Educatie intima

Densitatea sanilor si riscul de cancer. Femeile trebuie sa stie asta

Publicat: 14 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Densitatea sanilor si riscul de cancer. Femeile trebuie sa stie asta
densitatea sanilor si riscul de cancer

Te uiti la rezultatul unei mamografii. Examenul de san a fost suportabil, ai trecut fara mari dureri. Dar atunci vezi o nota in partea de jos: densitatea sanilor este mare, iar asta v-ar putea creste riscul de cancer mamar. Te
intrebi ce ai de facut. „A descoperi pe o mamografie ca ai sanii densi poate fi stresant si confuz pentru pacienti”, spune dr. Toni Golen, redactorul sef al Health Watch Women Harvard. Este o informatie care preocupa pacientele, dar ele nu prea stiu ce sa faca in acest sens.

Ce este densitatea sanilor

Sanii sunt compusi din: lobuli care produc lapte, conducte – tuburi care transporta laptele, tesut gras si tesut conjunctiv fibros. Cel din urma confera sanului forma sa caracteristica. Sanii densi au mai putina grasime. Singura modalitate de a sti daca densitatea sanilor este mare este sa faceti o mamografie. Sanii densi nu se simt si nici nu arata diferit de sanii care au tesut gras in proportie mai mare.

Densitatea este de obicei masurata de radiologul care citeste mamografiile. Este clasificata pe o scara de la 1 la 4, 1 fiind cel mai putin dens si 4 cel mai dens. Se spune ca femeile care obtin un scor 3 sau 4 au o densitate ridicata. Densitatea sanilor se schimba adesea in timp. Femeile mai tinere au, de obicei, o densitate mai mare decat femeile in varsta, iar densitatea scade, de obicei, dupa menopauza. Dar acest lucru nu este intotdeauna valabil. Sunt femei in varsta care inca au sanii densi. Terapia de substitutie hormonala poate creste si densitatea sanilor.

Cat de mult afecteaza densitatea sanilor mare riscul de cancer

Estimarile variaza. Un studiu realizat in 2011 a constatat ca femeile cu sanii compusi din 50% sau mai mult tesut dens au avut un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticate cu cancer la san. Riscurile au fost calculate pe o perioada de 15 ani, iar comparatia s-a facut cu femeile care au avut putin mai mult de 10% tesut mamar dens. Rezultatele cercetarii au aparut in Jurnalul Institutului National al Cancerului.

Ce spun expertii

Expertii doresc ca femeile sa stie ca densitatea mare a sanilor inseamna ca aveti un tesut mamar mai activ. De asemenea, este un factor de risc pentru cancerul de san si poate fi mai dificil pentru un radiolog sa vada o tumora pe mamografie. „In acest moment, avem un factor de risc fara un plan care sa-l administreze”, spune dr. Kathryn M. Rexrode, profesor asociat de medicina la Harvard Medical School si sef al Diviziei „Health Health” la Brigham and Women’s Hospital.

Medicii stiu ca femeile cu densitate mamara ridicata au un risc un pic mai mare de a dezvolta cancer de san, dar nu exista inca un consens cu privire la modul de a raspunde acestui risc. Ar trebui ca femeile cu densitate ridicata sa fie investigate la o varsta mai frageda? Mai des sau folosind tehnologie diferita? Nu exista nicio recomandare oficiala. „Avem nevoie de studii de inalta calitate, care sa ne spuna daca femeile cu sani foarte densi sau cu o densitate mai mare a sanului trebuie sa fie investigate sau monitorizate diferit”, spune dr. Rexrode.

Adauga un comentariu