La psiholog

Depresia tinerilor, legată de un risc mai mare de boli și deces prematur

Publicat: 10 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Depresia tinerilor legată de un risc mai mare de boli și deces prematur
Copiii și adolescenții deprimați au un risc crescut de a muri prematur

Copiii și adolescenții deprimați au un risc crescut de a muri prematur și dea suferi de o gamă largă de boli mai târziu, în viață, potrivit unui amplu studiu observațional realizat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia. De ce depresia tinerilor este legată de un risc mai mare de boli și deces prematur?

Copiii și adolescenții deprimați au un risc crescut de a muri prematur și dea suferi de o gamă largă de boli mai târziu, în viață, potrivit unui amplu studiu observațional realizat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia. Studiul este publicat în revista JAMA Psychiatry.

„Studiul nostru arată că copiii și adolescenții diagnosticați cu depresie au un risc semnificativ mai mare de moarte prematură și de a suferi de alte boli mai târziu, în viață. Subliniază cât de important este ca acești copii și adolescenți să primească ajutorul de care au nevoie și ca personalul medical sa monitorizeze bolile psihiatrice și somatice ulterioare”, spune Sarah E. Bergen, cercetător principal la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, Karolinska Institutet, și autorul corespunzător al studiului.

Depresia este rareori diagnosticată la copii, dar crește prevalența până în adolescență. Studiile anterioare au legat depresia la adolescenți de un risc crescut de mai multe rezultate adverse, inclusiv ateroscleroza, bolile cardiovasculare și moartea prematură. Alte afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea și tulburarea de consum de substanțe, sunt, de asemenea, frecvent legate.

În acest studiu, cercetătorii au dorit să examineze dacă depresia la o vârstă fragedă ar putea fi asociată cu un spectru larg de boli diagnosticate mai târziu, în viață. De asemenea, au examinat modul în care alte afecțiuni psihiatrice au afectat asocierea și dacă depresia tinerilor a crescut riscul de deces prematur.

Depresia tinerilor, legată de un risc mai mare de boli și deces prematur: cercetătorii au urmărit aproape 1,5 milioane de fete și băieți

Cercetătorii au urmărit aproape 1,5 milioane de fete și băieți suedezi, dintre care peste 37.000 au fost diagnosticați cu depresie cel puțin o dată, acestia avand vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani. Când cercetarea s-a încheiat, ei aveau între 17 și 31 de ani, potrivit Medical Xpress.

Studiul a constatat că copiii și adolescenții cu depresie au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu 66 din 69 de afecțiuni examinate, inclusiv tulburări de somn, diabet de tip 2, hepatită virală și boli de rinichi și ficat. În comparație cu cei fără depresie, aceștia au avut, de asemenea, un risc semnificativ mai mare de leziuni, în special leziuni provocate de auto-vătămare, și un risc de aproape șase ori mai mare de deces prematur.

Descoperirile au relevat, de asemenea, diferențe de sex. De exemplu, fetele cu depresie cu debut precoce au fost mai susceptibile de a suferi leziuni, precum și infecții urinare, respiratorii și gastro-intestinale. Bărbații, pe de altă parte, erau mai predispuși să aibă obezitate, probleme cu glanda tiroidă, boală celiacă, tulburări ale țesutului conjunctiv și eczeme.

O parte a asociației poate fi explicată prin alte condiții psihiatrice coexistente, în special tulburarea consumului de substanțe și anxietatea, care au fost legate anterior de creșterea riscului pentru anumite rezultate medicale. Aceste condiții psihiatrice apar adesea la același pacient și, prin urmare, sunt necesare mai multe studii pentru a examina efectul specific al fiecărei afecțiuni, potrivit cercetătorilor.

„Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege cauzalitatea dintre depresie și alte boli”, spune Marica Leone, de la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică al Karolinska Institutet și primul autor al studiului.

Tags:
Adauga un comentariu