Prima pagină » Actualitate » Depunerea dosarelor de pensie în 2025! Ce regulă trebuie să respecte românii
Depunerea dosarelor de pensie în 2025! Ce regulă trebuie să respecte românii

Depunerea dosarelor de pensie în 2025! Ce regulă trebuie să respecte românii

05 mart. 2025, 07:40, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Multe persoane vor să afle care sunt pașii legali pentru depunerea dosarelor de pensie în 2025! Casele de Pensii au venit cu clarificări importante pentru viitorii beneficiari privind procesul de depunere a dosarelor pentru stabilirea dreptului la pensie. Iată ce regulă trebuie să respecte românii.

Depunerea dosarelor de pensie în 2025!

Românii care au dreptul să iasă la pensie în 2025 trebuie să știe că legea privind sistemul public de pensii prevede ca fiecare cerere de pensionare să fie depusă de titular sau de reprezentantul legal al acestuia, personal sau printr-un mandatar desemnat prin procură specială. Cererea de pensionare, însoțită de documentele necesare care dovedesc îndeplinirea condițiilor legale, trebuie depusă în termen de 30 de zile de la îndeplinirea acestora, la Casa Teritorială de Pensii de care aparține solicitantul. Obligația depunerii actelor revine exclusiv titularului sau reprezentantului său legal, dacă este cazul.

Un alt aspect important este acela că cererea de pensionare poate fi retrasă până la emiterea deciziei de pensionare, la solicitarea titularului, a reprezentantului legal sau a mandatarului desemnat prin procură specială. Altfel stau lucrurile când vine vorba de romînii care au lucrat în străinătate sau locuiesc în străinătate și vor să se pensioneze. Pentru persoanele care locuiesc în străinătate, cererea de pensionare poate fi depusă la instituția de asigurări sociale din țara de reședință.

Pentru dosarul de pensionare sunt necesare mai multe documente: cererea de înscriere la pensie, carnetul de muncă în original și copie, adeverințe privind vechimea în muncă și condițiile de muncă deosebite, acte de stare civilă, precum certificatul de naștere și de căsătorie, documente doveditoare pentru nașterea și creșterea copiilor, inclusiv certificatele de naștere ale acestora.

Cine beneficiază de pensionarea anticipată în 2025

Românii cae vor să se pensioneze anticipat în 2025 trebuie să cunoască noile reguli. Pensionarea anticipată poate fi acordată cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, însă doar celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv. Nu toate perioadele de muncă sunt luate în calcul pentru stagiul de cotizare contributiv.  Perioadele realizate prin contract de asigurare socială sau cele din sisteme neintegrate în sistemul public de pensii nu sunt incluse și nu se vor calcula la pensionare.

Totuși, există perioade speciale care sunt asimilate stagiului de cotizare. Printre acestea se numără anii de studii la cursuri de zi sau cu frecvență, finalizate cu diplomă de licență, master sau doctorat, serviciul militar obligatoriu, concediul pentru incapacitate temporară de muncă sau concediul pentru creșterea copilului. Noua legislație vine cu un beneficiu suplimentar femeilor care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Acestea pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, cu un maximum de 3 ani și 6 luni.

Suma primită de românii care aleg pensionarea anticipată este determinată pe baza pensiei pentru limită de vârstă. Penalizarea variază în funcție de câți ani au fost lucrați peste stagiul minim de cotizare. Cu cât perioada lucrată peste minimumul necesar este mai mare, cu atât reducerea pensiei este mai mică.  Astfel, pentru fiecare lună de pensionare anticipată, reducerea este calculată în funcție de numărul de ani lucrați suplimentar.

Noua lege a pensiilor le permite românilor să iasă mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Schimbarea îi vizează pe cei care au lucrat cel puțin cinci ani peste vechimea completă și mai au tot atâția până la vârsta de pensionare. Legea permite angajaților din România să iasă mai devreme la pensie, dar cu penalizări calculate după mai multe criterii. Reguli stricte sunt impuse și la depunerea dosarului de pensie pentru români.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Andra, reacţie cumplită la tv când a văzut cine a apărut pe scenă. Nu s-a putut abţine şi a...
observatornews.ro
Cei doi frați din Bistrița, găsiți la 50 m de casă. S-au ascuns toată noaptea sub o căpiță de fân și au văzut că sunt căutați, dar n-au ieșit de frică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fenomen meteo nemaiîntâlnit în București. Se întâmplă în câteva ore
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Zodiile care au de suferit din cauza echinocţiului de primăvară. Trec prin Iad până pe 20 martie
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Comentarii
  • iepuras coconas

    Prima regula a sistemului este ca beneficiarii sa crape cit mai repede

  • Bănuț Kilă

    Eu colonel ( secu ) Kilă Bănuț care am ieșit ( forțat ) la pensioara la 43 de cotolani și de 15 ani iau pensie ( 8000 lei/ lună ) și salar de 6000 euro/ luna ca director ( fără să urnesc un pai ) pot să îmi mai prelungesc activitatea să beneficiez de pensie și salar până la 65 de cotolani că mai am de combinat sediul, câteva lucrări, câteva angajări ca trebuie să-mi iasă un ban cinstit că golanii au scumpit prețurile în cluburile Legend și Time Out unde mă tratez noapte de noapte de dureri de șale ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025