sfârşitul lui septembrie. Lukaşenko a mai spus că cele două ţări ar trebui să aibă deruleze mai multe astfel de exerciţii militare.

Comentariile lui Lukașenko vin după o întâlnire cu Vladimir Putin în staţiunea Soci de la Marea Neagră, luni. Cu această ocazie, liderul de la Minsk a obţinut pentru ţara sa un împrumut de 1,5 miliarde de dolari. Ministerul Apărării din Belarus a comunicat că nu exclude un răspuns în forţă la ameninţările militare pe care le resimte.

Ministerul a avertizat că la orice ameninţare se va răspunde în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, structură post-sovietică din care face parte şi Rusia. Conform sursei citate, mai multe ţări încearcă să deterioreze relaţiile dintre Belarus şi Rusia.

Parlamentul European nu-l recunoaște pe Aleksandr Lukașenko ca președinte

Parlamentul European susține introducerea sancțiunilor împotriva liderilor belarus, Aleksandr Lukașenko, nu îl recunoaște în calitate de președinte legitim al țării, se afirmă într-o rezoluție adoptată în cadrul unei ședințe plenare a PE.

„Subliniem că Parlamentul European, în conformitate cu poziția Consiliului European, respinge rezultatele așa-numitor alegeri prezidențiale din Belarus din 9 august, luând în considerație că acestea s-au desfășurat cu încălcările flagrante ale normelor internaționale, nu recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în calitate de președinte al Belarusului”, se arată în document.

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European a sesiunii din 14-17 septembrie, eurodeputații au discutat despre situația din Belarus, cazul lui Aleksei Navalnîi și relațiile cu Rusia, precum și situația din Estul Mediteranei, Turcia, lansarea mecanismului european de restabilirea economiei UE și alte probleme.

Altfel, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat că la următorul Consiliu European va prezenta un „Plan Marshall pentru Belarus“ în numele ţărilor Visegrad 4. Polonia este una dintre ţările care se împotrivesc cel mai puternic expansiunii influenţei Moscovei spre vest.

 

Adauga un comentariu