Local

Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, despre necesitatea amenajării unui cimitir al eroilor români în localitatea Kurgan, regiunea Odessa, Ucraina

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Deputații AUR de Iași Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu despre necesitatea amenajării unui cimitir al eroilor români în localitatea Kurgan regiunea Odessa Ucraina
Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu

Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, au transmis o interpelare privind necesitatea amenajării unui cimitir al eroilor români în localitatea Kurgan, regiunea Odessa, Ucraina.

În data de 16 octombrie 1941, după două luni de lupte grele împotriva trupelor sovietice, armata română ocupa, cu eforturi și cu pierderi considerabile, Odessa. În cadrul acestor confruntări, peste 18.000 de soldați și-au pierdut viața, fiind înhumați în zonele aflate în imediata apropiere a câmpului de luptă.

Astfel, în regiunea Odessei au fost organizate mai multe cimitire de campanie. Cimitire importante au fost amenajate în comuna Kurgan (fostă Văcărjani), din regiunea Odessa, Ucraina, unde un număr important de soldați români au fost uciși, ca urmare a pierderilor grele suferite de Divizia de Grăniceri, aflată sub conducerea generalului Gheorghe Potopeanu.

„În apropierea șoselei care leagă Odessa de Tiraspol, la marginea sudică a localității Kurgan, autoritățile militare române au amenajat, în perioada septembrie-noiembrie 1941, cinci cimitire de campanie în care au fost înhumați peste 1.100 de eroi ai trupelor române, majoritatea dintre aceștia provenind din regimentele 1,2,5 de grăniceri. Cimitirele se întind pe o suprafață de peste șapte hectare. Însă, în urma ruperii frontului german la Stalingrad și a ofensivei Armatei Roșii către România, cimitirele românești au fost distruse de către sovietici. În anul 2009, în zona fostelor cimitire de campanie românești, în comuna Kurgan, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor s-a îngrijit de realizarea unui monument dedicat memoriei eroilor militari căzuți în luptele desfășurate în acele zone. Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a organizat și o evidență a eroilor militari români, evidență accesibilă publicului – ce poate fi consultată online.

Cu siguranță, aceste evenimente prezintă o relevanță deosebită în cadrul moștenirii istorice a poporului român. Rezistența și luptele crunte ale armatei române, viețile pierdute și sacrificiul militarilor români impun evocarea jertfei lor cu cinste și cu deplină recunoștință. Este imperios necesar ca Statul Român să intervină de urgență pentru a amenaja în localitatea Kurgan un cimitir dedicat eroilor români căzuți la datorie. Având în vedere cele expuse mai sus:
1. Ce măsuri veți întreprinde pentru a găsi resursele financiare și umane necesare realizării acestui obiectiv?”, au transmis deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu,.

Comentarii
  • Vezi că sunt români care nu-și permit un consult medical….care nu-și permit un kg de carne… lasă morții în pace, că ei nu mai au nevoie de bani!

Adauga un comentariu