International

Depresia și anxietatea în timpul și după sarcină pot afecta dezvoltarea copilăriei

Publicat: 15 sept. 2020
o femeie însărcinată
Depresia și anxietatea în timpul și după sarcină pot afecta dezvoltarea copilăriei

Depresia și anxietatea unei mame de la concepție până în primul an de viață al bebelușului sunt asociate cu rezultate negative ale dezvoltării până în adolescență, potrivit unui studiu publicat luni în revista JAMA Pediatrics.

Acest lucru ar putea afecta o mulțime de femei: aproximativ 15% până la 23% dintre femeile din întreaga lume suferă de anxietate în timpul sarcinii, în timp ce 15% se ocupă de anxietate după naștere . Se estimează că depresia prin sarcină afectează 10% dintre femei, iar 15% se confruntă cu depresie postpartum. Povara este mai mare pentru femeile care se confruntă cu sărăcie sau sunt părinți adolescenți, potrivit Postpartum Support International .

Pentru bebeluș, stadiul perinatal, este „un moment de creștere și sensibilitate fără precedent”

Pentru bebeluș, stadiul perinatal – care este definit ca timpul de la concepție până la sarcină (prenatală), naștere și primul an de viață al bebelușului (postnatal) – este „un moment de creștere și sensibilitate fără precedent”, se spune în studiu. Atunci expunerile și experiențele timpurii ale vieții pot modifica dezvoltarea începând de la momentul în care el sau ea se află în pântece până în acel prim an critic ca copil în creștere și mai departe.
O mamă care se confruntă cu depresie și anxietate înainte și după naștere a fost moderat legată de deficitul limbajului și de dezvoltarea cognitivă și motorie a copilului în copilărie.

Toți acești copii erau mai predispuși să manifeste comportamente care fie interiorizau sentimente negative, fie îi vizau pe ceilalți. Acești copii au experimentat și au reacționat cu emoții mai negative și au fost temperamental dificil și prin adolescență.

Rezultatele sunt îngrijorătoare, afirmă un cunoscut medic

„Având în vedere pandemia, acestea sunt în special rezultate îngrijorătoare”, a spus dr. Denise Jamieson, președintele departamentului de ginecologie și obstetrică de la Universitatea Emory, care nu a fost implicat în studiu. „Deoarece factorii de risc pentru depresia perinatală includ stresul vieții și lipsa de sprijin social, femeile însărcinate și postpartum pot fi deosebit de vulnerabile în acest moment.

„Aceste date care sugerează că acest lucru prezintă riscuri nu doar pentru mamă, ci și pentru copilul ei, nu doar acum, ci și până în adolescență, sunt un memento clar că efectele indirecte ale Covid-19 pot fi de lungă durată”, a adăugat Jamieson.

Cercetătorii au efectuat recenzii ale studiilor cu privire la relația dintre sănătatea mintală a unei femei în acest timp și dezvoltarea copilului ei – dar nu au evaluat anterior efectele pe termen lung ale depresiei și anxietății la diferitele etape ale maternității asupra unei game de funcții de dezvoltare de la copilăria până în adolescență, a spus studiul.
Autorii studiului actual au analizat asocierea depresiei perinatale și a anxietății cu dezvoltarea comportamentului social-emoțional, cognitiv, limbaj, motor și adaptiv la descendenții lor de la copilărie până la vârsta de 18 ani. De asemenea, au examinat dacă momentul depresiei și anxietății, tipul de boală mintală și vârsta descendenților au afectat constatările.

Sănătate mintală înainte și după naștere

Participanții au inclus 195.751 de perechi mamă-copil, altfel sănătoase, din 191 de studii bazate în Regatul Unit, Statele Unite, Olanda, Australia, Canada și Norvegia.
Aceste femei și-au raportat simptomele depresiei și / sau anxietății sau au avut diagnostice, în timp ce informațiile ulterioare despre dezvoltarea copiilor lor au fost, de asemenea, auto-raportate.

Depresia și anxietatea în perioada perinatală au avut asociații mici până la moderate cu deficite în dezvoltarea comportamentului social-emoțional prin adolescență, cum ar fi problemele de la egal la egal, lipsa comportamentelor și atașamentului prosocial și dereglarea emoțională.

Cum ar putea influența sănătatea mintală maternă creșterea unui copil

Modul în care sănătatea mintală a unei mame ar putea influența dezvoltarea descendenților ei ar putea depinde de ceea ce se întâmplă cu copilul în uter și de interacțiunile după naștere.

Anxietatea și depresia în timpul sarcinii ar putea expune fătul la concentrații crescute ale cortizolului hormonului stresului, ducând la modificări ale funcției creierului și reducând fluxul de sânge, oxigen și substanțe nutritive, a spus studiul.
Modificările neurocognitive care pregătesc mamele să poată răspunde sensibil la sugarii lor ar putea fi, de asemenea, îngreunate prin depresie și anxietate în timpul sarcinii, a spus studiul. O mamă poate fi mai puțin capabilă să răspundă rapid, cu atenție și grijuliu la indicațiile bebelușului ei – reducând potențial șansele de atașament între mamă și bebeluș.

„În timpul primului an de viață, sugarii nu pot să se liniștească atunci când devin supărați – se bazează pe îngrijitori sensibili pentru a răspunde atunci când sunt în suferință”, a spus dr. Alison Stuebe, profesor de sănătate maternă și infantilă la Universitatea din Nord Carolina Gillings School of Global Public Health, care nu a fost implicată în studiu.

„Cu sprijinul acestor îngrijitori, sugarii învață treptat cum să facă față fricii și frustrării”, a adăugat Stuebe, de asemenea profesor de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină UNC.

Adauga un comentariu