Depășirea coloanelor în trafic este permisă conform noului Cod Rutier, dar în anumite condiții. Cu toate acestea, experții în conducerea defensivă atrag atenția asupra pericolului acestei manevre de a depăși o coloană de mașini chiar și pe linie discontinuă. Iată de ce regula rutieră care a fost schimbată în 2025 este considerată a fi una greșită, dar și periculoasă.
Depășirea coloanelor în trafic
Legislația rutieră din România permite în 2025 depășirea coloanelor de mașini, faptă interzisă până acum. Noua manevră acceptată în rândul șoferilor a stânit deja un val de controverse. Fostul campion de raliuri și expert în conducere defensivă, Titi Aur, atrage atenția că schimbarea regulilor vine cu o responsabilitate mult mai mare pentru șoferi, care trebuie să fie extrem de atenți la semnele de circulație și la situațiile din trafic pentru a evita accidentele produse de neacordarea priorității.
„Povestea cu depășitul coloanei este o noutate, deoarece până acum nu aveai voie să depășești coloana. Acum, această regulă a fost schimbată, din nou în rău, din punctul meu de vedere. Acum ai voie să depășești coloana. Dacă depășești coloana și unul nu îți acordă prioritate că vine din stânga, el este vinovat, pentru că atunci când intri pe un drum pe care nu ai prioritate, trebuie să te asiguri și din stânga, și din dreapta. Dacă unul este în depășire, normal nu ar avea ce să caute într-o intersecție, însă dacă e dirijată, ai voie să depășești, doar dacă nu e linie continuă înainte de intersecție. La majoritatea intersecțiilor este linie continuă înainte de intersecție, dar dacă nu e linie continuă, depășirea este permisă. Cel care intră de pe drumul fără prioritate, pe drumul cu prioritate, trebuie să acorde prioritate. Deci el este vinovatul, dacă se produce un accident”, a declarat Titi Aur pentru capital.ro.
Chiar dacă noua lege permite șoferilor depășirea coloanelor acolo unde nu există linie continuă înainte de intersecție, conducătorii auto trebuie să fie atenți pentru că există riscul mult mai mare de a produce un accident rutier.
Manevre interzise conducătorilor auto
Conducerea agresivă pe contrasens, chiar dacă este vorba de o depășire, poate pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic și reprezintă o încălcare a normelor de circulație, care se pedepsește cu o amendă contravențională. Mai mult, șoferul care intră pe contrasens riscă și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile. Manevra este interzisă atunci când șoferul nu se asigură sau o face agresiv și cu scopul de a-i intimida pe alți șoferi. Legile din Codul Rutier reglementează strict orice formă de comportament care pune în pericol siguranța rutieră. Manevrele interzise și sancționate drastic sunt:
- Schimbarea frecventă a benzii de circulație sau a rândurilor pentru a depăși vehiculele, fără a respecta corect semnalele și regulile de circulație.
- Folosirea bruscă a frânei de mână pentru a întoarce vehiculul în trafic, punând astfel în pericol nu doar conducătorul auto, ci și ceilalți participanți la trafic.
- Pornirea în viteză, cu roțile motrice alunecând excesiv pe asfalt, ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului.
- Menținerea unei distanțe extrem de mici față de vehiculul din față, mai ales în condiții de trafic intens, sau reducerea bruscă a vitezei, fără nicio justificare, pentru a intimida ceilalți șoferi.
- Folosirea excesivă a claxoanelor sau a farurilor pentru a obliga alți șoferi să schimbe banda sau să își modifice comportamentul în trafic.
- Conducerea unui moped sau a unei motociclete într-un mod periculos, cum ar fi circulația pe o singură roată, ceea ce pune în pericol viața conducătorului, dar și a celorlalți participanți la trafic.
- Utilizarea manevrei de mers înapoi cu intenția de a speria alți conducători auto care se află în spatele vehiculului, provocând astfel confuzie și pericol.
Chiar dacă în 2025 depășirea unei coloane de mașini nu mai este interzisă, șoferii trebuie să fie atenți când fac această manevră pentru că pot provoca foarte ușor un accident rutier. Experții în conducere defensivă consideră că această regulă permisă de anul acesta a fost înțeleasă greșit de mulți șoferi.