Actualitate

Deputatul PSD Silviu Macovei: A șasea amânare a licitației pentru sectorul A8: „Mi-am pierdut răbdarea! A8 a devenit autostrada Rușinii!”

Publicat: 19 mart. 2021
Amânarea (pentru a șasea oară) a desemnării unui câștigător al licitației pentru proiectarea tronsonului Ungheni-Iași-Târgu Neamț a stârnit revoltă în rândul politicienilor și cetățenilor, deopotrivă. „Autostrada A8 pare a fi sabotată din toate părțile

Amânarea (pentru a șasea oară) a desemnării unui câștigător al licitației pentru proiectarea tronsonului Ungheni-Iași-Târgu Neamț a stârnit revoltă în rândul politicienilor și cetățenilor, deopotrivă. „Autostrada A8 pare a fi sabotată din toate părțile. Politicieni, miniștri, funcționari, proiectanți par a-și fi dat mâna pentru a exclude Iașul din orice variantă de a fi conectat la vestul țării și al Europei” afirmă Silviu Macovei, deputat PSD Iași.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ratat încă o dată desemnarea firmei care ar trebui să proiecteze cel mai important sector al A8 pentru ieșeni, Ungheni-Iași-Târgu Neamț. Acest nou eșec de proporții este cu atât mai rușinos cu cât, deși există prevăzute fonduri, CNAIR nu este capabilă să aleagă o ofertă, iar termenul inițial era noiembrie 2020.

Deputatul Silviu Macovei: „Lista ratărilor este foarte lungă”

Lista ratărilor la acest proiect este foarte lungă și a generat furie și frustrare nu doar pentru ieșeni, ci și pentru locuitorii județelor care ar beneficia direct de o autostradă est-vest.

„Personal mi-am pierdut răbdarea! A8 a devenit autostrada Rușinii! De ani de zile se cere, se promite, dar sunt doar obstacole. Îmi aduc aminte cum ne-am bătut noi (parlamentarii PSD de Iași) când era guvernarea PSD pentru această autostradă. Eu am ieșit în stradă, am amenințat că nu votez bugetul dacă nu se alocă bani. S-a ajuns chiar la demararea studiilor de fezabilitate pentru parteneriat public privat (PPP).

Au venit apoi liberalii domnului Orban și au spus că nu, facem noi din bani europeni!>> și au anulat în 2019 tot ce se făcuse până atunci! În Piața Unirii din Iași, pe 24 ianuarie 2020, Orban și Iohannis au promis că A8 se va face din bani europeni! Până și Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova i-a cerut lui Iohannis să se implice în proiectul A8! Domnilor liberali și useriști, unde suntem acum când avem multe miliarde de euro la dispoziție de la UE?” se întreabă retoric Silviu Macovei, viceliderul deputaților PSD din Camera Deputaților.

Autostrada A8 a ratat includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

În pofida asigurărilor date de actuala guvernare, autostrada A8 a ratat includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiindcă firma care trebuia să execute studiul de fezabilitate a abandonat pur și simplu contractul.

„Treaba asta cu firma ACCIONA care trebuia să termine până acum studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ a renunțat la lucrare. Așa, brusc, chiar înainte ca A8 să aibă o mică șansă de a intra la finanțare din zecile de miliarde de la UE. Mă întreb ce au făcut ani de zile cei de la CNAIR? Nu au verificat ce face această firmă în teren? Au stat și au dormit în birouri, altfel ar fi putut îndrepta lucrurile astfel încât A8 să aibă măcar o șansă de finanțare!” a adăugat Silviu Macovei.

Deputatul ieșean, cunoscut susținător al proiectului A8 se declară foarte dezamăgit de lipsa de reacție a parlamentarilor ieșeni din arcul guvernamental.

„Acum nu mai ieșiți în stradă, domnilor colegi din PNL și USR? Ratare după ratare, dar nu vă aud să protestați, să bateți cu pumnul în masa lui Orban, Cîțu, Drulă sau Ghinea! Tot auzim că >; poate ar trebui să ă nu se vrea>> această autostradă! Este o rușine națională!” a spus deputatul PSD Silviu Macovei. 

Comentarii
  • PSD a votat impotriva A8 pe timpul lui Dragnea si nu a facut nimic timp de 30 de ani pentru o autostrada care sa lege Moldova de Ardeal. Asa ca Macovei asta mai bine ar tace din gura!

  • ba uratule vezi ca sefului tau ciolacu ii curgeau ieri banii dositi prin haine,in timp ce le spunea agricultorilor ca nu sant bani de subventii:)))),cat despre autostrada A8 santeti de rasul curcilor dupa ce v-ati opus avand majoritate in parlament!

  • Nu o va face NIMENI! Daca, dacă se va face ceva, va fi cea pe la Bacău. Bacaoanii șuntează(cu multa ura și forță) Iasul, iar Iasul…tace.

Adauga un comentariu