Multe persoane vor să afle care sunt pașii legali pentru depunerea dosarelor de pensie în 2025! Casele de Pensii au venit cu clarificări importante pentru viitorii beneficiari privind procesul de depunere a dosarelor pentru stabilirea dreptului la pensie. Iată ce regulă trebuie să respecte românii.
Depunerea dosarelor de pensie în 2025!
Românii care au dreptul să iasă la pensie în 2025 trebuie să știe că legea privind sistemul public de pensii prevede ca fiecare cerere de pensionare să fie depusă de titular sau de reprezentantul legal al acestuia, personal sau printr-un mandatar desemnat prin procură specială. Cererea de pensionare, însoțită de documentele necesare care dovedesc îndeplinirea condițiilor legale, trebuie depusă în termen de 30 de zile de la îndeplinirea acestora, la Casa Teritorială de Pensii de care aparține solicitantul. Obligația depunerii actelor revine exclusiv titularului sau reprezentantului său legal, dacă este cazul.
Un alt aspect important este acela că cererea de pensionare poate fi retrasă până la emiterea deciziei de pensionare, la solicitarea titularului, a reprezentantului legal sau a mandatarului desemnat prin procură specială. Altfel stau lucrurile când vine vorba de romînii care au lucrat în străinătate sau locuiesc în străinătate și vor să se pensioneze. Pentru persoanele care locuiesc în străinătate, cererea de pensionare poate fi depusă la instituția de asigurări sociale din țara de reședință.
Pentru dosarul de pensionare sunt necesare mai multe documente: cererea de înscriere la pensie, carnetul de muncă în original și copie, adeverințe privind vechimea în muncă și condițiile de muncă deosebite, acte de stare civilă, precum certificatul de naștere și de căsătorie, documente doveditoare pentru nașterea și creșterea copiilor, inclusiv certificatele de naștere ale acestora.
Cine beneficiază de pensionarea anticipată în 2025
Românii cae vor să se pensioneze anticipat în 2025 trebuie să cunoască noile reguli. Pensionarea anticipată poate fi acordată cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, însă doar celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv. Nu toate perioadele de muncă sunt luate în calcul pentru stagiul de cotizare contributiv. Perioadele realizate prin contract de asigurare socială sau cele din sisteme neintegrate în sistemul public de pensii nu sunt incluse și nu se vor calcula la pensionare.
Totuși, există perioade speciale care sunt asimilate stagiului de cotizare. Printre acestea se numără anii de studii la cursuri de zi sau cu frecvență, finalizate cu diplomă de licență, master sau doctorat, serviciul militar obligatoriu, concediul pentru incapacitate temporară de muncă sau concediul pentru creșterea copilului. Noua legislație vine cu un beneficiu suplimentar femeilor care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Acestea pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, cu un maximum de 3 ani și 6 luni.
Suma primită de românii care aleg pensionarea anticipată este determinată pe baza pensiei pentru limită de vârstă. Penalizarea variază în funcție de câți ani au fost lucrați peste stagiul minim de cotizare. Cu cât perioada lucrată peste minimumul necesar este mai mare, cu atât reducerea pensiei este mai mică. Astfel, pentru fiecare lună de pensionare anticipată, reducerea este calculată în funcție de numărul de ani lucrați suplimentar.
Noua lege a pensiilor le permite românilor să iasă mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Schimbarea îi vizează pe cei care au lucrat cel puțin cinci ani peste vechimea completă și mai au tot atâția până la vârsta de pensionare. Legea permite angajaților din România să iasă mai devreme la pensie, dar cu penalizări calculate după mai multe criterii. Reguli stricte sunt impuse și la depunerea dosarului de pensie pentru români.
Prima regula a sistemului este ca beneficiarii sa crape cit mai repede
Eu colonel ( secu ) Kilă Bănuț care am ieșit ( forțat ) la pensioara la 43 de cotolani și de 15 ani iau pensie ( 8000 lei/ lună ) și salar de 6000 euro/ luna ca director ( fără să urnesc un pai ) pot să îmi mai prelungesc activitatea să beneficiez de pensie și salar până la 65 de cotolani că mai am de combinat sediul, câteva lucrări, câteva angajări ca trebuie să-mi iasă un ban cinstit că golanii au scumpit prețurile în cluburile Legend și Time Out unde mă tratez noapte de noapte de dureri de șale ???